Rutsek Pál

Dr. Rutsek Pál, születési nevén Rucsek Paulus Geyza (Rajecz, Trencsén vm., 1856. január 9. – Várpalota, 1919. március) orvos Rucsek Péter és Pelcsárszky Emília fiaként született.

A budapesti János Kórház alorvosa volt, majd 1886-ban került Várpalotára. Felvette a harcot a babona ellen, szegény betegeit ingyen gyógyította, nagy hírnevet szerzett magának. Köhögés ellen kiváló gyógyszernek bizonyult az általa ötféle fűből és illóolajból összeállított Rutsek- féle gyógytea. Saját pénzén korszerűsítette és újította fel az ispotályt, még kisebb műtéteket is végeztek itt. A fertőző betegek és elmebetegek számára különálló épületben teremtett helyet. Alapító választmányi tagja volt az 1899. október 12-én megalakult megyei orvosszövetségnek. Veszprém vármegye aktív közéleti szereplője, pl. a vármegye törvényhatósági bizottsági tagja. Egyik alapítója volt a Várpalota és Vidéke Takarékpénztárnak, vezető szerepet vállalt a Hangya Szövetkezet megalapításában. A Tési-dombon általa létesített szőlőtelepen a környékbeli gazdáknak példát mutatott az oltványszőlő meghonosításában. Várpalotán utcát és városi nívódíjat neveztek el róla.

Dr. Rutsek Pál híres orvos volt Várpalotán, a betegek messze vidékről nála kerestek és találtak gyógyulást. Hosszú évek fáradságos munkájával jelentékeny vagyont szerzett, melyből úriasan nevelte szép számú családját. végül az országot sírba döntő csapással a családot is tönkre tették: az I. világháború végén kitört forradalmak, izgalmak megőrjítették  Rutsek Pált. Családja Pesten gyógykezeltette sikertelenül. Rutsek Pál 1919. év márciusában halt meg. 

Egyik fia, ifj. Rutsek Pál Hülber Ilonába volt szerelmes, ám a lány apja rossz szemmel nézte a könnyelmű életet élő ifjú udavarlását. 1921. november 1-jén szerenádot adott ifj. Rutsek Pál a lánynak, majd főbe lőtte magát. Az alig 24 éves fiút hatalmas részvéttel temették el Várpalotán.

Rutsek Pál lánya, Rutsek Emilia, Miló néni köztiszteletbenálló pedagógus lett Várpalotán.

Dr. Rutsek Pál

Összeállította: Budai László