Föld napja gyerekeknek

Fotó: Pxfuel

 

Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért az első Föld napján. Ennek hatására az „USA-ban szigorú törvények születtek

a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.”

„Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.” 1989-ben létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot és havonta küldtek ki hírlevelet a világ minden országba, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy veszélyben a Föld és szólaljanak fel, ünnepeljék a Föld napját április 22-én. „Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.”

Magyarország 1990-ben az elsők közt csatlakozott a kezdeményezéshez. Megalapította a Föld Napja Alapítványt, ami azóta is tevékenykedik a Föld megóvásának érdekében. Egyre több ember csatlakozik a kezdeményezéshez évről évre s a Föld napján, április 22-én fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

Idén 30. évfordulóját ünnepli a magyarországi Föld napja mozgalom, valamint 50. évfordulóját a világmozgalom. Kicsit nehezebb lesz most megemlékezni róla és felemelni a szavunkat a Föld jólléte mellett a járványhelyzet miatt, de megpróbálhatjuk így is.

 

Azt mondják, a gyerekeknek van esélye arra, hogy megmentsék a Földet, de ehhez az kell, hogy szüleik is tudatosan erre irányítsák figyelmüket.

Szeretnénk néhány játékos ajánlót adni erre a napra, hogy közelebb hozzuk a gyerekekhez is a környezettudatosságot.

 

A Papírműhely weboldalon találhatunk néhány memóriajátékot és színezőt http://www.papirmuhely.hu/papurmuhely_blog/fold-napja-jatekok-es-szinezok/

A Bemutatkozik Glóbi videóban a gyerekek mesén keresztül ismerkedhetnek meg a Földdel: https://www.youtube.com/watch?v=kJrNl9xIgFg

A Föld dala segítségével még közelebb hozhatjuk a gyerekekhez a környezettudatos életmódot https://www.youtube.com/watch?v=kJrNl9xIgFg

Föld napja színező gyerekeknek http://krudylib.hu/adatbazis/fold-napja-szinezo-gyerekeknek

Ha mindezek után még nem szegtük kedvüket, van néhány mese-és természetfilm is, amivel környezettudatos életmódra nevelhetünk:

  • Pingvinek vándorlása (2005)

„Ősszel az öt évet elért pingvinek elhagyják élőhelyüket, az óceánt, és ősi szaporodóhelyükre, a szárazföld belsejébe vándorolnak. Elkezdődik az udvarlás, majd a családalapítás, megszületnek a pingvincsemeték. A kis pingvinek élete mindkét szülő munkáján, az élelmet rejtő óceán és a költőhely közt megtett oda-vissza utakon múlik. A film társadalmi üzenete nagy vihart kavart, főleg az Amerikai Egyesült Államokban. Az antarktiszi császárpingvinek vándorlását követő francia film Oscar-díjat és César-díjat is kapott, amikor 2005-ben bemutatták. Sikeréhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy a színész, Morgan Freeman narrálta a megható történetet.”

  • Lorax (2012)

„A 2012-ben bemutatott amerikai animációs film Dr. Seuss 1971-ben megírt könyvének történetét dolgozza fel, melynek fő üzenete:  “Hacsak valaki nem tesz a természetért, akkor semmi sem fog megjavulni. De nem ám!” A főszereplő a 12 éves kisfiú, Ted, aki egy teljesen mesterséges városban, “Amkell falván” él. Itt minden műanyagból, fémből vagy szintetikus anyagokból készült, a valódi természet már réges-régen kihalt. A fiatal fiú szerelmes lesz a szomszédjában lakó lányba Audrey-ba, akinek egyetlen vágya, hogy élő fákat láthasson. Elmeséli a fiúnak, hogy régen mindenfelé ilyenek nőttek, egyenesen a földből, selymes, puha leveleik voltak és csodálatos illatuk. A szerelmes Ted bármit megtenne azért, hogy boldoggá tegye a kislányt, így útra kell, hogy a városon kívül, a környező, kopár területről hozzon egyet…”

  • WALL-E (2008)

„Majdnem minden gyerek imádja a robotokat, így amellett, hogy ez egy nagyszerű, kedves lánctalpas robotról szóló mese, egy nagyon erős környezetvédelemmel kapcsolatos üzenetet is hordoz. A film egy képet fest arról, hogy mi történne, ha minden természetes erőforrás eltűnne a bolygónkról. WALL-E, a szeméttömörítő az egyetlen működő szerkezet a Földön, az emberiség ugyanis elhagyta a lakhatatlanná vált bolygót. A kis munkagép több száz magányos éve gyűjti a kacatokat, amikor megjelenik EVA, a modern és áramvonalas keresőrobot, aki megdobogtatja a szívét…”

  • Bolygónk, a Föld (2006)

„A BBC megaprodukciójában a Föld kerül a felfedezőkörút középpontjába, nem más, mint David Attenborough tolmácsolásában. A gyönyörű filmet öt év alatt készítette 40 operatőr, akik több mint 200 helyszínen forgattak. A tizenegy részes sorozat első epizódjában a Földnek életet adó vizekről és a Nap csodálatos erejéről tudhatunk meg többet. A hegyek bebarangolása után, a sivatagos területeket is megismerhetjük, és a sarkvidékeken élő jegesmedvék vagy a farkascsordák életébe is beleshetünk. Kicsiknek és nagyoknak is bátran ajánljuk!”

  • Arktisz királysága (2006)

„Egy másik nagy sikerű családi dokumentumfilm az Arktisz királysága, amely két kisállatra fókuszálva mutatja be, hogyan próbálnak meg a sarkvidékeken élő állatok nap, mint nap boldogulni. Nanu, a jegesmedvebocs és Seela, a rozmárkölyök életét követhetjük nyomon születésüktől egészen nyolc éves korukig. Láthatjuk a szüleik küzdelmét az életben maradásért, és a film segítségével a gyerekek a klímaváltozás veszélyeiről is többet megtudhatnak, hiszen a szélsőséges időjárás az, amely megnehezíti a kisállatok táplálékhoz jutását.”

 

Forrás:

7 nagyszerű film, ami arra ösztönzi a gyerkőcöt, hogy óvja a környezetet https://noklapja.nlcafe.hu/ajanlo/2018/06/18/7-nagyszeru-film-ami-arra-osztonzi-a-gyerkocot-hogy-ovja-a-kornyezetet/

Föld Napja Alapítvány https://www.fna.hu/

please do NOT follow this link