[Új könyvek] [DVD filmek] [CD-ROM-ok] [Folyóiratok]

Hangoskönyveink

     
 
A meséket, kötelező olvasmányokat, népszerű regényeket
most már hangoskönyv CD lemezen is kikölcsönözheti
a Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtárból!

Kölcsönzési idő: 4 hét
Kölcsönzési díj: nincs

 
 

Andersen, Hans Christian / A rendíthetetlen ólomkatona és más Andersen mesék [hangdok.]

Andersen mesék 1. A rendíthetelen ólomkatona 2. A fenyőfa 3. A kis gyufaárus lány Mesélő: Straub Dezső

Babits Mihály: Esti kérdés Babits Mihály / Esti kérdés [hangdok.] / 2010 Feledhetetlen élmény mindenkor a szerző előadásában hallgatni verseket, pláne, ha több nemzedék óta halott klasszikusról van szó. Hála a technikának, Babits életművének minden korszakából, természetesen főként a harmincas évekből maradt fenn hangfelvétel, melyen a költő maga mondja műveit. A jelen CD-ről hét verset (köztük az Esti kérdés és a Cigány a siralomházban), valamint öt prózai szöveget (stílustörténeti előadás, Kosztolányi-nekrológ és egy beszélgetés Dantéról Cs. Szabó Lászlóval) hallhatunk a nagy költőtől.

Bálint Ágnes / Mazsola [hangdok.] / é.n.

Manócska és a kíváncsi, kunkori farkú kismalac, Mazsola történetein - bábfilm és könyv formájában egyaránt - generációk nőttek fel, talán épp az olvasó is. A valamivel több mint egy órás játékidejű lemezen Für Anikó színművésznő előadásában hallgathatjuk meg Az ehető ház, Valaki fürdene, A csutkababa, A cukorrépa meg a zöld disznó, A farkasok, Az öreg malac, a Tavalyi bogáncs és Az igazi zöld disznó című meséket.

Bálint Ágnes / Mazsola és Tádé [hangdok.] / 2008 A fényes tökház lakói, Manófalvi Manó és Mazsola egy szomorú, esős napon elindulnak a távoli Futrinka utca felé, hogy megtekintsék a madárijesztő-kiállítást. A mezei autóbusz megállójában egyszer csak gyönge, nyivákoló sírásra lesznek figyelmesek, és a közeli árvacsalánbokor alatt egy apró, fekete-fehér pöttyös tengerimalacot találnak. A kicsit önző, de érző szívű Mazsola könyörgésére Manócska ellenállása is meggyengül, és hazaviszik az elveszett kis állatot. Így kerül a tökházba az új családtag, Tádé... Bálint Ágnes meséjét hangoskönyv formában hallgathatunk meg Für Anikó színművésznő előadásában.
Berg Judit / Micsoda idő! [hangdok.] / 2009. Az írónő bájos meséjét, melyben Panka és Csiribí, a két kis tündér az időjárás jelenségeivel ismerkednek, ezúttal Ónodi Eszter közel egyórás előadásában, Bizek Emi varázslatos zenéinek kíséretében (a Halion Symphonic Orchestra előadásában) élvezhetik a gyerekek. A felvétel hallgatása közben az eseményeket a mellékelt füzetet lapozva Pásztohy Panka színes rajzainak segítségével is követhetik az óvodások, kisiskolások.

A brémai muzsikusok és más Grimm mesék [hangdok.] / é.n.

A brémai muzsikusok
Hogyan jár túl az állat az ember eszén? Négy kedves, ám a gazdája számára haszontalanná vált állat: a szamár, a kutya, a macska és a kakas elmenekül otthonából. Szerencsés véletlenek folytán összetalálkoznak, s elhatározzák, együtt elmennek Brémába, hogy ott muzsikusként keressék meg kenyerüket.
 A hat hattyú
A király kénytelen feleségül venni egy boszorkány lányát, aki elátkozza mostohagyermekeit. Kivéve egyet. A lányt, akire rengeteg megpróbáltatás vár.
A nyúl meg a sün
A pökhendi nyúl futóversenyre hívja ki a sünit. Ám nem tudja, hogy a süninek van egy titkos receptje a győzelemhez.

