Könyvespolc másképp - a legjobb virtuális ajánlók 19. rész

Régóta töltöm már szabadidőmet olvasással, könyvtárosként pedig én is személyes szívügyemnek érzem az olvasás népszerűsítését. A járványhelyzet miatt könyvtárunk is zárva tart a kormányrendelet értelmében. Arra gondoltunk, szeretnénk kicsit elviselhetőbbé tenni az otthonlétet olvasóink számára, ezért sorozatot indítanánk olyan emberekről, akik sokat tesznek az olvasás népszerűsítése érdekében. Bejegyzéseik, cikkeik, videóik kikapcsolódást nyújthatnak a bezártságban. Hetente két-két bloggert/vloggert mutatunk be, a bejegyzések pedig minden héten kedden és csütörtökön kerülnek majd fel honlapunkra. 

A GCK's Book Review blognak három írója is van, az alábbiakban őket mutatjuk be. Kérésük az volt, hogy a blogjukon sem szerepelnek nyilvános képpel, ezért itt is hadd szerepeljenek a blogon használt képükkel, mi pedig természetesen tiszteletben tartottuk kívánságukat.

Coeur kérdéseimre válaszolva kész bemutatkozó szöveget küldött vissza, így nem is változtattam benne semmit sem. 

Mióta megismerkedtem a betűkkel, imádok olvasni. S nem kissé irigyeltem az írókat, akik remek történeteket tudnak alkotni. Aztán Genevieve révén ismerkedtem meg a bloggerkedéssel és a könyvértékelések világával. Kezdetben Genevievenek önálló blogger oldala volt, amelyben én csak annyiban voltam érintett, hogy segítettem az általa megírt értékeléseket angolra fordítani. Aztán 2018 januárjától az ő kezdeményezésére kezdtünk bele hárman a közös "vállalkozásba". Igazából nem volt nehéz egyikünket sem meggyőznie arról, hogy ez egy izgalmas kis kaland lesz az életünkben. Kikyo és én is imádok olvasni, és általában véleményünk is van mindenről :-) Az értékelések mellett számos érdekes téma került már terítékre, és állandó rovatokkal is jelentkezünk. Ilyen például a Top szerda, amit én személy szerint nagyon kedvelek.

És hogy mi motivál vagy inspirál? Először is: amikor olvastam egy jó könyvet, akkor mindig is jól esett azt megosztani másokkal. Kicsit kibeszélni magamból a történettel kapcsolatos érzéseimet. Így ezt most a blogunkon írásos formában tehetem meg. Kezdetben igazán megdöbbentő volt számomra, hogy érdekel másokat az, hogy mi a véleményem/véleményünk egy-egy könyvről, hogy írásainkat, bejegyzéseinket érdekesnek találják, hogy követik az oldalunkat. Aztán az is jó érzéssel tölt el, hogy  értékeléseink hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az általunk olvasott könyveket mások is felfedezzék. Az pedig roppant megtisztelő, hogy a kiadók érdemesnek találnak minket arra, hogy időnként egy-egy tisztelet példánnyal ajándékozzanak meg bennünket. Arról nem is beszélve, amikor interjút készíthetünk valamely íróval! Az elmúlt két éves működésünk legemlékezetesebb pillanata számomra az volt, amikor Böszörményi Gyulával készíthettem interjút. Már ezért az egy dologért is megérte elkezdeni a bloggerkedést!

Milyen könyveket szeretek olvasni? Hát én majdnem mindenevő vagyok. A horror nem igazán az én műfajom, és egy molyos kihívásnak köszönhetően az is kiderült, hogy a manga sem a szívem csücske. A legkedveltebb műfaj számomra a fantasy, annak bármelyik formája. De szeretem a thrillert, a krimit, a történelmi romantikát, az sci-fit, az ifjúsági irodalmat, a szépirodalmat, kalandregényt... Igazából fiatalabb koromban voltak időszakaim, amikor egy-egy író könyveit favorizáltam. Manapság azonban nagyon sok kedvenc íróm van. A blogunknak köszönhetően egyre több író munkásságával van módon megismerkedni, így újabb és újabb szerzők kerülnek fel a kedvencek listájára.

Foglalkozásom szerint tanító néni vagyok. Elsősorban matematikát és környezetet tanítok, de könyvmoly lévén, igyekszem az olvasás szeretetét is átadni kis tanítványaimnak. Szabadidőmben az olvasás mellett szeretek sok mást is csinálni. Imádok moziba járni a nagyfiammal vagy a barátnőimmel. Számos kedvenc sorozatom van, fantasy, krimi és kórházas, amiket szeretek „maraton módban” angolul, felirattal nézni. Így igyekszem szinten tartani az angolom. Tévét nézni nem szeretek, utálom a reklámokat. Fiam szerint amúgy, nálunk csak kézilabda megy a tévében. A városunknak NB1-es férfi kézilabda csapata van, melynek minden meccsén lelkesen szurkolok. A sportot nem csak nézni, csinálni is szeretem, így heti rendszerességgel kosarazni járok. Amit még igazán szeretek, az a játék. Minden hétvégén nagy társas- és kártyapartit vívunk családon belül. És, hogy el ne felejtsem: havonta egy csajos napot tartunk a kolléganőkkel. A legkegveltebb közös programunk is egy játék, még hozzá olyan, amely megfelelő kihívást tartogat számunkra. Ez pedig a szabaduló szoba. Remek találmány, csak kár, hogy a környékünkön kevés van belőle.

