8 adventi koszorú ötlet, amiből inspirálódhatsz

Kép forrása: Femina

 

„Az advent a keresztény világ egyik különösen fontos ünnepe: a karácsonyi ünnepkör kezdete. A Gergely-naptár szerint december 25-ét megelőző negyedik vasárnappal – más definíció szerint a Szent András napjához (november 30-hoz) legközelebb eső vasárnappal – kezdődik, és karácsonyig tart.

Az adventi koszorú a feljegyzések szerint a 19. század közepén, a Németalföldön jelent meg. Először valószínűleg 1839-ben, egy bizonyos Johann H. Wichern nevű lutheránus lelkész készített hasonlót: egy örökzöld ágakkal díszített kocsikeréken elhelyezett huszonnyolc gyertyát, amelyek közül négy nagyobb vörös színű volt, a többi pedig fehér. Wichern a templomban fellógatott keréken karácsonyig minden nap eggyel több gyertyát gyújtott meg, a négy vasárnapon pedig természetesen a vörös gyertyák égtek.

Ez a szokás Európa-szerte csak a 20. században terjedt el. A huszonnyolc gyertya időközben négyre, a vasárnapok számára redukálódott, de megmaradtak a koszorút díszítő – illetve alkotó – örökzöldek, főleg fenyőágak. A katolikusok a protestáns hagyományoktól eltérően lila gyertyákat állítanak az adventi koszorúra – egy kivételével: a harmadik, azaz az örömvasárnap gyertyájának színe ugyanis a koszorún is rózsaszín. A lila a bűnbánat és a megtérés színe, a rózsaszín pedig a közelgő ünnepet jelképezi.

A gyertyákat vasárnap reggel szokás meggyújtani, de sokan ezt már az azt megelőző szombaton este megteszik. Karácsonyig a gyertya gyarapodó fénye az ünnepi várakozás, majd a negyedik vasárnapon a karácsony elérkezésének szimbóluma.

A négy gyertya egyúttal négy fogalmat is szimbolizál: hit, remény, szeretet és öröm. A római katolikus szimbolika szerint ugyanakkor négy meghatározott személyre, illetve népre is utal. A három lila gyertya Ádám és Éva (hit), a zsidó nép (remény) és Keresztelő Szent János (szeretet), illetve a rózsaszín gyertya Szűz Mária (öröm) szimbóluma.” (Forrás: https://ng.24.hu/kultura/2011/11/26/az_adventi_koszoru_regenye/)

 

Időközben már átalakultak a hagyományok az adventi koszorú terén, az emberek nem mindig ragaszkodnak a korábban megszokott koszorú formához. Ha esetleg valaki még nem készítette el az idei adventi koszorúját, íme néhány tipp, amiből ihletet meríthet.

 

 

Kép forrása: Pinterest

 

Egy natúr, termésekből és fakérekből álló változat.

 

 

Kép forrása: Pinterest

 

Hagyományos, de mégis modern. Hagyományos koszorú forma, termésekkel, diórörővel kombinálva.

 

 

Kép forrása: Pinterest

 

Szintén hagyományos koszorúforma, termésekkel, arany színnel, és szalaggal kombinálva.

 

 

Kép forrása: Pinterest

 

Ez már egy formabontóbb verzió: fa hatású tálcán örökzöld koszorú forma, karácsonyi gömbbel, színes gyertyákkal.

 

 

Kép forrása: Pinterest

Egyszerű, de mégis elegáns. Termések, pasztell színű gyertyák és hozzájuk passzoló karácsonyi gömbök egy fakarikán tálalva.

 

 

Kép forrása: Pinterest

 

Ez egy tényleg nagyon egyszerű megoldás, de aki a minimalizmust kedveli, annak tökéletes választás lehet.

 

 

Kép forrása: Pinterest

 

Szerintem gyönyörű a színvilága ennek az adventi koszorúnak. Nem gondoltam, hogy a kék és a zöld ennyire tud passzolni egymáshoz. 

 

 

Kép forrása: Pinterest

 

Nagyon formabontó megoldás, nekem mégis tetszik. Ráadásul az üvegpoharak egyfajta újrahasznosításának minősül, szóval még környezetbarát is. Könnyedén cserélhetjük a színeket évről évre ha esetleg megunnánk. Emellett nagyon elegáns is.

 

 

 

 

 

 

 

 

                    

 

please do NOT follow this link