Michail Bulgakov: A Mester és Margarita Bulgakov, Mihail: A Mester és Margarita [hangdok.] / 2010 Bulgakov mitikus regénye miközben görbe tükröt tart az 1930-as évek szovjet valósága elé, a költészet értékmentő, magasrendű szerepét fogalmazza meg az emberi társadalomban. Az ördög Moszkvába érkezik Woland mágus bőrébe bújva, s ezzel a történetben és a regény szerkezetében egyaránt felborul minden rend. Varázslatos és titokzatos dolgok történnek, a valóság az ördög szemüvegén át nézve még keményebb valósággá válik. A Jézus-történet pedig a leginkább naturalista-verista résszé válik a regényben. A jelen idejű cselekményekkel párhuzamos mozzanatsor a Szellem embere és a Hatalom között feszülő kibékíthetetlen ellentétet jeleníti meg. Bulgakov klasszikusát ez alkalommal CD-lemezen (MP3-as formátumban) hallgathatjuk meg Szilágyi Tibor színművész előadásában, tizenöt órányi terjedelemben.

Christie, Agatha / Gyilkosság az Orient expresszen [hangdok.] / 2008

Poirot kellemes és felettébb kényelmes utazását egy brutális gyilkosság zavarja meg. Miközben a vonat csendesen halad, majd elakad a hófúvásban, a hálókocsi utasai között rejtőzik az idős amerikai férfi gyilkosa, hiszen senki sem juthat föl az álló szerelvényre. A bravúros nyomozás nagy meglepetéseket, váratlan leleplezést és a nyomasztó múlt megelevenedését jelenti a kényszerűen összezárt társaságnak. A luxusvonaton játszódó történetet ezúttal hangoskönyvként izgulhatjuk végig: a hat korongnyi anyagot Balázs Péter színművész előadásában hallgathatjuk meg.

Christie, Agatha / Gyilkosság Mezopotámiában [hangdok.] / 2003

Hercule Poirot egy távoli barátnője táviratban értesíti, hogy Bagdadban kíván találkozni vele. A hölgy zaklatásról panaszkodik. Ám a hölgy mégsem bukkan fel a találkozón. Poirot ekkor felkeresi Hastings kapitányt, aki Mezopotámiában tartózkodik egy ásatáson a családjával. A nyomozó megérkezése előtt bukkannak egy arab munkás holttestére. Dr. Leidner, az ásatás vezetőjének felesége különös dolgokról számol be Poirotnak. Árnyakat lát elsuhanni és furcsa zajokat hall. Bevallja azt is, hogy évek óta halottnak hitt férjétől kapott fenyegető leveleket, melyben azt közli, hogy megöli őt. A jóslat váratlanul valósággá válik: Madame Leidnert holtan találják a szobájában. Az eset felderítése nem is várhat másra, mint Hercule Poirot-ra és Hastings kapitányra...

Christie, Agatha / Miss Marple mesél [hangdok.] / 2005

Az összesen 74,20 perc játékidejű CD-n három kriminovella és a Régi mesékre emlékszel-e még? című összekötő dal hallgatható meg Szebeni Cecília rendezésében, Ónodi Eszter, Kassai Ilona, Reviczky Gábor előadásában.

Coelho, Paulo / A portobellói boszorkány [hangdok.] / 2007

Szűz? Szent? Mártír? Boszorkány?
Athena, eredeti nevén Sherine Khalil, egy erdélyi cigányasszony szerelemgyereke, akit az árvaházból egy tehetős és befolyásos libanoni házaspár fogad örökbe három hónapos korában. Hamar kiderül, hogy különleges képességekkel van megáldva: jelenéseket él át, nagy történelmi, politikai eseményeket lát előre. Fordulatos, élményekben és meglepetésekben gazdag életútja során a legkülönbözőbb helyszínekre kerül.
...A tánc, a misztika, a tanítva tanulás titokzatos ösvényein jut mind közelebb a teljességhez. Pályáját a pusztítás és az építés örök körforgása kíséri, s végül halála is éppoly rejtélyes, mint az egész élete. Az olvasó, ha elkíséri útján, maga is befogadhatja Athena üzenetét: törj ki a magad teremtette valóságból!

