Emlékezés a kommunista diktatúrák áldozataira

A kommunista diktatúrák áldozatainak emlékére Várpalotán is megemlékezést tartottak 2019. február 25-én a PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában. A rendezvényt a Nemzeti Emlékezet Bizottsága támogatta, mely intézmény jóvoltából az emléknap mintegy kísérőprogramjaként a Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása 1945-1962 című vándorkiállítás is megtekinthetővé vált az iskola konferenciatermében. (Bővebb beszámolóért kattintson a További információ szövegre)

Mint ahogy az a program hivatalos oldalán (http://sorsforditas45-62.hu) is olvasható, a kiállítás „az erőszakos téeszesítés második hullámának mint társadalmi traumának állít emléket, bemutatva annak fontos előzményeit, brutalitását, sokrétű – a vaskályhára ültetéstől a megfélemlítésen át, a nemzedékek szembefordításáig terjedő – eszköztárát."

Az emléknapon Budai László, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetőjének bevezető gondolatai után Campanari–Talabér Márta, Várpalota polgármestere mondott köszöntő beszédet, majd ezt követően dr. Galambos István, a NEB Hivatalának történésze tartott előadást a témában, kitérve a kommunista diktatúrák várpalotai eseményeire is.

A rendezvényen a Palotai Turul Társaság tagjai versekkel és dalokkal emlékeztek meg az egykori áldozatokról, hallhattuk többek között Faludy György: Kihallgatás című versét Sztanke Zoltán tolmácsolásában, de felcsendült Csézy: Itthon a legjobb című dala is, melyet Vaszily Zsolt énekelt el hangszeres kíséret mellett.

A megemlékezés koszorúzással zárult a tanintézmény falán lévő emléktáblánál. Várpalota város önkormányzata mellett a két szervező intézmény, a PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, és a THURY-VÁR Nonprofit Kft. – Krúdy Gyula Városi Könyvtár, valamint a támogató Nemzeti Emlékezet Bizottsága is képviseltette magát. A Palotai Turul Társaság szintén elhelyezte az emlékezés koszorúját, de természetesen más civil szervezetek és lakosok is részt vettek a megemlékezésen, virágokkal, mécsesekkel tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.






Fotók: Szabó Péter Dániel

please do NOT follow this link