A Digitális gyermekvédelemről. Online elérhető tartalmak a tudatos médiahasználathoz

A médiaműveltség, a digitális kompetencia elsajátítása aktuálisabb, mint valaha, hiszen a járványhelyzet következtében most mindent az online felületeken keresztül intézünk: így „megyünk” dolgozni, iskolába, így intézzük napi ügyeinket, teendőinket, s a személyes találkozások hiányában kénytelenek vagyunk a társas, szabadidős tevékenységeinket is a különféle okos eszközeinken keresztül történő kapcsolattartásra korlátozni.

Fotó: Michael Morse/Pexels

Éppen ezért érdemes minél jobban felvértezni magunkat mindabból az ismeretből, mely a digitális világban való tájékozódást segíti. A Digitális Jólét Program (DJP) keretében működő Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája (DGYS) ehhez kínál számtalan mankót. „Célja, hogy megvédjük gyermekeinket az internet káros tartalmaitól és módszereitől, a kockázataitól, valamint összehangolt lépésekkel felkészítsük a gyermekeket, szüleiket és tanáraikat a tudatos és értékteremtő internethasználatra.” - olvassuk a https://www.digitalisgyermekvedelem.hu/ weboldalon.

A tudatos médiahasználat fejlesztése érdekében a közelmúltban több érzékenyítő kisfilmet tettek közzé.  A médiaintelligencia pallérozására alkalmas tananyagokhoz több, a korosztálynak szóló tematikus kisfilmet is készítettek, „amelyek alkalmasak azok tematikájának exponálására, a témával kapcsolatos érdeklődés felkeltésére a narratíva, a látvány, a montázs, a szerepjáték eszközeivel. A Szabó Gábor rendezésében készült szituációs kisfilmek szereplői (Stefanovics Angéla, Kurta Niké, Laboda Kornél és Kovács Domonkos) gyorsan pergő, humoros vagy éppen szívszorító jelentekben fogalmazzák meg az online környezet ellentmondásos és kockázatos jelenségeit, kiváló vitaalapként szolgálva a tudatosabb internethasználatot segítő foglalkozásokhoz.” – fogalmaznak a DGYS munkatársai.

Az alábbiakban az Álhírgyár című kisfilmet ajánljuk megtekintésre, mely arra a gondolatra épül, miszerint napjainkban mondhatni iparággá szélesedett az álhírek és a félrevezető, megtévesztő információk és torzítások gyártása.
YouTube-link: https://www.youtube.com/watch?v=ERGEKWLEvVg&feature=emb_title

please do NOT follow this link