Könyvespolc másképp - a legjobb virtuális ajánlók 9. rész

Régóta töltöm már szabadidőmet olvasással, könyvtárosként pedig én is személyes szívügyemnek érzem az olvasás népszerűsítését. A járványhelyzet miatt könyvtárunk is zárva tart a kormányrendelet értelmében. Arra gondoltunk, szeretnénk kicsit elviselhetőbbé tenni az otthonlétet olvasóink számára, ezért sorozatot indítanánk olyan emberekről, akik sokat tesznek az olvasás népszerűsítése érdekében. Bejegyzéseik, cikkeik, videóik kikapcsolódást nyújthatnak a bezártságban. Hetente két-két bloggert/vloggert mutatunk be, a bejegyzések pedig minden héten kedden és csütörtökön kerülnek majd fel honlapunkra. 

Az Álmok útján blogot két blogger is írja: Isabel és NiKy.

Isabel mindig is kíváncsi természet volt, így a könyvekkel kapcsolatban sem volt ez másképpen. Nagyon szerette a meséket, amikor óvodás volt alig várta, hogy eljöjjön a meseidő. Első osztályos korában pedig elhatározta, hogy ő márpedig megtanul olvasni, azóta pedig ez az egyik legkedvesebb tevékenysége. Azonban azt mondja, hogy ténylegesen a könyvek világához az első regénye megírásakor került közel, előtte csak a végterméket élvezte. Ekkor jött rá, mennyi munka áll a mögött, hogy ő kikapcsolódhasson egy jó könyv társaságában.

Mindenféle témában szívesen olvas, azonban már van egy színvonal, amiből nem enged. Kell, hogy legyen a könyvnek mondanivalója, jól megformált karakterei és legyen rendben a szerkesztés is.

Isabel annak hatására indította el az Álmok útján blogot, hogy szembesült azzal, első könyves szerzőként mennyire nehéz érvényesülni Magyarországon. Ezért úgy gondolta, szeretne segíteni írásaival a szerzőknek, népszerűsíteni könyveiket, egy kis marketinget adni nekik. Ezután pedig örömmel töltötte el az is, hogy az olvasókat érdeklik a gondolatai, így nekik is segít egy-egy olvasmány megismerésében, kiválasztásában.

Az Álmok útján blogot 2017-ben indította el egyedül, NiKy pedig 2019 októberében csatlakozott hozzá, amiért a mai napig nagyon hálás.

A blog alapítása, létrehozása nagyon izgalmas volt számára. Kezdő bloggerként nem ismert senkit sem, azt sem tudta, hogy is kezdjen hozzá az egészhez. Azonban megismerkedett néhány magyar szerzővel (Hestia Potter, Ferger Annamária, Mimi Taylor), akik nagyon sokat segítettek neki.

Többször érte már az a megtiszteltetés, hogy előolvasója lehetett egy-egy kötetnek, s ezt nagy sikerélménynek, ugyanakkor nagy felelősségnek is tartja.

Isabel jelenleg nem dolgozik, de nyelveket (angol, spanyol, japán) tanul és szerkesztője a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, ahol az értékelések és interjúk mellett a grafikai munkálatokat is ő végzi.

Szabadidejében nagyon szeret süteményeket készíteni, zenét hallgatni, felnőtt színezőt rajzolni és színezni, valamint gyémántszemes képet készíteni is. Ha lehetősége adódik rá, nagyon szívesen tanít általános – és középiskolás diákokat, de legkedvesebb tevékenysége az írás. NiKyvel nemcsak munkatársak, hanem barátok is, így sok időt töltenek el egymással a munkán kívül is. Beszélgetnek könyvekről, s egyszerre tanítják egymást és tanulnak egymástól.

 

NiKy gyermekkorának legkedvesebb emlékei közé tartozik, ahogy nagymamája felolvassa neki a meséket, verseket. Sajnos nagymamáját korán elvesztette, de a közelükben lakott egy idős hölgy, aki nagy könyvrajongó volt, így a vele kialakult barátság előhozta belőle a korábban megalapozott olvasási szeretetet, ami azóta is töretlen.

Mindenféle műfajt kedvel, ugyanakkor nála is szempont a mű igényessége. Fontos számára, hogy ne csak a történet legyen nagyon kidolgozott és jól összerakott, hanem a kivitelezés (helyesírás, stílus) is legyen minőségi.

NiKy először nem is gondolkozott rajta, hogy blogolna, csupán a közösségi oldalakon osztotta meg másokkal véleményét egy-egy kötetről. Azonban annyira sok visszajelzést kapott, hogy úgy döntött csatlakozik Isabelhez, amit azóta sem bánt meg. 2019 októbere óta dolgoznak együtt és nagyon élvezik a közös munkát.

Mivel egy már meglévő oldalhoz csatlakozott kezdeti nehézségei neki is adódtak: meg kellett tanulnia, mi hogyan működik. Előtte csak olvasott és véleményt alkotott, miután blogolni kezdett, bele kellett tanulnia az interjúkészítésbe is. Isabel sokat segített neki a fortélyok elsajátításában, amit NiKy azóta saját képére formált.

Kettejük közül Niky az, aki a beszerzést magára vállalta mind a kiadókkal, mind az írókkal. Ő bátrabb ilyen téren, de minden döntést együtt hoznak meg.

Niky jelenleg divattervezőként dolgozik, de az egészségügyben tanul közben. Ezen kívül magántanárként foglalkozik tanulási nehézségekkel küzdő diákokkal és nyelvet is oktat. Valamint korrektúrázóként ő is tagja a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak.

Szabadidejét tanulással, a párjával szereti tölteni. A zene is szerves része az életének és Bella is tanítja sütni mostanában. Főzni nagyon szeret, de a sütés mindig mumus volt számára. Nagyszülei remekeltek ebben, viszont Ő és az édesanyja nem erősítik ezt az oldalt. A húga viszont boszorkányos dolgokat képes létrehozni a konyhában. Így tavaly kapva kapott az alkalmon, amikor barátnője felajánlotta, hogy online Sütősulit tart neki. Az első évet túlélte, és harcra készen áll a másodikra.

 

Álmok útján blog https://ujalmok.blogspot.com/

Álmok útján blog Facebook oldala https://www.facebook.com/Almokutjanhungary/

please do NOT follow this link