Genevieve körülbelül tíz éve került közel az olvasáshoz J. Sterling Hibátlan játék c. könyvével, ami teljesen elvarázsolta és beszippantotta a könyvmoly világba. Azóta főként dark romance, romantikus, new adult, thriller és pszicho-thiller könyveket olvas szívesen. Leginkább kíváncsiságból kezdett el blogolni. Igazi kihívás volt számára és kíváncsi volt, hogy érdekli-e az olvasókat, amiket ír. Aztán ő maga is meglepődött, hogy igen.

A blogolást körülbelül 4-5 évvel ezelőtt kezdte. Először egy molyos társával közösen, aztán egyedül indított egy blogot. 2018-tól pedig Coeur-rel és Kikyo-val közösen.

Először egy molyos társával közösen csináltak egy blogot aztán a későbbiekben InBookEden néven indította el saját blogját. Ezen a blogon inkább angol nyelvű értékelések voltak, aminek lefordításában, később pedig a javításában Coeur segített neki. Úgy gondolja, sokat fejlődött az évek során, de mindig van hova képeznie magát. 

Végül pedig miután kicsit jobban összeismerkedett Coeur-rel és Kikyo-val felmerült bennük az ötlet, hogy elindítják közös könyves blogjukat, mert mindhárman csak úgy falták a lapokat.

Genevieve úgy gondolja, sosincs megállás, mindig új dolgokat kell kipróbálni, kitalálni vagy pedig a régi, bevált dolgokat fenntartani.

Kezdetben ők keresték meg a kiadókat, hogy lenne-e kedvük együtt működni velük, mostanra azonban már ők is kapnak felkéréseket kiadóktól és íróktól egyaránt. Amikor pedig egy író szól hozzá bejegyzéseikhez, na, az olyan mintha megkapták volna a Nobel-díjat: fantasztikus érzés.

Közönségtalálkozóval kapcsolatos megkeresést még nem kapott, de ha kapna is, szívesebben maradna a színfalak mögött.

Hétköznapjait iskolatitkárként tölti abban az iskolában, ahol Coeur és Kikyo tanítanak.

Az olvasás mellett nagyon szeret „kedvcsináló” képeket csinálni a könyvekhez, illetve zenét hallgatni.

Kikyo amióta az eszét tudja, imádja a könyveket. Kisgyerekként minden este kikövetelte a mesét a szüleitől, később pedig, miután megtanult olvasni, átvette a „stafétabotot” és mesélt magának. Igazából olyan Rentai Renáta típus, aki még a suliba is mindig vitt könyvet magával és a szünetekben is olvasott.

A könyvek témáját illetően kevés műfaj van, ami távol áll tőle, talán csak a nagyon lektűr irodalom.

A blogolásba Genevieve hatására vágott bele, aki egyből beledobta a mélyvízbe. Miután a munkahelyükön kiderült, hogy mindhárman könyvimádók, nem volt nehéz egymásra hangolódniuk. Először csak Genevieve korábbi blogjához írtak értékeléseket, majd elkészült a GCK’s Book Review blog is és onnantól már nem volt megállás. A technikai résznek még mindig Genevieve a mestere, ők csak a tartalomhoz teszik hozzá a maguk részét.

Genevieve a kapcsolattartójuk a kiadókkal. Eleinte ők keresték meg a kiadókat, de örömmel tapasztalja, hogy egyre inkább keresik a kiadók is őket. Akikkel már régebb óta kapcsolatban vannak, keresik őket az új kiadványaikkal, de előfordult már, hogy olyan kiadó kereste meg a hármast, akivel azelőtt nem álltak kapcsolatban.

Bár még nem kapott ilyen jellegű megkeresést, szívesen részt venne közönségtalálkozón, ha adódna rá lehetőség.

Hétköznapjait magyartanárként és iskolakönyvtárosként tölti a lakhelyén található egyik általános iskolában. Emellett neveli a 8 éves kisfiát és a 2 éves kislányát.

Szabadidejében az olvasás mellett imád geocaching-elni, rossz idő esetén pedig a fiával együtt nyomják az X-boxot is.

 

 

GCK's Book Review blog: https://www.gcksbookreviewblog.com/

GCK's Book Review blog a Facebookon: https://www.facebook.com/gckreviews

GCK's Book Review blog az Instagramon: https://www.instagram.com/gcksbookreviewblog/

GCK's Book Review blog a Pinteresten: https://hu.pinterest.com/gcksbookreviewblog/?autologin=true

GCK's Book Review blog a Twitteren: https://twitter.com/BookGck

please do NOT follow this link