Járja be a világ múzeumait a kanapéról!

"A Westminster Egyetem pszichológusainak kutatása szerint ha valaki ebédidőben meglátogat egy művészeti galériát, akkor kimutathatóan csökken a stressz-szintje, és a művészetfogyasztás általában is növeli a motivációt, és hangulatjavító hatása van." - olvasható az Indexen. De mit csináljuk, ha a járvány miatt az összes múzeum és galéria zárva tart? A múzeumok erre is kitaláltak egy megoldást: elérhetővé teszik gyűjteményüket online. Számos múzeum és galéria járt el így a nagyvilágban. Szeretnénk megmutatni néhányat a teljesség igénye nélkül.

 

A londoni British Múzeum alkalmazásában 4000 év történtetét járhatjuk végig. Miközben végigmegyünk a különböző korszakokon, és megtekintjük a különböző alkotásokat, különböző információkat hallgathatunk meg angol nyelven. "A virtuális túra közben megszólal a szférák zenéje is, ugyanis az atmoszférikus száguldást a honlaphoz komponált sajátos xilofonszerű űrzene kíséri, ami mindig úgy változik, ahogy éppen az érdeklődésünk iránya fordul." 

Az alkalmazás az alábbi linken elérhető: https://britishmuseum.withgoogle.com/object/miskin-mounted-miniature

Kép forrása: http://www.frissujsag.ro/a-british-museum-orzi-vezeto-helyet-a-leglatogatottabb-angliai-nevezetessegek-listajan/

 

Az amszterdami Van Gogh Múzeum oldalán nemcsak a múzeumban található képeket láthatju, hanem virtuális sétát tehetünk a múzeum termeiben. Nekem személyes kedvencem Van Gogh, de ha ez nem így lenne, szerintem akkor is jó móka és kikapcsolódás végigjárni a termeket.

https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-museum?hl=en

Kép forrása: https://www.amsterdamtips.com/van-gogh-museum

 

Metropolitan Museum of Arts, New York

"New York legnagyobb múzeuma, az évente 6 millió látogatót fogadó Metropolitan Múzeum főépülete a Fifth Avenue-ról most a díjnyertes Met 360°projektnek köszönhetően költözhet a nagyszobánkba. De nemcsak a Richard Morris Hunt által tervezett neoklassziciszta központi csarnokban, vagy a Met mozifilmekben is gyakran felbukkanó ikonikus egyiptomi termében tudunk körülnézni a rövid videóknak köszönhetően, hanem az Egyesült Államok egyetlen, kizárólag a középkori építészet és művészet bemutatásának szentelt kiállítóhelyét, a Hudson folyóra néző kolostorépületet idéző Met Cloisterst is felfedezhetjük."

https://www.metmuseum.org/art/online-features/met-360-project

Kép forrása: https://news.artnet.com/art-world/met-coronavirus-1801437

 

Egy másik new yorki múzeum a Museum of Modern Art a világ egyik legnagyobb modern és kortárs művészetet bemutató múzeuma is honlapján 84.230 darab műtárgyat tett hozzáférhetővé online. 

https://www.moma.org/collection/

Kép forrása: https://www.moma.org/

 

A Vatikáni Múzeum számos termébe betekintést nyerhetünk. Megnézhetjük többek közt Raffaello stanzáit és megcsodálhatjuk Michelangelo freskóit a Sixtus-kápolnában anélkül, hogy tömegben kellene ácsorognunk a nyakunkat tekerve egy fotóért.

http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/collezioni/musei/tour-virtuali-elenco.1.html

Kép forrása: https://kulturpart.hu/2012/11/01/a_komoly_aggodalmak_ellenere_is_latogathato_marad_a_sixtus-kapolna

 

A firenzei Uffizi-ben is teremről teremre virtuális séta formájában tekinthetjük meg a gyűjteményt, melyben olyan neves festők művei találhatók, mint Boticelli, Da Vinci, Michelangelo vagy Rubens.

https://www.virtualuffizi.com/map-%26-virtual-tour.html

Kép forrása: https://www.uffizi.it/en/the-uffizi

 

Mindig is szerettem volna eljutni a Louvreba Párizsba, azonban eddig még nem sikerült és most egy darabig biztosan nem is fogok. Nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy náluk is van lehetőség néhány terembe bekukkantani. Bár nem kifejezetten azokba, ahova én vágyom leginkább, de ez is hatalmas élmény számomra. Az egyiptomi gyűjteményben, "az eredetileg erődítménynek szánt épület középkori árkait megidéző túrán és az Apolló-teremben is nézelődhetünk. Ezt ide kattinva tehetjük meg: https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne#tabs

Ezen kívül ha szeretnénk az alábbi  linkre kattintva (https://www.youvisit.com/tour/louvremuseum) Napóleon egykori lakosztályába is bepillanthatunk.

Ha pedig mindez még nem lenne elég, a Louvre legkiemelkedőbb műtárgyaira, köztük a Mona Lisára vethetünk igazán közeli pillantást. Ha eljutunk a múzeumba, ennyire közel esélyünk sincs menni hozzá, így ez a lehetőség bizonyos szempontból menőbb is, mintha ott lennénk. (Na jó, azért senki sem mondana nemet egy kirrucanásra a Louvreba, nem?) https://focus.louvre.fr/en

Kép forrása: https://vjm.hu/a-vilag-legnagyobb-muzeuma-a-louvre/

 

Jöjjön egy kis magyarországi lehetőség is. Bár nem múzeumról, hanem egy kastélyról van szó, érdemes benézni a gyulai Almásy-kastély falai közé is.

https://gyulaikastely.hu/virtualis-tura/

Kép forrása: https://gyulaikastely.hu/events/garantalt_programok/

 

Bár már korábban megosztottunk, azért ide is belinkelem, hogy a Magyar Nemzeti Galéria  Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítása is bejárható virtuálisan. 

https://virtualiskiallitas.mng.hu/home

Kép forrása: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/magyar-nemzeti-muzeum-kolozsvari-magyar-napokon

 

 

Bónuszként pedig szeretnénk megosztani a Google Arts & Culture projektet, melynek köszönhetően több száz múzeum gyűjteményébe pillanthatunk be online.

https://artsandculture.google.com/

Kép forrása: Google Arts & Culture

 

Források: 

https://index.hu/kultur/2020/03/24/a_vilag_nagy_muzeumai_galeriai_virtualis_setak/

https://papageno.hu/intermezzo/2020/03/igy-jarhatja-be-a-vilag-legnagyobb-muzeumait-otthonrol/

please do NOT follow this link