Coelho, Paulo / Zahir [hangdok.] / 2007

Paulo Coelho önéletrajzi ihletésű regényét Rátóti Zoltán színművész előadásában hallgathatjuk meg. A szerző bepillantást enged életébe, összegzi írói munkásságát, tükröt tart vágyainak és kétségeinek, feltárja féltve őrzött titkait. Ebben a műben Coelho olyan közel engedi magához olvasóit, mint még soha.

Collodi, Carlo / Pinocchio [hangdok.] / cop. 2005

Az életre kelt kis fabábu klasszikus történetét ezúttal hangoskönyv formájában, három lemezen, 234 perc terjedelemben hallgathatják meg a gyerekek. A mese előadója Csákányi Eszter színművésznő.

Csernus Imre / A nő [hangdok.] / cop. 2008 "...sokan vannak, akik nagyon szeretnének jó nők lenni - ám ezért tenni, azt sokszor nem vállalják! Irigykedni, bezzeg, annál inkább..." - olvashattuk Csernus doktor feddő szavait rögtön a kötet előszavában, amely ezúttal hangoskönyv formában került kiadásra, a szerző előadásában. Ám mindez csak ízelítő abból, ami ránk vár a továbbiakban, arra az átfogó kérdésre keresve a választ, hogy mitől nő a nő. Sőt, mitől jó nő egy nő? Dr. Csernus ugyan megoldást nem kínál, de együtt gondolkodást erről az összetett témáról igen, méghozzá a tőle megszokott kíméletlenül őszinte, szinte nyers stílusban, mindennemű kertelés nélkül.

Csizmás kandúr és más különleges mesék [hangdok.] / é.n.

Különleges mesék 1. Csizmás kandúr 2. A kutya és a macska barátsága 3. A tündérlény kőjuh 4. Babszem Jankó Mesélő: Szombathy Gyula

Csoóri Sándor: Föld, nyitott sebem Csoóri Sándor / Föld, nyitott sebem [hangoskönyvmelléklet] / 2010 Az egyszerű, de szép kialakítású kötet az idén nyolcvan éves Csoóri Sándor verseit adja közre az 1957-es Ördögpille című kötettől a tavaly megjelent Harangok zúgnak bennem című gyűjteményig. A betűrendes mutatóval ellátott verseskönyv mellékletét képezi az a CD, amelyről negyvennyolc vers hallgatható meg a költő előadásában.

Doyle, Arthur Conan / Sherlock Holmes különleges esetei 1. [hangdok.] / 2005

 

A Hangoskönyv című sorozatban megjelenő CD-n ezúttal a bűnügyi történetek klasszikusnak számító brit szerzőjének, Sir Arthur Conan Doyle-nak két izgalmas krimijét (A haldokló detektív esete, A berill diadém) hallgathatjuk meg Szersén Gyula színművész előadásában.

Doyle, Arthur Conan / Sherlock Holmes különleges esetei 2. [hangdok.] / 2006

A Sherlock Holmes különleges eseteit feldolgozó, újabb két izgalmas krimiben nyomozhatunk együtt Sherlock Holmesszal, Watson doktorral, és az őket megszemélyesítő Szersén Gyula és Tahi Tóth László színművészekkel. A nyomorék és A haditengerészeti szerződés esete biztos nem marad felderítetlen, ha a zseniális detektív veszi kezébe a nyomozást.

