Könyvespolc másképp - a legjobb virtuális ajánlók 16. rész

Régóta töltöm már szabadidőmet olvasással, könyvtárosként pedig én is személyes szívügyemnek érzem az olvasás népszerűsítését. A járványhelyzet miatt könyvtárunk is zárva tart a kormányrendelet értelmében. Arra gondoltunk, szeretnénk kicsit elviselhetőbbé tenni az otthonlétet olvasóink számára, ezért sorozatot indítanánk olyan emberekről, akik sokat tesznek az olvasás népszerűsítése érdekében. Bejegyzéseik, cikkeik, videóik kikapcsolódást nyújthatnak a bezártságban. Hetente két-két bloggert/vloggert mutatunk be, a bejegyzések pedig minden héten kedden és csütörtökön kerülnek majd fel honlapunkra. 

A Könyvjelző blogot két könyvmoly is szerkeszti. Indie és Perpetua a molyon (ez egy könyves felület) ismerkedtek meg, s egyre többször olvastak közösen könyveket. Eszükbe jutott, mi lenne, ha indítanának együtt egy könyves blogot?  A feladatokat megosztják egymás között, támogatják egymást, a közös munka gyümölcsére pedig mindig jó érzéssel tekintenek vissza. A blogot 2015-ben indították együttes erővel, s azóta is lelkesen írják. Hol jobban, hol kevésbé jut rá idejük, de mindig támogatják egymást. Azt gondolják, szinte az egyetlen jó dolog ebben a vírushelyzetben az ideiglenesen felszabadult idő, amit a blog írására fordíthatnak.

Na de ismerkedjünk meg kicsit közelebbről is velük.

Indie már kiskora óta vonzódást érzett a könyvek világához, szeretett mesét hallgatni, a dédimamája és az édesanyja rengeteget meséltek neki. Ők mutatták meg számára, hogy ahhoz, hogy eljuthasson más világokba elég csak levennie a polcról egy könyvet és elolvasnia.

Először a mesékkel és ifjúsági regényekkel kóstolt bele az olvasás világába, de igazán Stephen King művei hozták meg számára a könyvmolyságot. Manapság kedvencei a történelmi romantikus regények, de azért szereti tágítani a repertoárját.

Indie mindig csendes típus volt és most is annak tartja magát, így arra a kérdésemre, hogy vállalna-e közönségtalálkozókat nem mondott egyértelműen nemet, de valószínűleg túl félénk lenne ilyesmihez, így biztosan nagyon izgulna. Bár azt mondja, túl kicsinek számítanak még ők a blogolás világában ilyesmihez.

Munkanapjait egy mezőgazdasági cégnél tölti házi pénztárosként. Szereti a munkáját, bár az elején picit félt, amikor ebbe a munkakörbe került, de mára már otthonosan mozog benne. Egy éve még az iskolapadba is visszatért, hogy megszerezze a pénzügy számviteli ügyintéző szakmát.

Most, hogy megérkezett a jó idő, sokat kertészkedik. Jó érzéssel tölti el, amikor foglalkozhat növénykéivel. Indienek van egy kutyusa, akivel sokat játszanak együtt és mindig örömteli pillanatokat töltenek el egymással, a séták pedig elmaradhatatlanok. Szabadidejében szereti kreatív dolgokkal lefoglalni magát, mint például a festés, gyöngyfűzés, hímzés, virágkötészeti alkotások. Ezekre a nehéz időkre pedig beszerzett néhány puzzlet is.

Perpetua bár olvasta az általános iskolai kötelező olvasmányokat és a Harry Potter kötetekért is rajongott, igazán mégis az egyetemi évei alatt vált könyvmollyá. Ekkor ajánlotta neki nagynénje a Fekete Tőr Testvériség sorozatot, ami teljesen magába szippantotta s ezáltal rabjává vált az olvasásnak. Sosem volt igazán bulizós alkat, így a tanulás mellett bőven akadt ideje esténként a kollégiumban olvasni. Azóta sem bánja, hogy a szobájában maradt.

A könyvek témáját illetően minden jöhet, amiben van romantika, lehet az akár kortárs akár klasszikus. Ezenkívül kedvelt témái közé tartoznak a fantasy, paranormális elemekkel ellátott kötetek is. „Mindenevőnek” nem tartja magát a könyvek műfaját illetően, de nem korlátozódik egy műfajra és néha szeret a komfortzónáján kívül eső témájú könyvekkel kísérletezni.

