Könyvajánló a hulladéktudatosság jegyében

Könyvtárunk is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, ennek keretében szeretnénk könyveket ajánlani a témában kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Bár nem mindegyik kötet egy az egyben a hulladékcsökkentéssel foglalkozik, mindegyik érinti a témát. A plusz pedig, hogy a kötetek megtalálhatóak könyvtárunk állományában, így a nyitást követően bárki kikölcsönözheti őket. 

Kép forrása: Moly

 

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! – Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

„Erre ​számíthatsz a könyvben:

– szemléletformáló alapok a zéró hulladék életvezetéshez

– három szinten – kezdő, haladó, és szuperhaladó – bemutatott gyakorlati lépések a mindennapi élet 6 területéről: szemlélet, bevásárlás, konyha, fürdőszoba, takarítás, kert

– minden rész végén érdekességek: történelmi visszatekintés, hazai és nemzetközi statisztikák, külföldi inspirációk, bakik

– minden rész végén forintosított megtakarítási potenciál egy 5 fős átlagos magyar család költségvetésére

– magyarországi és Európai Uniós jogszabályi vonatkozások

– alapítványok, szervezetek, gyűjtőhelyek, nonprofit vállalkozások, applikációk

– társadalmi aspektusok – közösségek, család és barátok, iskola, munkahely – áttekintése

– 29 kipróbált recept házilag elkészíthető tisztító- és kozmetikai szerekhez

– zéró hulladék háztartás alapanyaglistája

– magyarországi zéró hulladék életformát támogató webáruházak és boltok

– motiváló ellenőrző lista melléklet a zéró hulladékos háztartás felé vezető egyéni út dokumentálására

… mert hisszük, hogy minden kis lépés számít!”

#életmód #fenntarthatófejlődés #háztartás #hulladékgazdálkodás #környezetvédelem

 

Kép forrása: Moly

 

Bea Johnson: Zero ​waste otthon – Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

„Lehetséges-e ​szemét nélkül működtetni egy háztartást? Lehet-e úgy vásárolni, hogy a szatyrainkba ne kerüljenek műanyag csomagoló eszközök? Meg lehet-e szabadulni mindattól, amire igazából nincs szükségünk? A válasz: határozott igen!

Bea Johnson, a hulladékmentes életmód koronázatlan királynője 2008 óta gyakorolja családjával együtt a Zero Waste, azaz „nulla hulladék” életvitelt. Tapasztalatait, amiket sokszor rögös utakat járva szerzett, ebben a könyvben osztja meg a környezettudatosságra törekvő olvasóval. Könyvében arra bátorít, hogy csökkentsük az otthoni zűrzavart, a dolgok birtoklása helyett válasszuk az élményeket, és mindezt ne csak egy jobb környezetért, de egy jobb önmagunkért tegyük.

A könyv praktikus, kipróbált megoldásokat mutat be arra, hogy életünk teljesebb és egészségesebb legyen.

Bea Johnson a Zero Waste életmód nagykövete. 2008 óta követi a hulladékmentes életmódot, és mára mindössze egy befőttes üvegnyi szemetet termel családjával együtt évente.

A francia származású szerző Kaliforniában él férjével és két kamasz fiával.”

#életmód #fenntarthatófejlődés #háztartás #hulladékgazdálkodás #környezettudatosság #környezetvédelem #környezeti kultúra

 

Kép forrása: Moly

 

Nagy Réka: Ökoanyu – Egyszerűen zöld

„Anyukaként lótunk-futunk, bevásárolunk, főzünk, takarítunk, gyereket nevelünk, dolgozunk. Miközben a lehető legjobbat akarjuk családtagjaink és a környezetünk számára – fontos kérdésekkel kerülünk szembe nap, mint nap az élet bármely területén.

Mivel fürödjön a család? Hogyan legyen otthon tisztaság? Miként kerüljön az asztalra finom és egészséges étel? Olyan könnyű lenne, ha egyértelmű válaszok lennének. De nem ússzuk meg az utánajárást és a dilemmákat. Segítséget viszont kaphatunk. Rengeteget. Azoktól, akik már végigküszködték magukat ezeken a kérdéseken, és találtak rá válaszokat, megoldásokat, amelyeket meg is osztanak velünk.

Ökoanyu és az ő könyve ilyen. Minden egyes termék, amit a kosarunkba teszünk egy döntés. Mi hozzuk meg. Hiszünk abban, hogy minden egyes pici lépés, amit a környezetünkben teszünk, számít.”

