[Szolgáltatások]

NAVA-pont

Hozzáférés a Nemzeti Audiovizuális Archívum anyagaihoz

NAVA logo

A Nemzeti Audiovizuális Archívum a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány archívum, amely az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait gyűjti, tárolja, feldolgozza, és az így létrejövő adatbázisban keresési és megtekintési lehetőséget biztosít.

A NAVA célja a magyar társadalom, történelem, politika, kultúra, szórakozás televízióban megjelenő reprezentációjának kutathatóvá tétele. Katalógusa az interneten bárki számára szabadon hozzáférhető, azonban az archivált műsorok megtekintésére csak a NAVA zárt hálózatát alkotó úgynevezett NAVA-pontokban van lehetőség.

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár egyike a NAVA-pontok hálózatának. Nézze meg a NAVA-ban tárolt filmeket, televízió műsorokat könyvtárunkban! A szolgáltatásról és a használatról a könyvtár munkatársai adnak bővebb tájékoztatást.

http://www.nava.hu

2009. szeptember 30-tól érhető el a NAVA Tematikus Gyűjtemények oldala a NAVA-pontokon.

Értékes tartalmak kínálata, könnyen elérhető formában. Ez a célja a NAVA televíziós kollekciójából szemezgetett, fontos kulturális és emberi értékeket, illetve aktuális eseményeket közvetítő műsorok tematikus gyűjteményekké való rendezésének.

A tematikus gyűjtemények közül több használható oktatási segédanyagként, illetve mindegyik alkalmas arra, hogy a látogatók egy adott témakörben néznivalót találjanak maguknak, ismereteik gyarapításához és kikapcsolódáshoz egyaránt.

http://tematikus.nava.hu

A NAVA tematikus oldalának gyűjteményei:

bullet

"Kell egy csapat” magyar játékfilmek a Valahol Európában-tól a Régi idők fociján át a Megáll az idő-ig (A válogatás annak a vetélkedőnek a filmes alapanyaga, amelyet a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány, a Mozinet és a Duna Televízió közösen indított magyarországi és határon túli középiskolások számára.)
http://www.dunatv.hu/sites/dunatv/mini/vetelkedo/index.html

bullet

150 éve született Benedek Elek (300 mese között böngészhetünk)

bullet

Emlékezés Cseh Tamásra című gyűjtemény (Cseh Tamás dalai, a róla készült film, portréműsor)

bullet

A Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából, az Ég és Föld elnevezésű összeállítás a NAVA csillagászati témájú műsorait mutatja be.

bullet

Nyugat 100 címmel 2008-ban emlékévet rendeztek. Archívumuk azzal tiszteleg a máig legjelesebb irodalmi orgánum emlékének és ajándékozza meg egyben a magyar irodalom szerelmeseit, hogy a televízióban sugárzott minden témához kapcsolódó adást egy csokorba gyűjti.

bullet

„Sorsfordító októberek” témakör alatt olyan műsorokat láthatunk, amelyek történelemformáló politikusokat és hétköznapi hősöket, áldozatokat és túlélőket mutatnak be, így az ő személyes élettörténeteiken keresztül nyerhetünk bepillantást ’56 októberének forradalmi napjaiba. 33 évvel később a forradalom emléke erőteljesen formálta a közgondolkodást - a gyűjtemény második felében nyomon követhetjük az első hivatalosan engedélyezett megemlékezéseket és az utat, amely a köztársaság kikiáltásához vezetett.

http://www.filmhiradok.nava.hu

A Filmhíradók Online weboldal az 1931 és 1943 közötti időszak Magyar Világhíradóinak több mint 5000 hangos filmhírét mutatja be. A gyűjtemény aprólékos képet nyújt a 20. század történelmi fordulatokban leggazdagabb egyik korszakáról.

(2009.11.11.)

 
 

[ A lap tetejére ]