Útikönyvek az első világháború magyar emlékeit keresőknek - Galíciába és a Doberdótól a Dolomitokig

Dr. Bedécs Gyula: A Kárpátok hágóin át GalíciábaHabár az egykori első világháborús csaták nem magyar földön zajlottak, a mi katonáink vére és könnye kötődik az emlékekhez. A galíciai dombokon levő katonatemetőkben magyar halottakra lelünk, a Lemberg környéki erdők avarja sok ezer magyar katona sírját takarja... A látogatók különös érzésekkel közelednek ezekhez az emlékekhez, ezért sajátos vezetőre van szükség hozzájuk.

Dr. Bedécs Gyula, a szerző, nyugalmazott történelemtanár, a Magyar Hadisírgondozásért Kitüntető Cím tulajdonosa, aki diákjaival kezdte meg az Isonzó menti katonatemetők morzsolódó sírkövein az alig olvasható pléhtáblák kicserélését, kopjafa állítását. Az általa vezetett Isonzó Baráti Kör szervezésében csoportok sora jutott el a Doberdóra, a Piavéhez, a galíciai dombokra, a Komeni-karsztra, az Isonzó völgyébe, a Hétközség-fennsík vidékére, vagy a még megmenthető, sok gondolatot ébresztő Lemberg/Lviv környéki temetőkbe. Ezek az utak ébresztették rá arra, hogy milyen kevés segítséget és információt kapnak a kegyeleti útra vállalkozók. A hiány pótlására születtek ismeretterjesztő kiadványai, turisztikai füzetei.

Dr. Bedécs Gyula: A Doberdótól a DolomitokigEzt a célt szolgálja a könyvtárunk állományába bekerült két gazdagon illusztrált, rengeteg hasznos információt tartalmazó útikönyve is, amely az első világháború magyar emlékeit keresőknek szól: A Kárpátok hágóin át Galíciába (I. kötet) és A Doberdótól a Dolomitokig (II. kötet).

"Megállva az emlékhelyeknél, síroknál érezzük át igazán, hogy mit jelentett katonáinknak, ha arra gondoltak, hogy ez a föld lesz a nyughelyük, amikor azt kérdezték, hogy hol fogok én meghalni? Így leszünk - sorsukkal azonosulva - lélekben gazdagabbak." "Sorsotok a miénk marad." - fogalmazta meg a könyv küldetését dr. Bedécs Gyula.

please do NOT follow this link