Könyvespolc másképp - a legjobb virtuális ajánlók 7. rész

Régóta töltöm már szabadidőmet olvasással, könyvtárosként pedig én is személyes szívügyemnek érzem az olvasás népszerűsítését. A járványhelyzet miatt könyvtárunk is zárva tart a kormányrendelet értelmében. Arra gondoltunk, szeretnénk kicsit elviselhetőbbé tenni az otthonlétet olvasóink számára, ezért sorozatot indítanánk olyan emberekről, akik sokat tesznek az olvasás népszerűsítése érdekében. Bejegyzéseik, cikkeik, videóik kikapcsolódást nyújthatnak a bezártságban. Hetente két-két bloggert/vloggert mutatunk be, a bejegyzések pedig minden héten kedden és csütörtökön kerülnek majd fel honlapunkra. 

György Tekla gyakorlatilag mindig is olvasott, de voltak hullámvölgyei az olvasás terén. Blogját is egy ilyen hullámvölgy következtében indította el, mégpedig olyan céllal, hogy kirángassa magát ebből a gödörből és megmutassa magának, ösztönözze magát arra, hogy neki igenis olvasnia kell!

Azért van néhány műfaj, amit nem kedvel, de összességében mindenevőnek tartja magát a könyvek témáit illetően. Nagyon szereti a krimi, horror, thriller vonalat, de egyre több ifjúsági regényt és szépirodalmi művet is olvas manapság, valamint kedveli a pszichológiai témájú könyveket is.

Blogját 2013 novemberében indította el. Nagyon szeretett írni, ezért a kellemest összekötötte a kellemessel. Négy évvel ezelőtt kipróbálta magát a videózás világában, mert nagyon érdekelte, milyen is a booktube, de hamar abbahagyta, mert úgy érezte, még nem tart ott az életében, hogy folytatni tudja.

Azonban 2019 októberében új csatornát hozott létre a YouTube-on, ahol már nemcsak könyves témákkal foglalkozik, hanem számára fontos dolgokról is beszél, mint például a mentális egészség, önbizalom, stb. Úgy gondolja, hogy másoknak segít azzal, ha ilyen témákkal kapcsolatosan is felvállalja saját tapasztalatait, véleményét és beszél róluk.

Kezdetben – még a blogos időkben – persze merített mások munkáiból, hogy csinálják, de többnyire ment a maga feje után, saját tapasztalatokat szerzett. Nem állított fel magának szabályokat, hogy heti hány bejegyzést kell feltennie a blogra vagy éppen mennyi könyvet kell elolvasnia. Egyfajta hobbiként tekintett az egészre.

A blogolás kezdetén álomnak tűnt számára, hogy egyszer majd kiadóktól kap könyveket recenzióért cserébe. Azonban ez a pillanat is eljött számára: felkeresik levélben, szeretne-e az adott könyvből vagy sem. Illetve ma már nem szégyenlősködik akkor sem, ha ő szeretne kérni az adott kötetből, de nem kap rá ajánlatot. Ezesetben ír a kiadónak egy levelet, hogy szeretne a könyvről beszélni, mert úgy gondolja, ebből nincs semmi probléma. Azonban attól, hogy recenziós példányról beszél, még nem rejti véka alá véleményét: ha pozitív, ha negatív, nem titkolja el.

Örömmel vállalna közönségtalálkozókat, de még nem volt rá példa, hogy felkeresték volna ezügyben. Párszor már megállították az utcán és beszélgettek vele egy-két szót rajongói, de azt mondja, ilyenkor ő jobban zavarban van, mint aki megszólítja. De kapott már néhány olyan üzenetet is, hogy látták valahol, de nem merték megszólítani.

Jelenleg az ELTE-BTK Szlavisztika-Skandinavisztika szakpáron végzős, bolgárul és norvégul tanul (minden egyéb ínyencséggel, mint pl. nyelvészet, irodalom, kultúra, stb.), mellette pedig az egyéni vállalkozásában dolgozik szövegíróként és social mediásként, illetve pont a napokban indult az online tanácsadása is. Szóval Tekla abszolút nem tétlenkedik.

Szabadidejében két cicáját (Borisz és Kátya) szeretgeti, bár elmondása szerint elég morcosak tudnak lenni, ha megzavarja őket a pihenésben. Szívesen tölti idejét sorozatok nézésével és barátaival mostanában kezdtek kialakítani sütős-főzős baráti találkozókat is.

 

György Tekla https://www.youtube.com/channel/UCzfz3VZCLZ4LOmTeYQliNqg/featured

György Tekla Facebook https://www.facebook.com/teklakavezik/

György Tekla - Tekla könyvei https://www.facebook.com/cintiatekla/

György Tekla Instagram https://www.instagram.com/gyorgytekla/

György Tekla könyves blog http://www.teklakonyvei.hu/

György Tekla Moly https://moly.hu/tagok/cintiatekla

please do NOT follow this link