5 könyv a Griffendél jegyében - Harry Potter hét

 

„Ha vakmerő vagy, s hősi lelkű,

Házad Griffendél.

Oda csak az kerül, ki

Semmitől sem fél.”

 

A Griffendél-házba osztott diákok híresek bátorságukról, merészségükről és elszántságukról. Számos nagyszerű boszorkány és varázsló volt griffendéles. A ház tagjai nem vetik meg a mókát sem, és nem félnek attól sem, hogy kockázatot vállaljanak a dicsőség elérésének érdekében. A Főnix Rendjének gerincét is griffendéles diákok alkották. Ha griffendéles áll az élen, nem kell tartania attól, hogy nem lesznek követői. Ha sötét, gonosz erőkkel kell szembenézned, örülj, ha griffendéles harcol melletted, mert ők hűséges, rettenthetetlen harcosok.

A ház színei: piros és sárga

Jelkép: a bátorság szimbólumaként egy oroszlán található címerükben

Klubhelyiség: Roxfort hetedik emeletén, az egyik folyosó végén található, a hálóhelyiségek pedig a toronyban, melynek bejáratát a Kövér Dáma őrzi

Vezető tanár: Minerva McGalagony, aki átváltozástant tanít

A ház alapítója Griffendél Godrik volt, aki Délnyugat-Anglia mocsaras, vad vidékéről származott. Szülőfaluját tiszteletére Godric’s Hollow-nak nevezték el. Korának legjobb párbajozójaként tartották számon. Fáradhatatlanul küzdött a muglik diszkriminálása ellen, valamint, hogy a mugli származású boszorkányok és varázslók is szakiskolai képzésben részesülhessenek. Iskolai házába a legbátrabb, legmerészebb diákokat hívta meg.

A ház ereklyéje: Griffendél kardja, melyet I. Ragnuk kobold készített. A kard anyaga színezüst, markolatába tyúktojás nagyságú rubintköveket tettek, a pengébe pedig belevésték nevét. A kard előbukkan az arra méltó griffendéleseknek. A koboldok tőlük jogtalanul elvett kincsként tartják számon.

A ház kísértete: Sir Nicholas de Mimsy-Porpinton, alias Félig Fej Nélküli Nick

Híres griffensélesek: Hermione Granger, Harry Potter, Ron Weasley, Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, Neville Longbottom

Egy kis érdekesség: Nevillet a családja sokáig kviblinek (varázstalan varázsló) hitte, majd miután megmutatkoztak a jelei annak, hogy varázsló, nagy nyomás helyeződött rá, hiszen szülei híres aurorok voltak.

A Teszlek Süveg és közte a beosztási ceremónia alatt heves vita kerekedett arról, hogy a Hugrabugba (Neville szerette volna) vagy a Griffendélbe (a Süveg szerette volna) kerüljön.  Végül a Süveg akarata érvényesült, Neville pedig a hét kötet során számos alkalommal bizonyította, hogy méltó helye van a Griffendél-házban.

 

5 könyv a Griffendél-ház jegyében

 

Fotó: Moly

 

1.Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Kiadó: Athenaeum

Kiadás éve: 2018.

Oldalszám: 328 oldal

Címkék: dráma, lélektani, prostitúció

„A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.

Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?”

 

Fotó: Moly

 

2. Rick Riordan: A villámtolvaj

Kiadó: Könyvmolyképző

Kiadás éve: 2008.

Oldalszám: 374 oldal

Címkék: fantasy, kalandregény, görög mitológia, barátság

„A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint.

Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni?

Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minótaurusz be nem kergeti a nyári táborba.

Hirtelen mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, felbosszantotta őket: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított.

Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.”

 

Fotó: Moly

 

3. Szentesi Éva: Hamvaimból

Kiadó: Athenaeum

Kiadás éve: 2016.

Oldalszám: 168 oldal

Címkék: gyógyulástörténet, rákbetegség

„Ki ez a vagány csaj, aki lazán bemutat a halálnak, kétszer is megnyeri ellene a csatát, és aztán arra teszi föl az életét, hogy felhívja a figyelmet a rákszűrés fontosságára?

