Várpalotai evangélikus anyakönyvek

Jó ideje foglalkozom családfa kutatással. Ha lehetőségem van rá, órákig tudom böngészni az anyakönyvek lapjait. Sokszor családok személyes sorsa bontakozik ki a bejegyzések egymásutánjából. Olyan sokat néztem már át az elmúlt években, hogy a nevek ismerősen sorjáznak a szemem előtt. 

A járványhelyzetre való tekintettel, a kormányendelet értelmében a mi könyvtárunk is bezárt. Home office-ként pedig kézreálló feladatot kaptam: elkezdtem felvinni a várpalotai evangélikus egyház házassági anyakönyveit a familysearch.org oldalról. 

Két nap alatt valamivel több mint 300 házassági bejegyzést rögzítettem. Használok online latin szótárt, a MACSE kigyűjtött szószedeteit (https://macse.hu/society/foglalkozasok.php), a Magyar Nemzeti Levéltár segédleteit (https://mnl.gov.hu/mnl/ol/latin_kifejezesek_az_anyakonyvekben), de egy-egy kifejezésnél, névnél így is hosszú percekre megakadok. Az anyakönyveket írók sokszor olvashatatlan bejegyzései, az egyik oldalról másikra átütő tinta, penészfoltok sokszor megnehezítik az olvasást. A rögzítés Excel táblázatba történik. Ha egyszer elkészülünk az összes várpalotai anyakönyv feldolgozásával, a várpalotai családtörténettel, helytörténettel foglalkozóknak nagy hasznára lesz. Remélem azt is, hogy valaki, aki csak kíváncsiságból belenéz, kedvet kap majd, hogy elkezdjen saját családja múltjában kutatni.

please do NOT follow this link