Könyvtári szolgáltatások Várpalota környékén >>>

Olvasói kérések, javaslatok >>>

Szolgáltatások

Könyvtári adatvédelmi szabályzat Könyvtárhasználati szabályzat

A könyvtári szolgáltatások díjszabása
Online tájékoztatás: Bregócs Viktória

Kérdezze a könyvtárost...
Közvetlen kapcsolat a könyvtárossal
az interneten >>>

Online tájékoztatás: Volekné Temesi Zsuzsanna
 
bulletCD-ROM, DVD-ROM adatbázisok
bulletCsoportos foglalkozások gyermekeknek
bulletDVD-k, videokazetták kölcsönzése
bulletEBSCO adatbázisok
bulletElőadóterem bérbe adása
bulletElőjegyzés
bulleteMagyarország pont
bulletEurópai uniós szolgáltatásaink
bulletFaxolás
bulletFénymásolás
bulletFolyóiratok kölcsönzése
bulletHanglemezek kölcsönzése
bulletHangoskönyvtár (vakok és gyengénlátók számára)
bulletHelytörténeti információszolgáltatás
bulletIfjúsági Információs Pont (VIP)
bulletInternet
bulletIrodalomkutatás
bulletKönyvárusítás
bulletKönyvek házhoz szállítása
bulletKönyvkölcsönzés
bulletKönyvtárközi kölcsönzés
bulletKözhasznú információk
bulletMozgókönyvtári szolgáltatás az Inotai Közösségi Házban
bulletNAVA-pont
bulletOlvasóterem helyben használata
bulletRegionális területfejlesztési szakanyag-gyűjtemény
bulletRendezvények
bulletSzámítógép-használat
bulletSzkennelés
 

Olvasóterem helyben használata

Folyóiratolvasó a Krúdy Gyula Városi KönyvtárbanAz olvasóteremben helyben használhatók a legfontosabb kézikönyvek: lexikonok, címtárak, adattárak, évkönyvek, jogszabálygyűjtemények, a különböző tudományágak alapvető összefoglaló művei, a világnyelvek szótárai, valamint a turizmus által leginkább érintett belföldi tájegységek és külföldi országok átfogó útikönyvei, autótérképei és turistatérképei.

A folyóiratolvasó a napilapok, a folyóiratok és a népszerű hetilapok, képes magazinok széles választékát biztosítja. A polcokon az utolsóként megjelent lapszám található, az előzőket a könyvtárostól lehet kérni.

A könyvtárunk által előfizetett folyóiratok listáját itt találja >>>

Könyvkölcsönzés

77 000 kötetes könyvállományunkban minden szakma és tudományág, valamint a klasszikus és kortárs szépirodalom legfontosabb művei megtalálhatók. Kölcsönzési idő: 4 hét

Folyóiratok kölcsönzése

A könyvtárba járó mintegy 110 féle időszaki kiadványból kölcsönözhető a folyóiratok egy része, valamint a magazinok és a közéleti lapok (Autó-Motor, Burda, Családi Lap, Figyelő, Fürge Ujjak, Heti Világgazdaság, Kismama, Magyar Demokrata, Magyar Narancs, Nők Lapja, Praktika, 168 Óra, Tallózó, Tina stb.) Kölcsönzési idő: 1 hét

Hanglemezek kölcsönzése

2 800 féle hanglemezből álló gyűjteményünk kölcsönözhető (komoly- és könnyűzenei, népzenei, irodalmi és nyelvi lemezek). Kölcsönzési idő: 1 hét

DVD-k, videokazetták kölcsönzése

A kötelező olvasmányok, ifjúsági és mesefilmek, valamint a filmművészet néhány értékes alkotása DVD-n is rendelkezésre áll könyvtárunkban, melyek választékát folyamatosan bővítjük.

Videokazettáink között ifjúsági és mesefilmek, kötelező olvasmányok adaptációi, valamint az iskolai oktatáshoz használható ismeretterjesztő összeállítások találhatók.

A DVD-k és a videofilmek csoportos vetítések és gyermekkönyvtári foglalkozások alkalmával helyben használhatók, valamint kölcsönzésre is igénybe vehetők. Kölcsönzési idő: 2 nap

DVD filmjeink listájának megtekintéséhez kattintson ide >>>

Hangoskönyvtár

Előadóművészek tolmácsolásában regények, novellák, útleírások stb. teljes szövege áll a vakok és gyengénlátók rendelkezésére CD lemezeken és hangkazettákon. Az ún. "hangoskönyveket" ajánljuk még azoknak is, akik gyakran autóznak, vagy egyszerűen csak szeretik meghallgatni a művek szövegét igényes előadóművészi tolmácsolásban.
Kölcsönzési idő: 4 hét

Hangoskönyveink listájának megtekintéséhez kattintson ide!

Mozgókönyvtári szolgáltatás

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár mozgókönyvtári szolgáltatást nyújt a lakosságnak az Inotai Közösségi Házban. Nem kell Várpalotára utaznia, hogy igénybe vegye a városi könyvtár szolgáltatásait!

