10+1 könyvesbolt, ahova érdemes betérni

A kép forrása: Pinterest

 

Lassan az összes könyvesbolt bezárni kényszerül Magyarországon a kialakult helyzet miatt. Mi azért megpróbáljuk közelebb hozni őket, még ha csak virtuálisan is.

Összeállítottunk néhány magyarországi könyvesboltot, ahová érdemes ellátogatni, amikor véget ér a karantén.

A kép forrása: Librarius

 

Olvasók Boltja, Budapest

 

„Az Olvasók Boltja találkozási pont, ahol olvasó és könyv találkozik. Lehet a könnyed szórakozás vagy az intellektuális kíváncsiság az olvasás hajtóereje, célunk, hogy minden hozzánk betérő olvasó találjon legalább egy olyan könyvet, amelyet magával visz. Hiszen egy könyv akár mindent megváltoztathat!”

A boltban válogatott könyvkínálattal várják a betérőket és egyedi kéréseket is teljesítenek. Nagy eséllyel találhatunk meg náluk olyan köteteket, amiket máshol már nem sikerült. Folyamatosan 15-25 % kedvezményben részesülnek a náluk vásárlók. Ha pedig nem tudunk elmenni a boltba, érdemes ellátogatnunk webshopukba, mert ugyanaz a kínálat vár minket, mint a boltban.

 

Weboldaluk https://olvasokboltja.hu/

 

A kép forrása: Könyvudvar weboldala

 

Könyvudvar, Budapest

 

20 éve a könyvpiacon vannak és az utóbbi 25 év könyvterméséből válogathatunk, ha betérünk hozzájuk.

„A könyvbarátok kultikus helyének nevezett minket egyik törzsvásárlónk és valóban számos cím az országban csak nálunk kapható.

Profilunk a társadalomtudományok és szépirodalom mellett a szórakoztató-, ismeretterjesztő-, és a gyerekirodalom. Másik specialitásunk az árképzésünk, akár az antikvár árakhoz képest is jóval olcsóbbak vagyunk.”

Sok akció és párszáz forintos könyvek is kaphatóak náluk. Rugalmasak a postázás és az átvétel terén is, de webshopukban is válogathatunk kedvünkre.

 

Weboldaluk: https://konyvudvar.net/

 

A kép forrása: Montázsmagazin

 

Könyvsziget, Kecskemét

 

A látogatók közel húszezer könyvcím közül választhatnak mindenféle témában. Nemcsak könyvek hanem hangoskönyvek, CD-k, DVD-k és térképek közül is lehet szemezgetni. Rendszeres akciókkal, kuponokkal, kedvezményekkel igyekeznek kedveskedni vásárlóiknak. A könyvesbolt a város sétálóutcáján kávézók társaságában található, így könnyen megtalálhatjuk, ha Kecskeméten járunk.

 

Facebook oldaluk https://www.facebook.com/kecskemet.konyvsziget.9

Forrás: https://montazsmagazin.hu/konyvsziget-konyvesboltban-minden-megtalalhato/

 

A kép forrása: We Love Budapest

 

Massolit Books & Café, Budapest

 

A pesti zsidó negyed szívében található kultúrkávézó egy kávézó és egy könyvesbolt szuper elegye. Nevét Bulgakov Mester és Margarétájából kölcsönözte. Kínálatában idegennyelvű köteteket találhatunk. Van köztük számos olyan, amiket Kelet-Európában csak nehézkesen lelhetünk meg.

„Emellett pedig az orosz nyelvű szépirodalomtól kezdve a művészeti albumokon át a judaisztikai témájú szakirodalomig rengeteg érdekesség emelhető le a polcokról.”

 

Facebook oldaluk https://www.facebook.com/MassolitBudapest/

Forrás https://welovebudapest.com/hely/massolit-books-cafe

 

A kép forrása: Köztérkép

 

Vajda János Könyvesbolt, Székesfehérvár

 

Ez a székesfehérvári könyvesbolt, a sétálóutcán található egy játékbolt mellett, így amíg a gyerek a játékboltban szemeli ki vágyának következő tárgyát, addig mi böngészhetünk a könyvek közt.

Nagyon jó hangulatú könyvesbolt, mely a Líra bolthálózatának része. Személyes élményem, hogy annak idején mindössze 699 forintért jutottam hozzá a Harry Potter és a Főnix Rendje kötethez ebben a boltban.

 

Facebook oldaluk https://www.facebook.com/Vajda-J%C3%A1nos-K%C3%B6nyvesbolt-427969890621077/  (bár nem túl aktívak rajta)

 

A kép forrása: Kis Könyves Éj

 

Írók Boltja, Budapest

 

„A múlt század végétől irodalmárok és képzőművészek kedvelt találkozóhelyeként vált híressé Budapest egyik nagy hírű kávéháza, a Japán. Helyén az 1950-es évek közepétől az Írók Boltja működik, amely elsődleges feladatának a kortárs és klasszikus magyar irodalom teljességre törekvő bemutatását és terjesztését tekinti.”

