Tippek a környezettudatosabb életmódhoz

Fotó: Pixabay

A zero waste életmód „egy törekvés, ami azt a célt tűzi ki, hogy minél kevesebb hulladékot, szemetet dobjunk ki a kukába, tehát minimalizáljuk ezek mennyiségét. Ezért kicsit félrevezető a zero waste, vagy hulladékmentes vagy nulla hulladék kifejezés, mert nincs olyan, hogy nulla hulladék, ezt a legelején le kell szögezni. A hulladék mennyiségét csökkenthetjük, és ez egy folyamatos törekvés. Ez családonként, élethelyzetenként változik akár egyik napról a másikra, tehát nem arról van szó, hogy van egy határozott mértékegység, amit ha elérünk, akkor hulladékmentesek vagyunk. Ez mindenkinél teljesen egyéni, viszont emiatt annyira rugalmas a rendszer, hogy bárki bele tud kezdeni.” (Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/eletmod/113935-kump-edina-kornyezetkutato-a-hulladekmentes-eletmodrol-az-els-lepes-az-hogy-nem-veszed-meg-a-m-anyagot)

Öt fő lépés van:

  • visszautasítás, csökkentés
  • újrahasználat
  • komposztálás
  • szelektív hulladékgyűjtés
  • kommunális kukába dobás

 

Ha valaki szeretne mélyebben elmerülni a témában, összegyűjtöttünk néhány hasznos oldalt a teljesség igénye nélkül.

Hulladékmentes

https://hulladekmentes.hu/blog/

https://hulladekmentes.hu/2019/11/21/100-lepes-a-kornyezettudatosabb-eletmod-fele/

Interjú Tóth Andival https://www.youtube.com/watch?v=_ovjTRfPg8Q

Zero hulladék blog https://zero-hulladek.blogspot.com/

Kívül-belül boldogság https://kivulbelulboldogsag.hu/kedvenc-kornyezettudatos-eletmod-bloggereim-2019-ben/

Greenpeace https://www.greenpeace.org/hungary/

Felelős Gasztrohős https://gasztrohos.hu/

Zero waste útmutató kezdőknek https://hulladekmentes.hu/2020/01/09/zero-waste-utmutato-kezdoknek-13-1-egyszeru-lepes-a-hulladekmentes-eletert/

Zero waste a konyhában https://totalpackage.blog.hu/2018/02/06/zero_waste_a_konyhaban_trukkok_hogy_kevesebb_szemetet_termelj

Zero waste lépésről lépésre https://kivulbelulboldogsag.hu/zero-waste-lepesrol-lepesre/

 

Illetve szeretnénk megmutatni néhány YouTube csatornát, ahol hasznos tippekre, tanácsokra, tapasztalatokra bukkanhatunk.

Fatima Panka egy vegán életmódon folytató nő, aki emellett környezettudatos életmódot is folytat. Videóiban megosztja életének pillanatait, tapasztalatait. Emellett Yama Kitchen  ( https://www.youtube.com/channel/UCstjg_9RN9mXvmv4GCu6zNQ ) csatornájának segítségével számos vegán receptet próbálhatunk ki. Egyébként megjelent már egy receptes könyve is ugyanezen címmel.  ( https://moly.hu/konyvek/nemeth-hindi-fatima-yama-kitchen )

Megtalálható még a Facebookon ( https://www.facebook.com/fatimapanka/ ) és az Instagramon ( https://www.instagram.com/fatimapanka/ ) is.

Évi a Vászonzsákoslány párjával együtt zero waste életmódot folytat. Ennek az életmódnak a tapasztalatait szeretné megosztani másokkal csatornáján keresztül. A csatornát azért hozta létre, mert amikor belevágtak ebbe az életmódváltásba, magyar segítsége nem igazán volt, így arra gondolt, miért ne segíthetne másoknak?

Videói közt találhatunk házi testápoló készítést, vegán recepteket, utazásos vagy éppen a csomagolásmentes vásárlásról videókat. De megmutatja azt is, milyen a zero waste fürdőszobája, hogyan takarít vagy éppen mit eszik egy nap.

Megtalálható még a Facebookon (https://www.facebook.com/vaszonzsakoslany/) és az Instagramon ( https://www.instagram.com/vaszonzsakoslany/ ) is.

A Zsebibogyó csatornát egy testvérpár vezeti és az egészséges életmóddal valamint a környezettudatossággal kapcsolatos videókat töltenek fel a csatornára.

Mindenféle szuper dologról tudhatunk meg információkat, mint például a növényi alapú táplálkozás, a hulladékmentes konyha, különböző receptek, vagy akár ajakápoló és kézkrém készítése házilag.

Megtalálhatók még az Instagramon (https://www.instagram.com/zsebibogyo/) is.

 

Reméljük, sokan kedvet kapnak a környezettudatosabb életmódra váltáshoz, és tudtunk segíteni tippeinkkel!

please do NOT follow this link