„Te vagy a felelős a saját testedért!” – mondja. Már eddig is nagyon sok nő életét mentette meg azzal, hogy kiállt a nyilvánosság elé a saját történetével. Bármelyikünkkel megeshet, amit átélt. Akik elolvassák ezt a megrendítően őszinte könyvet, és tesznek is önmagukért valamit, nagyon sok fájdalomtól megkímélhetik magukat, ha komolyan veszik az üzenetét. Ebben a könyvben végigkövethetjük Szentesi Éva gyógyulásának útját. Karcos, önironikus, őszinte írás. Megfog… és nem ereszt. Igazi. Élő. Példa.

„Sokkal többet kaptam a ráktól, mint amennyit elvett tőlem.”

 

 

Fotó: Moly

 

4. Kiera Cass: Párválasztó sorozat

Kiadó: GABO

Kiadás éve: 2013

Oldalszám: 360 oldal

Címkék: romantikus, disztópia, new adult

„Harmincöt ​lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.”

 

Fotó: Moly

 

5. Edith Eva Eger: A döntés

Kiadó: Libri

Kiadás éve: 2017.

Oldalszám: 422 oldal

Címkék: holokauszt, életrajz, lélektani

„„Abban ​szeretnék segíteni olvasóimnak, hogy felfedezzék, miként szökhetnek meg saját elméjük koncentrációs táborából, és válhatnak azzá az emberré, akinek lenniük kellene. Segíteni szeretnék abban, hogy átéljék, mit jelent megszabadulni a múltjuktól, a kudarcaiktól és a félelmeiktől, a dühüktől és a botlásaiktól, a megbánásaiktól és a feloldatlan fájdalmaiktól –, hogy átélhessék azt a szabadságot, amelyben az életet teljes, gazdag, ünnepi mivoltában élvezhetik. Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetségest.” Dr. Edith Eva Eger

A magyar származású dr. Edith Eva Egert 1944-ben családjával együtt a nácik haláltáborába, Auschwitzba deportálták. Ma klinikai pszichológus a kaliforniai La Jollában, illetve a Kaliforniai Egyetem oktatója San Diegóban. Emellett az amerikai hadsereg és haditengerészet tanácsadójaként tűrőképességi tréningeket tart és segíti a katonákat a poszttraumás stressz legyőzésében. Számos tévéműsorban szerepelt, többek közt az Oprah Winfrey Show-ban, illetve a CNN különkiadásában, amely az auschwitzi tábor felszabadításának hetvenedik évfordulójára készült. Ezen kívül főszereplője volt a holland nemzeti televízió holokausztról forgatott dokumentumfilmjének is. Rendszeresen tart előadásokat az Egyesült Államokban és külföldön.

Dr. Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor a nácik megérkeztek magyarországi szülővárosába, Kassára, és családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit a hírhedt náci orvos, Joseph Mengele küldte gázkamrába, aki később arra kérte Edithet, hogy táncolja el a Kék Duna keringőt – jutalmul egy vekni kenyeret kapott. Edith a nővérével együtt túlélte a borzalmakat, és úgy döntött, megbocsát fogva tartóinak, és mindennap élvezi az életet. Évekkel a kiszabadulását követően egyetemre ment és pszichológusnak tanult, ma pedig többek között bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel vagy gyásszal küszködőknek segít. A döntés egyszerre memoár és útmutató, melynek célja, hogy mindannyiunknak segítsen kiszabadulni saját elménk börtönéből. Dr. Eger műve reményt és lehetőséget ad mindazoknak, akik meg akarnak szabadulni a fájdalomtól és a szenvedéstől. Akár rossz házasság, mérgező család vagy gyűlölt munkahely börtönében sínylődnek, akár önmagukat korlátozó hiedelmek szögesdrótja tartja őket fogva a saját elméjükben, ez a könyv arra tanít, hogy a körülményektől függetlenül dönthetünk úgy, hogy az örömöt és a szabadságot választjuk.”

please do NOT follow this link