Mindemellett széles választékot kínál a dokumentumok terén, a vásárlók tájékozódását pedig számítógépes adatbázis segíti. Híres tematikus (egy-egy könyvet, eseményt bemutató) kirakatairól is. A boltban hangulatos teázó működik, ahol lehetőségünk van egy csésze tea mellett olvasni, valamint az író-olvasó találkozók és a könyvbemutatók is itt kerülnek megrendezésre.

 

Weboldaluk http://www.irokboltja.hu/

Facebook oldaluk https://www.facebook.com/irokboltja/

Forrás https://6.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/uzletek/irok-boltja

 

Evezzünk át a gyerekkönyvek világába, mert e téren is találtam számos olyan könyvesboltot, ahová érdemes betérni, ha gyerekünk van vagy ha egyszerűen meseszerető felnőttek vagyunk.

 

Forrás: Aphroditetheta

 

Fantazmagória Könyvesbolt, Budaörs

 

A Fantazmagória nem egy klasszikus könyvesbolt. Nem csupán gyerekkönyvek közt böngészhetünk, hanem a hely különböző fejlesztő és szórakoztató gyermekfoglalkozásoknak is otthont ad.

„Célunk, hogy barátságos, nyugodt környezetet biztosítsunk a gyerekeknek, egy olyan helyet, ahol lecsendesedhetnek az iskola és különórák után, megpihenhetnek és átélhetik az olvasás örömét. Foglalkozásaink a játékos fejlődésre és a megnyílásra adnak lehetőséget.”

Hetente egy-egy alkalommal pedig különböző programokkal – pl.: diavetítés, kézműves foglalkozások, olvasóklub – várják az érdeklődőket.

Különlegessége még, hogy a gyerekek akár a szülinapjukat is ünnepelhetik a bolt különtermében. Könyvesbolti szülinap? Szerintem nagyon menő. Különböző témák közül lehet választani, mint például dínós vagy hercegnős esetleg kalózos szülinap. De ami az én érdeklődésemet leginkább felkeltette az a varázsbirodalom szülinap és a fantazmagórikus festés téma.

Webáruházzal is rendelkeznek, így ha nem tudunk elmenni a boltba, rendelni azért még tudunk tőlük.

 

Weboldaluk http://fantazmagoria.hu/

Facebook oldaluk https://www.facebook.com/fantazmagoriakonyvesbolt/

 

A kép forrása: Betűtészta Kiadó honlapja

 

Betűtészta Könyvesbolt, Budakeszi

 

A Betűtészta Könyvesboltban csak mesekönyveket árulnak. Egy kívül-belül nagyon hangulatos kis boltról van szó, ahol bárki jól érezheti magát akkor is, ha csak nézelődni tér be. Kalandos úton jött létre a Betűtészta, ugyanis az egész azzal kezdődött, hogy a tulajdonos meglátott egy helyet, ahol el tudott képzelni egy könyvesboltot, ahol csakis mesekönyveket árulnak. De aztán továbblépett, az ötlet viszont ott motoszkált a fejében, míg végül meglátott egy helyet, amibe beleszeretett és rájött, hogy ez lesz a tökéletes hely a könyvesbolt számára.

A bolt neve pedig a paradicsomlevessel függ össze, ami már hozta magával a boltban uralkodó piros színt is.

A képeket végignézve egészen elképesztő helyen böngészhetnek gyerkőceink, ha betérünk ebbe a boltba.

Weboldaluk is van, szóval ha mégsem jutunk el hozzájuk fizikálisan, a webáruházból megrendelhetjük a nekünk kellő köteteket.

 

Weboldaluk https://betuteszta.com/

Facebook oldaluk https://www.facebook.com/Betuteszta

 

A kép forrása: Völgyzugoly Könyvesbolt honlapja

 

Völgyzugoly Könyvesbolt, Szentendre

 

Már a bolt neve is mesés, nekem egyből a tündék világa jut eszembe Tolkien Gyűrűk urájából. Egy szintén gyerekeknek szóló kiadványokat árusító boltról van szó, mely Szentendre szívében található egy Antikváriummal szemben. Használt és új könyveket is találhatunk náluk gyermek, ifjúsági és ismeretterjesztő témákban is. Kínálatunkban beszerezhetők általunk kedvelt, vágyott diafilmek, mese és ifjúsági DVD-k, zenei és mese CD-k is. A legkisebbeknek pedig leporellókkal készülnek.