További információk a mozgókönyvtári szolgáltatásról >>>

Könyvek házhoz szállítása

A könyvtár munkatársai igény esetén ingyenesen házhoz viszik a kikölcsönzött műveket idősek, betegek, mozgássérültek, vakok és gyengénlátók számára.

Helytörténeti információszolgáltatás

A Bán Aladár gyűjtemény kutatójaKönyvtárunk teljességre törekvően gyűjti a Várpalotára és a városkörnyékre vonatkozó helytörténeti irodalmat, hogy elősegítse a város történetének, kulturális, néprajzi hagyományainak, természeti értékeinek, gazdasági és társadalmi folyamatainak kutatását és bemutatását. A könyvekből, régi és mai helyi lapokból, újság- és folyóiratcikkekből, kéziratokból, aprónyomtatványokból, fotókból, videókból, hangkazettákból, CD-ROM-okből, képviselőtestületi ülések anyagából, helyi rendeletekből álló gyűjteményünk csak helyben használható.

További információk a helyismereti gyűjteményről >>>

A Fő tér nyugati része az 1910-es években a zsinagógával, a katolikus templommal és a takarékpénztárral(Várpalota)  A zsinagóga 1912-ben (Várpalota)  A vár az 1900-as évek elején (Várpalota)

Közhasznú információk

Menetrendek, szaknévsorok, telefonkönyvek, továbbtanulási tájékoztatók, idegenforgalmi kiadványok, jogszabálygyűjtemények, iratminták segítenek a hétköznapi élet problémáinak megoldásában. A közhasznú információs polcon találja meg Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének üléseiről szóló jegyzőkönyveket és a helyi rendeleteket is. A közhasznú információs kiadványok helyben használhatók!

Európai uniós szolgáltatásaink

Európai uniós különgyűjteményEurópai uniós kiadványgyűjteményünk (könyvek, CD-ROM-ok, videokazetták, szórólapok és egyéb tájékoztató kiadványok stb.) a lakosság, a civil szervezetek, a vállalkozók tájékoztatását, információkkal való ellátását szolgálja.

A dokumentumgyűjtemény által közvetített információkat kiegészítik az interneten található információforrások, melyek eléréshez szintén lehetőséget nyújtunk a használóknak.

Az Európai Uniós különgyűjtemény közelében helyeztük el azt a telefonkészüléket, amelyen egy gomb megnyomásával az EU-információs szolgálat (EUvonal) jelentkezik, s az érdeklődők ingyenesen tehetik fel kérdéseiket az Európai Unióval kapcsolatban.

Az interneten és a nyomtatott sajtóban megjelenő európai uniós pályázati lehetőségekről témafigyelést végzünk az igénylők számára, melyet folyamatosan eljuttatunk az érintettekhez e-mailben vagy fénymásolatban.

Évente több alkalommal európai uniós témájú rendezvényeket szerveztük a helyi civil szervezetekkel közösen, melyre várjuk az érdeklődőket.

További információk az EU-s szolgáltatásokról >>>

Regionális területfejlesztési szakanyag-gyűjtemény és tájékoztatás

A Regionális Fejlesztési Holding Rt.-vel kötött együttműködés eredményeként területfejlesztési és európai uniós szakanyagokkal gyarapodott a Krúdy Gyula Városi Könyvtár állománya, valamint elérhetővé vált a könyvtár látogatói számára a pályázati módszertani portál. Az együttműködés célja a várpalotai kistérség bekapcsolása a régió településfejlesztési és támogatási programjainak megvalósításába.

További információk a regionális területfejlesztési tájékoztatásról >>>

EBSCO adatbázisok

EBSCO logóKönyvtárunkban elérhetők az EBSCO Information Services adatbázisai, amelyek sok ezer szakfolyóirathoz nyújtanak hozzáférést az interneten keresztül: társadalom- és természettudományok, gazdaságtudomány, orvostudomány, egészségügy, pedagógia témakörökben. Az EBSCO adatbázisok használata ingyenes, azonban az internet használatáért és a nyomtatásért a szokásos térítési díjat kell fizetni.

Keresés EBSCO adatbázisokban >>>

NAVA-pont

A NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) teljességre törekvően archiválja a magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorokat és az így létrejövő adatbázisban keresési és megtekintési lehetőséget biztosít. Könyvtárunk egyike a NAVA-pontok hálózatának, ahol az archivált műsorok megtekinthetők. A NAVA használata ingyenes, azonban az internet használatáért és a nyomtatásért a szokásos térítési díjat kell fizetni.

Keresés a NAVA-ban >>>

eMagyarország pont

eMagyarország pont logójaSzolgáltatásaink: internet, számítógép-használat (szövegszerkesztés, táblázatkezelés), mentés külső adathordozóra (pendrive stb.), CD-DVD írás, nyomtatás, szkennelés, fénymásolás, faxolás.

A városi könyvtár munkatársai eTanácsadóként segítik a hozzánk betérőket, hogy az interneten elérhető e-szolgáltatásokat és e-tartalmakat, valamint az elektronikus ügyintézés csínját-bínját megismerjék. Keresse fel a városi könyvtárt, ahol ingyenesen használhatja az internetet az e-közszolgáltatások igénybevételéhez. (A nyomtatásért a szokásos térítési díjat kell fizetni).

