TÁMOP 3.2.4-08/1-2009-0008 számú pályázatunk

Sajtóközlemény

 A Szindbád Nonprofit Kft. – Krúdy Gyula Városi Könyvtár, a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárral, valamint a Térségi Népjóléti Gondozási Központ Családsegítő Szolgálatával közös konzorciumban partnerségben Várpalota általános iskoláival és tagiskoláival 2010. július 1-jén elindított a TÁMOP 3.2.4-08/1-2009-0008 azonosító számú, „Várpalota Könyvtári és információs feladatainak tudásgazdálkodásra és élethosszig tartó, tanulásra összpontosító, holisztikus szemléletű átalakítása a Krúdy Gyula Városi Könyvtár koordinálásában” című projektje sikeresen befejeződött.

Alábbiakban a projektben megvalósított tevékenységeket soroljuk fel:

Háromnyelvű, illetve vakbarát könyvtári honlapot hoztunk létre, a TextLib integrált könyvtári rendszerünket nagymértékben fejlesztettük, továbbá megtörtént a moduljainak beszerzése a konzorcium tagjai, ill. a partner iskolai könyvtárak számára, amely lehetővé teszi a várpalotai könyvtári dokumentumok egységes nyilvántartását és lekeresését, valamint fejlett online könyvtári szolgáltatások nyújtását az interneten keresztül. Digitális, digitalizált dokumentumok közzététele vált lehetővé egy speciális adatbázisban, amelynek weben elérhető felülete helytől és időtől függetlenül lehetővé teszi a Várpalota helyismereti fotó- és képeslapgyűjteményének anyagait. A digitalizálás szakszerű lefolytatása érdekében egy fő könyvtáros tanfolyamon való képzése is megtörtént.

Számos hasznos helyismereti vonatkozású, olvasásfejlesztő, és -népszerűsítő programot tudtunk megvalósítani: OlvasólámpaPlusz pályázatot hirdettünk a tinédzser korosztálynak,  könyvtárhasználati versenyeket, internethasználati versenyeket az idős korosztálynak, háromgenerációs helytörténeti vetélkedőket, kifejezetten a hátrányos helyzetű gyermekek számára olvasásfejlesztő programot indítottunk.

Konzorciumi partnerünk, a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár könyvtári foglalkoztató és fejlesztő programokat, baba-mama klubot, anya-gyerek foglalkozásokat valósított meg, ezekhez  kapcsolódóan gyermekbútorokat szerezhetett be a pályázatnak köszönhetően. Hátrányos helyzetű felnőttek, munkanélküliek, kismamák részére számítógép-kezelői tanfolyamot tartottak az élethosszig tartó tanulás és esélyegyenlőség jegyében.

Konzorciumi partnerünknek, a Térségi Népjóléti Gondozási Központ Családsegítő Szolgálatának a Várpalota, Dankó u. 16. sz. alatti klubszobája alkalmassá vált könyvtári szolgáltatások bevezetésére.

A projekt megvalósítása során 26-féle különböző olvasásfejlesztést, -népszerűsítést szolgáló programot valósítottunk meg, közel 800 ember aktív részvételével. A megvalósítás ideje alatt átlagosan minden harmadik napra jutott egy pályázati esemény.

A pályázat az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 25 372 115,- Ft.

A kivitelezés ideje: 2010. július 1. – 2012. február 28.

Bővebb információ: Budai László projektmenedzser, könyvtárvezető.

please do NOT follow this link