Csiky Iván

Tartalomjegyzék 

Élete

Csiky Iván (Felpestes, Románia , 1909. december 18. – Várpalota, 1999. december 30.)

A családot háromszor telepítették ki, sok hányattatás után 1926-ban kerültek Várpalotára. 1931-től nyugdíjazásig (1972) a Várpalotai Szénbányánál (az értékesítési osztályon) dolgozott. A háború alatt a deportált lengyelekkel került közeli kapcsolatba, sorsukat a szívén viselte. Tevékenységéért a Lengyel Államtanácstól az Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta, de elismerést kapott a csehszlovák- magyar barátság érdekében végzett munkájáért. 1945-ben nősült, felesége Székely Mária. Két gyermekük született: Anikó és Endre.

Életét végigkísérte a sok társadalmi munka, a másokért munkálkodás mind kulturális és mind sport vonalon. Tiszteletbeli elnöke volt a Bányász Sportegyesületnek. 1956-ban került kapcsolatba Körmöcbányával, neki köszönhetően a két város között sport és kulturális kapcsolat alakult ki, melynek folytatásaként 1966 októberében testvérvárosi szerződést kötöttek. Szeretett utazni. 1981-ben hivatalosan megalakította a városban az Utazók Klubját,melynek 15 éven keresztül elnöke, majd tiszteletbeli örökös elnöke volt. Halála után a klub felvette Csiky Iván nevét.

Alapító tagja volt a Városszépítő és -védő Egyesületnek is. 1992-ben a város kulturális életében végzett munkájáért „Közművelődésért” kristályvázát kapott. Több helytörténeti kiadványt írt. 1986-ban Várpalota város díszpolgári címmel tüntette ki. 1992. évi Várpalotai Napok rendezvényén 90. születésnapja alkalmából Várpalota Város Önkormányzata „Várpalota Városért” érdeméremmel ismerte el tevékenységét. 1999. december 30-án hunyt el. Hamvait a várpalotai római katolikus templom kriptájában őrzik.

(Összeállította Varga Zsoltné)

Munkái

 

Források

  • Veszprém megyei életrajzi lexikon. szerk. Varga Béla. (online változat).
  • Csiky Iván díszpolgárra emlékeztek Várpalotán / Szabó Péter Dániel. (online változat

 

Arckép

Csiky Iván

please do NOT follow this link