Perpetua úgy gondolja, ha érkezne megkeresés irányukba, szívesen részt venne egy közönségtalálkozón, ahol megismerkedhet olvasóikkal. Bár ő is hasonlóan gondolkodik e téren, mint Indie: nem gondolja, hogy blogjuk akkora rajongótáborral rendelkezne, hogy közönségtalálkozóra lenne igény, valamint szerinte vannak náluk sokkal tapasztaltabb bloggerek, ők pedig még csak próbálnak felérni hozzájuk.

Perpetua jelenleg két munkahelyen is dolgozik: főállásban egy állami cég gazdasági osztályán dolgozik, ahol nem klasszikus számlázást végez, hanem panaszokat vizsgál ki, ami sok nyomozással jár, s ezt különösen élvezi; esténként és hétvégente pedig egy iskolaszövetkezetnél szervez diákokat drogériákba. Ez volt az első munkahelye és nem tud elszakadni tőle, élteti a sikerélmény, amit akkor érez, amikor elkészül egy-egy hét megrendeléseivel.

Szabadidejében sem szeret tétlenkedni. Mostanában különböző mozgásformákat próbált ki, melyeket a kialakult helyzetre tekintettel most otthonukban próbál továbbra is folytatni, de hiányzik neki a közösség, ami motiválja. Az olvasáson kívül szenvedélyei közé tartoznak még a kirakózás és a társasjátékozás. Utóbbival emberhiány problémájába szokott ütközni, de egy kirakóval bármikor le tud ülni az ember egyedül is.

 

A blog elindításakor mindkettejük fejében élt egy kép arról, mit is szeretnének a blogon létrehozni. Ezek közé tartozott, hogy ne négy-öt mondatos értékelések szülessenek a kötetekről, amiket elolvasnak. Továbbá szerették volna, ha az értékelésekben helyet kapnak extra tartalmak is (pl.: motázsok, a könyvek, amiket együtt olvastak, azokról együtt is  írjanak). Perpetua szeret utána olvasni a könyveknek, extra információkat szerezni róluk, innen jött az extra tartalmak ötlete. Legbüszkébbek mai napig montázsaikra. A kezdetekkor nem gondolták volna, hogy milyen sok időbe is telik egy igényes tartalmú, kinézetű bejegyzést létrehozása. Mára azonban már mindketten belerázódtak és kialakították saját stílusukat is. A mai napig összedugják fejüket és együtt alakítanak ki mindent: az irányvonalakat, célokat. Nem voltak nagy törő álmaik, csupán remélni tudták, hogy néhány ember azért olvassa majd őket. Ehhez képest, már közel 500 ezren jártak blogjukon.

Perpetua úgy emlékszik, első recenziós bejegyzésük megkeresésre készült, s nagyon örültek neki, hogy láttak a blogban annyi fantáziát, hogy ők is kapjanak könyveket elolvasásra. 

Azóta több kiadói és szerzői megkeresés is történt irányukba, valamint ők is kerestek fel kiadókat recenziós példánnyal kapcsolatosan. Nyilván nem érkezik hozzájuk minden nap megkeresés – arra nem is vágynának – de elégedettséggel tölti el őket, hogy kaphatnak recenziós példányokat. Bár vannak együttműködéseik, értékeléseik nagy részét saját példányaikról írják. Könyvmolyok lévén szeretik a friss megjelenésű köteteket hamar a polcukon tudni. Ez sajnos igazi könyvmoly „betegség” és csak a pénztárcánk meg a könyvespolcunk bánja olykor-olykor.

 

Az interjú készültekor kíváncsi voltam, honnan származnak a blogon használt neveik, ők pedig készségesen válaszoltak rá:

Indie: Az ezüst Bramby az egyik kedvenc filmem volt gyermekkoromban. Abban szerepelt egy lány, akinek Indie volt a neve. Nagyon megtetszett, így nem csak a blogon lett a nevem, de a kutyusomat is így neveztem el.

Perpetua: Ez az egyik bérma nevem, Szent Perpétua és Szent Felicitász vértanúk voltak. Régen különböző oldalak regisztrációjához felhasználó nevet kerestem, és lássuk be, ez nem túl gyakori, így erre esett a választásom. Azóta is a legtöbb helyen ezt használom, és így a blogon is maradtam ennél.

 

Könyvjelző blog https://www.konyvjelzoblog.com/

Könyvjelző blog Facebook oldal https://www.facebook.com/konyvjelzoblog/

Könyvjelző blog Instagram oldal https://www.instagram.com/konyvjelzoblog/

Indie a Molyon https://moly.hu/tagok/indie

Perpetua a Molyon https://moly.hu/tagok/perpetua

please do NOT follow this link