Arcok, utak, életek - Szabó T. Anna - Munkácsi Leila ajánlója

Új rovatunkban olyan emberekkel szeretnénk megismertetni olvasóinkat, érdeklődőinket, akik valamilyen okból híresek lettek vagy éppen sokat tettek munkásságukkal a világért, az emberekért. Emellett a rovat végén ajánlunk általuk írott vagy róluk szóló köteteket, melyeket könyvtárunkban ki is kölcsönözhetnek az érdeklődők.

 

Fotó: Szabó T. Anna weboldala

 

Rovatunk mai részében egy különleges magyar írónővel ismerkedhetnek meg. Szabó T. Anna elsősorban verseket ír, de weboldalán található számos próza, novella, esszé is tollából. Sok könyvben láthatjuk feltüntetve fordítóként is.

1972. június negyedikén született Kolozsváron, 1987-ben családjával áttelepült Magyarországra. A gimnáziumot Szombathelyen végezte. 1991-ben Budapesten Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-angol szakos hallgatója, az Eötvös József Collegium diákja. 1997-ben szerzett tanári és előadói diplomát, majd elvégezte az Angol Reneszánsz és Barokk PhD-programot, doktori fokozatát 2007 tavaszán szerezte meg. Jelenleg Budapesten él férjével, Dragomán György íróval és két gyermekükkel.

Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több napi- és havilapban, különféle antológiákban rendszeresen közöl verseket, esszéket, novellákat. Első kötete, A madárlépte hó 1995-ben jelent meg a Belvárosi Könyvkiadónál, amit még négy kötet követett a Magvető Könyvkiadónál (Nehézkedés 1998, Fény 2002, Rögzített mozgás 2004, Elhagy, 2006. Gyermekvers-kötete a Jónás Tamással és László Noémivel közösen írt Formák a tubusból). Író, műfordító (többek között William Shakespeare, James Joyce, Sylvia Plath, W. B. Yeats, John Updike, Stuart Parker, Cliwe Wilmer, Beatrix Potter írásait fordította), dolgozott a Cinema magazinnak, tanári és szerkesztői munkát végzett British Councilnak, a Magyar Könyv Alapítványnak és a Hungarian Quarterlynek, cikkeket és kritikákat ír.

Díjai: Petőfi-díj (1996), Soros-ösztöndíj (1997), Déry-díj (2000), Móricz Zsigmond ösztöndíj (2001), József Attila díj (2002), Vackor-díj (2003), Kavics-díj (2003), Zelk Zoltán díj (2004), Arany János ösztöndíj (2005); a Tokaji Írótábor díja (2005), Babits Mihály műfordítói ösztöndíj (2006), az Akademie der Künste Berlin – Junge Akademie ösztöndíja (2006), a Mozgó Világ Nívódíja próza kategóriában (2006), az ULNÖ Krems ösztöndíja (2007).” (Forrás: Szabó T. Anna weboldala)

Könyvtárunkban is szeretik az írónő köteteit, sőt már író-olvasó találkozón is járt nálunk. Idén is lett volna egy ilyen találkozó méghozzá férjével Dragomán Györggyel együtt, de sajnos a vírushelyzet miatt meghiúsult.

Egy interjúban olvastam róla, hogy gyermekkori kedvenc meséje a Didergő király volt, kinek képében nagyapját látta. Nagy hatással volt rá Gárdonyi Géza Egri csillagok című könyve, ugyanakkor véleménye szerint A két Lotti ikreitől is sokat tanult.

A legjobban Reich Károly rajzait szerette, a gyerekei szobájában is az ő rajzai vannak a falon. A mai napig szívesen olvas meséket és olvasmányai nagy részét ezek teszik ki, hiszen mire odajut, hogy belekezdhetne komolyabb olvasmányaiba, gyakran elalszik. Gyermekeinek sokszor olvas fel meséket, gyermekregényeket (pl.: Boribon, Kippkopp, Hobbit, Trapiti).

Érdemes követnő őt a közösségi oldalakon is, mert sokszor posztol verseket, írásokat, melyek olykor elgondolkodtatóak, olykor pedig teljesen feldobják a napomat.

 

A szerzőtől ajánljuk

Szabó T. Anna: Tükörcicák. – [Budapest] : Tessloff és Babilon, cop. 2013

Szabó T. Anna: Törtésteszt. – Budapest : Magvető, 2016

Szabó T. Anna: Határ. – Budapest : Magvető, 2018

Lackfi János – Szabó T. Anna: Ikertükör. – [Budapest] : Képmás 2002 Kft. + Média a Családért Alapítvány, cop. 2016

Személyes kedvencem tőle:

Szabó T. Anna: Verslavina. – Budapest : Athenaeum, 2016.

 

Hamarosan megjelenő fordítói munkája melyen férjével együtt dolgoztak Beatrix Potter Nyúl Péter és barátai, melyben Nyúl Péter összes kalandja megtalálható.

 

Ha valaki szeretné még jobban megismerni az írónőt:

Az én életem, az én döntésem - Szabó T. Anna – WMN Magazin https://www.youtube.com/watch?v=8kTx2HZUbJk

Mit olvassanak a gyerekek? - Szabó T. Anna – Képmás Magazin https://www.youtube.com/watch?v=NOElVXcGykg

Liget Arcél 11.: Szabó T. Anna https://www.youtube.com/watch?v=4GAT6Aai2O8

 

 

Forrás: www.szabotanna.com 

 

please do NOT follow this link