További információ az "eMagyarország pont" szolgáltatásról >>>

Ifjúsági Információs Pont szolgáltatás

Veszprém Megyei Információs Pont logóAz Ifjúsági Információs Pont szolgáltatás keretében teljes körű hozzáférést biztosítunk a Veszprém Megyei Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda által épített VIP internetes adatbázishoz, mely az ifjúságnak szóló információkat tartalmaz. A VIP adatbázisok használata ingyenes, azonban az internet használatáért és a nyomtatásért a szokásos térítési díjat kell fizetni.

További információ a VIP adatbázisról >>>

CD-ROM, DVD-ROM adatbázisok

Könyvtárunkban CD-ROM, DVD-ROM adatbázisokból is tájékozódhatnak az érdeklődők a szakirodalmi anyaggyűjtéshez (pl. COMPLEX CD Jogtár). Ezenkívül számos ismeretterjesztő CD-ROM és DVD-ROM várja a szórakozni, tanulni vágyó gyermekeket és felnőtteket. A CD-ROM-ok és DVD-ROM-ok használata ingyenes, a nyomtatásért térítési díjat kell fizetni.

Internet használata

Az internet használata a Krúdy Gyula Városi KönyvtárbanJelenleg nyolc munkaállomás áll rendelkezésre az olvasók számára az internet használathoz, mely a könyvtár használati szabályzatának betartása mellett vehető igénybe (böngészés, WEB alapú levelezőrendszerek használata, állományok mentése, nyomtatás stb.). A szolgáltatásért térítési díjat kell fizetni.

Számítógéphasználat

Az olvasóteremben elhelyezett számítógépeken szövegszerkesző, táblázatkezelő programok használatára is lehetőség van. Az elkészült dokumentum kinyomtatható, pendrive-ra, CD-DVD lemezre vagy floppy lemezre menthető az adatvédelmi, szerzői jogi és vírusvédelmi előírások betartásával. A szolgáltatásért térítési díjat kell fizetni.

Szkennelés

Könyvtári dokumentumról és hozott anyagról szkennelést végzünk. A szolgáltatásért térítési díjat kell fizetni.

Online tájékoztatás

A Windows Live Messenger (MSN) és a Skype program segítségével valós idejű kommunikációra biztosítunk lehetőséget a könyvtár nyitvatartási idejében. Olvasóink közvetlen módon is kapcsolatba léphetnek a könyvtárossal: tájékoztatást kérhetnek tőle, feltehetik neki kérdéseiket. >>>

Irodalomkutatás

A tájékoztató könyvtárosok irodalomjegyzékeket, bibliográfiákat állítanak össze az olvasó által igényelt témában.

Előjegyzés

Előfordulhat, hogy a keresett dokumentum éppen más olvasónál van kikölcsönözve. Ebben az esetben előjegyzése kérhető. A mű beérkezéséről telefonon, e-mailben vagy levélben értesítjük az olvasót.

Könyvtárközi kölcsönzés

ODR logóA könyvtárunkból hiányzó dokumentumokat könyvtárközi kölcsönzéssel szerezzük be másik könyvtártól az igénylő olvasó számára eredetiben, fénymásolatban vagy elektronikus formában (PDF). A könyvtárközi kölcsönzés feltételeit a küldő könyvtár határozza meg (határidő stb.).  A szolgáltatás térítés ellenében vehető igénybe: az ügyintézés díja és a dokumentum visszaküldésének postaköltsége a kérő olvasót terheli.

Könyvtáraktól a könyvtárközi kölcsönzésre vonatkozó kérést e-mailben is elfogadjuk.

Fénymásolás

A könyvtári dokumentumokról (vagy azok részleteiről) térítés ellenében fénymásolatot készítünk A/4 és A/3 méretben.

Csoportos foglalkozások gyermekeknek

Rendszeres kapcsolatot tartunk fenn a helyi és városkörnyéki oktatási intézményekkel, igény estén a tanulócsoportok számára könyvtárhasználati vagy egyéb tematikus foglalkozásokat, rendhagyó irodalomórákat szervezünk.

Rendezvények

Adventi beszélgetés Kóta Dénes művésztanárralA városi könyvtár ad otthont számos civil szervezet programjainak (TIT Várpalotai Szervezete Gondolkodó Klubja, Páneurópa Unió Várpalotai Szervezete stb.), ezenkívül rendszeresen szervezünk saját rendezvényeket (író-olvasó találkozók, előadóestek, kiállítások stb.).

Aktuális rendezvényeink >>>

Könyvárusítás

Könyvtárunkban folyamatosan megvásárolhatók a könyvtár saját kiadványai és a helyi megjelenésű kiadványok (városismertetők, idegenforgalmi és helytörténeti kiadványok).

Előadóterem bérbe adása

Kb. 80 fő befogadására alkalmas előadótermünket bérbe adjuk rendezvények, tanfolyamok és alkalmi kereskedelmi árusítás céljára bérleti díj ellenében.

 
   
 

[ A lap tetejére ]