#egészség #életmód #háztartás #környezettudatosság #környezetvédelem

Takács-Sánta András: Építőkockák ​egy új világhoz – Ökológia, közösség, boldogulás – helyben!

„Csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, miközben újra felfedezzük a közösségek erejét? Igen, szerencsére ma már Magyarországon is jó néhány kezdeményezés törekszik minderre. A Kisközösségi Program munkatársai bő tucatnyi lelkesítő példát mutatnak be ebben a könyvben – tudományos igényességgel, mégis közérthetően. A szövegekhez Marabu rajzolt szórakoztató illusztrációkat.”

#fenntarthatófejlődés #környezetvédelem #természetvédelem #állatvédelem #ökológia

 

Kép forrása: Moly

 

Harriet Dyer: Mondj ​nemet a műanyagra!  – 101 egyszerű ötlet műanyag helyett

„Te is szeretnél tenni valamit a környezetedért? Egyszerűbb lesz, mint gondolnád!

Ma már közismert tény, hogy a környezetünkben felhalmozódó műanyaghulladék ökológiai katasztrófával fenyeget. De változtathatunk-e a kialakult helyzeten anélkül, hogy gyökeresen átalakítanánk az életmódunkat? Természetesen! Ez a kis könyv 101 egyszerű, könnyen megvalósítható ötletet ad ahhoz, hogy környezetbarát anyagokkal helyettesítsük a műanyagot, és ezzel mi is hozzájáruljunk bolygónk védelméhez.”

#fenntarthatófejlődés #környezettudatosság #környezetvédelem #ökológia

 

Kép forrása: Moly

 

Janine Eck: 100 ​dolog, amit a Földért tehetsz

„A Föld egy csodálatos műremek, amire mindannyiunknak nagyon kell vigyáznunk. Most biztos azt gondolod, hogy de hát te még gyerek vagy, hogyan tudnál ebben segíteni? Pedig hidd el, sok mindent tehetsz! Megosztunk veled 100 ötletet, amelyekkel nemcsak óvhatod a bolygót, hanem közben szuperül szórakozhatsz is!”

#élővilág #környezetvédelem #természet #ifjúsági

 

Kép forrása: Moly

 

Dózsa Tamás – Forgács Ildikó: Bolygóvigyázók ​kézikönyve – felkészülés egy másfajta életre

„Bolygónk ​gazdag de véges természeti kincseit eddig pazarló módon használtuk. Fogyasztói társadalomban élünk, s közben gondatlanul elszennyeztük bolygónk légkörét, vizeit és talajait. Mi több, csodálatosan változatos élővilágát elszegényítettük, s veszedelmes éghajlatváltozást indítottunk el. Mindezzel párhuzamosan az emberiség létszáma és fogyasztási igénye megsokszorozódott, tovább terhelve Földünk működőképességét. Ha nem változtatunk eddigi életmódunkon, saját létünk alapjait tesszük tönkre. Egyre több tudós figyelmeztet: ma már nem a Föld állapota, hanem az emberiség fennmaradása a tét! A „bolygóvigyázás" valójában ezt szolgálja. Segít idejében átváltani egy másfajta, környezettudatos, fenntartható életre, melyben nem az anyagi fogyasztás és felhalmozás az egyetlen cél. A változás nem könnyű. Hosszabb távú gondolkodást, összefüggések látását igényli. Erre kell nekünk és gyermekeinknek felkészülni, s ehhez nyújt óriási segítséget ez a könyv. Forgács Ildikó és Dózsa Tamás szinte játékos egyszerűséggel mutatja meg, hogy hányféle apró dologban tudunk valamit tenni, – ha akarunk, – egy másfajta, valóban fenntartható világ megvalósításáért. Gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlom e kézikönyv gyakori használatát! (Dr. Vida Gábor, akadémikus)”

#fenntarthatófejlődés #környezettudatosság #környezetvédelem #gyerekeknek

 

Kép forrása: Moly

 

Dela Kienle: A ​világ műanyag nélkül – Mi tartalmaz műanyagot, és hogyan korlátozhatjuk a használatát?

„„ Tegyünk egy időutazást, és repüljünk vissza 120 évet! Akkoriban még nem létezett műanyag. Az ember fából vagy fémből készítette a használati tárgyakat: a gombokat szarvból, a fésűket teknőspáncélból állította elő….”