 

Weboldaluk http://volgyzugoly.hupont.hu/

Facebook oldaluk https://www.facebook.com/V%C3%B6lgyzugoly-gyerekk%C3%B6nyvesbolt-196082623759310/

 

A kép forrása: Szentendre honlapja

 

Parti Medve Könyvesbolt, Szentendre

 

A Parti Medve könyvesbolt és közösségi helyszín Szentendre szívében, a Fő tér szomszédságában nyílt meg 2016-ban.

Nyulas Ágnes először a könyvkiadásba kóstolt bele, hiszen ő a tulajdonosa a Cerkabella Kiadónak. A kiadói munkák mellett régóta gondolkodott már egy bolt nyitásán Szentendrén, de erre csak 2016-ban nyílt lehetősége.

Egy igényes, szép mesekönyv ihlette a bolt elnevezését és arculatát. Az alap a Cerkabella kiadásában megjelent Parti Medve kortárs irodalmi antológia címadó meséje volt, Egri Mónika tollából. A gazdagon illusztrált kötet egyik motívuma, Rofusz Kinga munkája köszön vissza a bolt falairól. A kanyargó, kék növényindák a bolt emeleti galériáján is feltűnnek, ahol a kötet illusztrátorainak munkáiból nyílt kiállítás a megnyitó napján. Dániel András tervezte a Parti Medve arculatát, a logót, a kedves medve figuráját, s a programokhoz készülő szórólapok is az ő munkái.”

A Cerkabella Kiadó sok skandináv gyerekkönyvet ad ki, így a bolt is skandináv hatású színeket, mintákat kapott.

„A Parti Medve barátságos légköréhez az Illy illatos kávéi, az exkluzív francia Dammann teakülönlegességek, a szezonális kuriózumok, mint például a sütőtökös latte és a pillekönnyű croissant is hozzájárul.”

Könyvesbolti funkciója mellett közösségi tér is: papírszínházas foglalkozások, teadélután, pizsiparti, kézműves foglalkozások és az iskolásokat kreatív íráskurzus is várja.

 

Facebook oldaluk https://www.facebook.com/partimedve/

Forrás https://szentendre.hu/partizz-a-medvevel/

 

A kép forrása: We Love Budapest

 

Pagony Könyvesboltok

 

A kedvencemet hagytam a végére. Akinek gyereke van bizonyára hallott már a Pagony Könyvesbolthálózatról. Szerintem ez a legjobb hangulatú mind közül, ráadásul nem is kell elmennünk Budapestig, mert Székesfehérváron is van egy.

Na de először a budapestiről essen egy-két szó.

A kép forrása: We Love Budapest

 

Pozsonyi úton található az egyik, a Gellért téren pedig a másik. Mindkettő színes, vidám hangulatú hely, ahová bárki szívesen betérne nézelődni.

A Pagony könyvesboltok jellegzetessége, hogy nem csupán könyvesbolti szerepet töltenek be, hanem nagyon sok foglalkozással, programmal készülnek a gyerekeknek. A budapesti üzletekben „van játszósarok is vasúttal és kis konyhával, de ez már csak a hab a tortán. A Gellért téren már születésnapozni is lehet náluk, sőt itt még kávézót is találtok.”

 

Facebook oldaluk https://www.facebook.com/pozsonyiutipagony/

 

A kép forrása: Magyar Céginfó weboldala

 

Most pedig jöjjön a Fehérvári Pagony.

Annak ellenére, hogy egy pici helyiségről van szó, legalább olyan hangulatos, mint társai az ország többi részén.

Ők is programokkal, író-olvasó találkozókkal és kézműves foglalkozásokkal kedveskednek a gyerekeknek. A jelenlegi helyzetben ugyan zárva vannak, de rendeléseket továbbra is vesznek fel elérhetőségeiken és már csak az összekészített csomagért kell beugrani és kifizetni.

Mindig kitalálnak valami szuper témát a kirakatba, ami időről-időre frissül náluk. Nemcsak könyveket, hanem különböző témájú – akár könyves – játékokat, társasjátékokat is vásárolhatunk náluk.

A kép forrása: Már vártalak Facebook oldala

 

A Fehérvári Pagony különlegessége még az is, hogy szomszédságában a tulajdonosok nyitottak egy pékséget, melynek neve Már vártalak. Szerintem már a neve önmagában is hívogató, amikor pedig megtudtam, hogy kovásszal készült kenyeret, pékárut árulnak, azonnal úgy éreztem, el kell oda mennem. Sajnos a jelenlegi helyzetre tekintettel én is próbálom csak a legszükségesebb esetben elhagyni az otthonom, így ez a program majd a karantén utáni időszakban valósulhat meg számomra is.

 

Facebook oldaluk https://www.facebook.com/fehervaripagony/

Pagony webbolt https://www.pagony.hu/

Forrás http://minimatine.hu/gyerekkonyvesbolt/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

please do NOT follow this link