Könyvespolc másképp - a legjobb virtuális ajánlók 4. rész

Régóta töltöm már szabadidőmet olvasással, könyvtárosként pedig én is személyes szívügyemnek érzem az olvasás népszerűsítését. A járványhelyzet miatt könyvtárunk is zárva tart a kormányrendelet értelmében. Arra gondoltunk, szeretnénk kicsit elviselhetőbbé tenni az otthonlétet olvasóink számára, ezért sorozatot indítanánk olyan emberekről, akik sokat tesznek az olvasás népszerűsítése érdekében. Bejegyzéseik, cikkeik, videóik kikapcsolódást nyújthatnak a bezártságban. Hetente két-két bloggert/vloggert mutatunk be, a bejegyzések pedig minden héten kedden és csütörtökön kerülnek majd fel honlapunkra. 

Eddig csak női vloggereket mutattunk be, de ezúttal a Gabó Olvas bloggere kerül bemutatásra, aki nem más mint Tamás Gábor.

Családjában mindenki olvasott így Gábor olvasási szeretetét a családi otthonból hozta magával. A legkorábbi olvasmányélményei: Fekete István Vuk, Rideg Sándor Indul a bakterház vagy az indiános regények voltak. Későbbi időkben ismerkedett meg Verne Gyula világával, ami szintén nagyon kedvérevaló volt.

Mára már szinte „mindenevőnek” vallja magát, egyedül a sci-fi és a horror témájú könyvek nem az ő világa.

Blogját 2013. december 13-án kíváncsiságból, megmérettetésképpen és némi baráti biztatásra indította el. Kihívásnak érezte, s egy évet adott magának arra, hogy megnézze, meddig is jut el.

A blog elindításához nem volt segítsége, mindent saját maga tapasztalt ki.
Úgy érezte akkoriban előnyt tudott kovácsolni abból, hogy férfi szemszögből láttatja majd a könyveket, hiszen sok lány volt akkoriban is a blogger piacon. Abban biztos volt, hogy a magyar irodalmat szeretné népszerűsíteni olvasói körében, nem pedig a trendi írókat. Szerette volna felhívni a figyelmet a történelmi regényekre is, a skandináv krimik pedig szívszerelmek nála, így biztos volt, hogy ezen kötetekről is kerülnek majd bejegyzések a blogra.

Együttműködik kiadókkal, kimondottan negatív élménye nincs velük. Volt olyan kiadó, aki elhajtotta, majd később  pedig ő kopogtatott Gábornál recenziót kérve. Mára azonban eljutott odáig, hogy arról ír, ami tényleges érdekli, nincs szüksége arra, hogy mindent „bevállaljon”. Megtanult nemet mondani az évek során és azt is, hogy nem muszáj egy frissen megjelent művet azonnal kézbe venni és elolvasni, ugyanúgy jó lesz a kötet néhány hónappal később is, ha valóban érdekli. Valamint, hogy nem minden regény „zseniális, letehetetlen”.

Eddig egyszer kérték fel közönségtalálkozóra, de szívesen vállalna máskor is. A helyi könyvtárban volt a találkozó és egy gimis osztálynak tartott élménybeszámolót, mert gyűjti a dedikált könyveket, szívesen jár könyves rendezvényekre, valamint sok külföldi íróval is találkozott személyesem a közelmúltban.

A hétköznapjait a kereskedelem világában tölti, ugyanakkor szabadidejében szeret úszni, biciklizni, filmet nézni és a családjával tölteni az időt. Jelenleg pedig még angolul is tanul.

Blogja http://gaboolvas.blogspot.com/

A blog Facebook oldala https://www.facebook.com/pages/category/Interest/GAB%C3%93-OLVAS-521776501230213/

 

please do NOT follow this link