„A tudósok valamiféle csodás anyagot kerestek: legyen formálható, könnyű, szilárd és egyszerűen előállítható. Végül a belga-amerikai kémikus, Leo Baekeland jutott el a döntő fordulatig. 1907-ben szabadalmaztatta a bakelit elnevezésű anyagot: egy nyúlós, fekete vagy barna masszát, amelyet tetszőleges formára lehet préselni…”

Dela Kielnle újságíró és gyerekkönyvek szerzője. Családjával a hollandiai Leiden városában él, az Északi-tenger közelében. A parton kagylók helyett gyakran műanyagot gyűjt!”

#élővilág #környezetszennyezés #környezettudatosság #környezetvédelem #ifjúsági

 

Kép forrása: Moly

 

Miller-Ferjentsik Viola: Nulla ​hulladék

„SzóKiMondó Ökomesék mesesorozatunk korunk környezeti problémáit veszi sorra: hulladék, fogyasztás, közlekedés, energia, zöld felületek. Minden kötetben játékosan ismerkedünk a témával és mindig a megoldásokra koncentrálunk. Így a gyerekek emészthető módon szembesülnek a problémával és azonnal megtanulják a megoldásokat is.”

#környezetvédelem #gyerekeknek

 

Kép forrása: Moly

 

Amikor ​a kukák világgá mentek – Mai mesék a zöld jövőért

„Az antológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre” – mondja Greta Thunberg. Épp ezért szeretnénk egy olyan reprezentatív kiadványt adni a jövő nemzedékének kezébe, amely ezekhez a tettekhez ad erőt és bátorságot.”

#környezetvédelem #környezettudatosság #állatvédelem #természetvédelem #gyerekeknek

 

Kép forrása: Moly

 

Mechler Anna: Tóbiás, ​a kukásautó

„A Kerék mesék legújabb részének hőse Tóbiás, a kukásautó, aki szemetet szállít hétről-hétre és egy sor izgalmas kalandot is átél: kincset talál, lomtalanít az Operaháznál, és még a budai Várba is ellátogat egy éjjel. Lehet, hogy Bartolót, a markolót és Pedrót, a tűzoltóautót is viszontlátjuk? Vajon milyen lehet egy karácsony a munkagépeknél? A könyvből ez is kiderül!

A tizenkét izgalmas mesét Mechler Anna írta és Hajba László részletgazdag rajzai keltik életre. A történetek nem csak szórakoztatnak, hanem rengeteg hasznos dolgot is megtanítanak a kukásautók munkájával kapcsolatban.”

#kukásautó #mese #gyerekeknek

 

Kép forrása: Moly

 

Louise Spilsbury: Bolygónk ​védelme

„HULLADÉK – SZENNYEZÉS – KLÍMAVÁLSÁG

Gondoskodnunk kell a bolygónkról, ahogy ő gondoskodik rólunk. Ha mindannyian megtesszük a kis lépéseket és apró változtatásokat a Föld védelme érdekében, az végül meghozza a kívánt eredményt.

A gyerekek gyakran hallhatnak olyan dolgokról, amelyeknek jelentése és az életükre gyakorolt hatása ismeretlen számukra. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek a világ történéseinek közös értelmezésében és aggodalmaik eloszlatásában.”

#klímaváltozás #természet #környezetvédelem #gyerekeknek

 

Kép forrása: Libri

 

Mandl Péter: Sári ​és Nemszemétke

„A Sári és Nemszemétke igazából két könyv: fordulatos mese és ismeretterjesztő kézikönyv. Barkács, a buvacok és sok más furcsa lény varázslatos világot építenek – szemétből. Kalandjaik közben sok mindent megtudhatunk a pazarlásról, az újrahasznosításról: „senki sem haszontalan, mindenkire szükség van”. És közben egy régi, kidobott mackó, Gyapóc is megkerül…

A mellékelt munkafüzet néhány, a mesekönyv szereplőihez kapcsolódó újrahasznosított tárgy elkészítését mutatja be lépésről lépésre, melyeket a család közös erővel könnyen megvalósíthat.

A Sári és Nemszemétke 2011-ben megnyerte a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülete által meghirdetett Aranyvackor pályázat fődíját.”

#környezetvédelem #mese #gyerekeknek

 

please do NOT follow this link