Könyvespolc másképp - a legjobb virtuális ajánlók 6. rész

Régóta töltöm már szabadidőmet olvasással, könyvtárosként pedig én is személyes szívügyemnek érzem az olvasás népszerűsítését. A járványhelyzet miatt könyvtárunk is zárva tart a kormányrendelet értelmében. Arra gondoltunk, szeretnénk kicsit elviselhetőbbé tenni az otthonlétet olvasóink számára, ezért sorozatot indítanánk olyan emberekről, akik sokat tesznek az olvasás népszerűsítése érdekében. Bejegyzéseik, cikkeik, videóik kikapcsolódást nyújthatnak a bezártságban. Hetente két-két bloggert/vloggert mutatunk be, a bejegyzések pedig minden héten kedden és csütörtökön kerülnek majd fel honlapunkra. 

Sorozatunk mai része rendhagyóbb, mint az eddigiek. Ma ugyanis bár egy blogot mutatunk be, a blogra három szerző is ír. Az Édes kis könyvkritikák blog szerzői: Dobos-Gacsó Dalma, Kraszkó Emese, Tóth Hajnal.

 

"Dobos-Gacsó Dalma vagyok. 2015. novemberében kezdtem el a könyvekről írni. Az ötlet derült égből villámcsapásként ért. Mindig is szerettem olvasni, így elkezdtem kiírni magamból az érzéseimet, benyomásaimat egy-egy mű kapcsán.

“Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is.” /Vekerdy Tamás/

Ezzel az idézettel akár le is tudhatnám a bemutatkozásomat, de akkor azt hinnétek ez egy nagyon jó gondolat, mely nekem is megtetszett. Hát nem. Ez a mottómmá vált. Ha rossz kedvem van, ha nem érzem jól magam, mindig eszembe jutnak ezek a szavak és kezembe veszek egy könyvet. Ez segít elmenekülni a világ elől és jobb kedvre derít.

Na, de ne legyen ilyen depresszív és befordult a bemutatkozásom!

  • Kedvenc műfajok: thriller, horror, disztópia, krimi, romantikus regények, YA illetve New Adult könyvek, fantasy, de nagyjából mindent elolvasok, aminek a tartalmával tudok azonosulni.
  • Imádom, ha egy könyvnek a vége hatalmas fordulattal zárul.
  • Nem szeretek abbahagyni egyetlen művet sem (bár nyilván volt már rá példa), mert ki tudja mit hoz a befejezése.
  • Teljesen mindegy, hogy elektronikus vagy nyomtatott könyv. A tartalom a lényeg.
  • Nagyon szeretek új városokba, országokba ellátogatni, megismerni az ottani kultúrát, szokásokat, megnézni a látványosságokat, nevezetességeket. Ezt azért is írom le, hogy ne lepődjetek meg, ha esetleg egy-egy könyv kapcsán ez is befolyásolja, hogy hány csillagot kapott, ill.mennyire tetszett nekem az adott mű.

Szeretném megköszönni, hogy elolvassátok a bejegyzéseimet, hatalmas boldogságot jelent ez számomra!
Dalma

 

Kraszkó Emese vagyok, Szegeden élek.
Hazudnék, ha azt mondanám az olvasás és az írás szeretete végig kísérte eddigi életemet. Gyermekkoromban imádtam a könyveket, a könyv illatát, versmondó versenyekre jártam és hasonlók. Aztán valami megváltozott, talán a gimnáziumban. Nem szerettem azokat a könyveket, amiket olvastattak velünk, nem álltak
közel hozzám, és utáltam, hogy nem volt választási lehetőségem. Így egy időben, egészen az egyetemig ritkán került könyv a kezembe csak úgy, nem pedig azért, mert azt mondták kell. Ennek ellenére első végzettségemet kommunikáció és médiatudomány szakon, újságíróként szereztem, egy darabig dolgoztam is benne, de valahogy nem találtam a helyem. Csalódtam. Nem az írásban, a szakmában. Így egy teljesen más út felé vettem az irányt, közben visszataláltam magamhoz. Visszajött a könyvfaló énem is (már amennyit a hétköznapok megengednek). Talán ez annak is köszönhető, hogy végre azokat a könyveket vehetem le a polcról, amit csak szeretnék…csak a pénztárcám bírja.
Mostanában kezdtem el azon gondolkozni, miután a munkám során egyre sűrűbben használom eredményesen írási képességemet, hogy le is kéne írni a véleményemet arról, amiket olvasok. Ma már akkora a kínálat, nem könnyű választani, hátha segítenék vele valakinek. Ekkor jött szembe velem
Dalma felhívása, hogy társírót keres oldalára, úgy éreztem, nekem szól az üzenet, és most itt vagyok. Úgy érzem találkoztak céljaink.
Remélem sikeresen fogok csatlakozni az „edeskiskonyvkritikak” csapatához, szeretni fogjátok írásaimat, és hasznosnak találjátok majd, mert ez a legfontosabb.

 

Tóth Hajnal vagyok, klasszikus könyvmoly. Nem igazán emlékszem olyan időszakra az életemben, amikor épp ne olvastam volna valamit. Nálam utazásnál is a bőrönd fele könyvekkel van tele. Kedvenceim a szépirodalmi regények, a történelmi írások, a lektűrök és fantasy-k. Mostanság az írással is próbálkozom az olvasás mellett, a Macskamelódia című történetem 2018-ban bejutott a 12 legjobb alkotás közé a 100 szóban Budapest történetíró pályázaton. Ezen kívül írtam két kisregényt, amihez még kiadót keresek. Igyekszem fejleszteni az írástechnikámat különböző írókurzusokon. Számomra a legjobb kikapcsolódás, ha el tudok vonulni egy jó könyvvel, bízom benne, hogy az általam írt ajánlók sok mindenkinek kedvet hoznak majd egy-egy regény elolvasásához.

 

A blog elérhetősége: https://edeskiskonyvkritikak.hu/

A blog Facebook elérhetősége: https://www.facebook.com/edeskiskonyvkritikak/

A blog Instagram eléhetősége: https://www.instagram.com/edeskiskonyvkritikak/

please do NOT follow this link