Járd be Frida Kahlo otthonát virtuálisan!

Fotó: Frida Mánia Blog

 

Frida Kahlo hányattatott sorsú festőművész volt. Élete során számos tragédia érte kezdve a hat éves korában érte járványos gyermekbénulástól, a buszbaleseten át, melyben megsérültek csigojái, a számos vetélésig és a rossz házasságig. 

A mexikói származású festőnő szerény családi körülmények közt élt, szeretett férfi ruhákat felölteni, valamint a tehuana népviselet egész életében kedvenc öltözéke volt. Frida eredetileg orvosnak tanult a Escuela Nacional Preparatoria-ban, ami az ország egyik legjobb középfokú intézménye volt. A buszbalesete és az ekkor elmozdult és megsérült csigolyák következtében gipszfűzőbe kényszerült. Ezt az időszakot a festés segített neki átvészelni. Baldachinos ágya mennyezetén volt egy tükör melyben szemlélhette magát, így készítette el saját önarcképét. 

Férjével 1928-ban ismerkedett meg, amikor tagja lett a mexikói kommunista pártnak, majd 1929-ben össze is házasodtak Diego Riverával. Számos évet töltöttek külföldön, többek között San Franciscoban, Detroitban és New Yorkban is. Férje folyamatosan csalta, terhességei vetélésbe torkollottak, magánélete cseppet sem nevezhető boldognak. A lelket a festés öröme és gyógyító ereje tartotta benne. Egy kis időt Európában is eltöltött, de nyomasztónak találta, így hamar visszatért hazájába.

"Bár az első képei, portréi az európai festészet hagyományait követik, Kahlo későbbi művészetére, színvilágára, jelképrendszerére a mexikói művészet, a hagyományok és a prekolumbián kultúra hatott igen erősen". A szürrealista festőművészek közé sorolják, de ez nem teljesen egyértelmű. 

Míg a szürrealisták az álmok homályos értelmű jelképeit használták festményeiken, s olykor teljesen elszakadtak a valóságtól, Kahlo szimbólumai általában könnyen megfejthetők, s utalnak a művész életének azon szakaszára, amelyben születtek. Kahlo szinte valamennyi festménye önéletrajzi ihletésű.

Sok önarcképet festett, s ezt magányosságával magyarázta. Az arca maszkszerű, szinte semmiféle érzelem nem tükröződik rajta, az arcot körülvevő, jelképes értelmet hordozó tárgyak, állatok, a háttérben látszódó táj árulja el a kép igazi mondanivalóját, a művész pillanatnyi lelkiállapotát.

Ő volt az első festő(nő), aki leplezetlenül ábrázolta a női testet, a szexualitást, és olyan élményeket, amelyeket csak a nők élhetnek át."

Élete utolsó időszakában elveszítette egyik lábát és hatalmas fájdalmai voltak, minden nap gyógyszeres kezelésre szorult. 1950-re már hét gerinc operációt végeztek el rajta. "1953-ban Lola Alvarez Bravo a galériában szervezi meg Frida kiállítását, ezzel teljesítve álmát, hogy hazájában állítson ki. Orvosai tanácsára nem volt tanácsos elhagynia az ágyát, ebből kifolyólag ággyal együtt szállították el a megnyitóra, ahol díszes tehuana ruhában jelent meg."

Frida orvosai tanácsai ellenére részt vett egy tüntetésen, ahol tüdőgyulladást kapott és ezt már nem bírta el a szervezete. 1954-ben végleg nyugovóra tért. A Kék Házat, ahol született, és ahol 1941-től haláláig lakott, Diego Rivera a mexikói államnak adta. Itt nyílt meg 1958-ban a Frida Kahlo Múzeum.

Ebben a Kék Házban nézhetünk körül most 360 fokos szögben. A Casa Azulban (vagyis Kék Ház) található meg a művésznő 300 képe, valamint az ikonikussáv ált ruhái és még a műlába is. A házban ugyanazok a bútorok találhatóak meg, amiket egykor Frida Kahlo használt, sőt személyes használati tárgyai is itt kaptak helyet. 

"A múzeum szívét adja a sárga konyha, ahol Frida és Diego meglehetősen sok időt töltött a szomszédjukban élő forradalmárral, Leon Trotsky-val. Továbbá a művésznő műterme is régi pompájában látogatható az általa használt festőállványokkal és festékekkel együtt."

A házban az alábbi linken nézhetünk körül: https://www.recorridosvirtuales.com/frida_kahlo/museo_frida_kahlo.html

 

 

Forrás

Életrajz https://www.alkotasutca.hu/frida-kahlo

Kultúrfröccs https://kulturfroccs.hu/2020/04/28/jard-be-online-frida-kahlo-egykori-otthonat/

 

 

please do NOT follow this link