Durrell, Gerald / Családom és egyéb állatfajták [hangdok.] / [2006]

Az ismert etológus, író egyik legnépszerűbb regénye gyermekkorának, nevezetesen a Korfun töltött öt esztendőnek a krónikája. A műben a szerző mérhetetlen derűvel, humorral meséli el a nem kicsit bohém angol család, és benne az állatbolond tízéves kisfiú, Gerry kalandjait. A mű részletei most hangoskönyv formájában is végigkacaghatók, Szacsvay László kitűnő tolmácsolásában, több mint egy órányi játékidő terjedelemben.

Az égigérő paszuly CD - ISBN: 9780502068722

Az égig érő paszuly és más Benedek Elek mesék [hangdok.] / é.n.

A lemezen található mesék: 1. Az égigérő paszuly A szegény fiú a vásárban egy szem babért adta el a tehenét, ami viszont az égig nőtt, ahol a hétfejű sárkány vigyáz az aranytojást tojó tyúkra. Lehet, hogy már nem sokáig? 2. Az aranytulipán A mindent látó királylány nehéz feladatot ad kérőinek: bújjanak el előle úgy, hogy ne találja meg őket. Sokan próbálkoztak ? mind elbuktak. Vajon a szegény királyfi túljárhat a királykisasszony eszén? 3. A tizenkét varjú Milyen áron mentheti meg tizenkét varjúvá változott fiát az özvegyasszony és a lánya? Útravaló jótanács: szerencsés, ha öreganyánknak szólítjuk a boszorkányokat... A meséket felolvassa: Kertész Zsuzsa

Fable, Vavyan / Mesemaraton [hangoskönyv] / [2009]

A hatalmas főnyereménnyel kecsegtető, több napos, extrém sportokat idéző tájon zajló lovasverseny alapötlete egy igazi szupernagyi, név szerint Hella Postor fejéből pattant ki. Az egyébként a hölgy fejében állandó főszerepet játszó anyagi megfontolás mellett ezúttal gyengéd érzelmek is motiválták, hiszen a verseny keretei között kívánja egy párrá kovácsolni hajdani szerelme fiát, Don Jarrat-t és fiatalkori önmaga hasonmását, Athéna Dobost. A dolgok azonban korántsem ilyen egyszerűek, főleg miután felbukkan a lovas maraton többi résztvevője is: Michel Redford, Hella Postor indián származású testőre, Athéna tébolyodott húgai, Fabre Chant szupersztár, oldalán három bérelt távol-keleti játékkatonával, a nőimitátor Gille Barry, a rendszeresen tetszhalott állapotba kerülő Daler Canev és a zsenge lovászfiúk megrontására szakosodott Lady Norris. Ezek után könnyű belátni, hogy a leginkább a kortárs magyar költészethez vonzódó Athénára keserves időszak vár - nem úgy az olvasóra, akinek kiváló szórakozást ígér ez a krimiparódia, amelyet ezúttal hangoskönyvként - Madarász Éva előadásában - izgulhatunk-nevethetünk végig.
Fekete István: A koppányi aga testamentuma Fekete István / A koppányi aga testamentuma [hangdok.] / cop. 2009 Az MP3-as CD-ről Fekete István klasszikus ifjúsági regénye hallgatható meg Benkő Péter 344 perces előadásában.

Fekete István / Vuk [hangdok.] / cop. 2006

A gyermekek és felnőttek számára egyaránt élvezetes regény most kétrészes hangoskönyv formájában is elérhetővé vált, Gyabronka József előadásában.

Grimm / Csipkerózsika és más Grimm mesék [hangdok.] / [2007?]

Csipkerózsika és más Grimm mesék CD 1. Csipkerózsika 2. Többsincs királyfi 3. Az aranymozsár Mesélő: Bodrogi Gyula

 

Hamupipőke és más különleges mesék [hangdok.] / é.n.

Különleges mesék 1. Hamupipőke 2. A csillagszemű juhász 3. A sovány ember kövér malaca Mesélő: Antal Imre

Hamvas Béla: Patmosz I. Hamvas Béla / Patmosz I. [hangdok.] / 2010 Az író legérettebb esszékötete csupa filozofikusan könnyed, személyes hangvételű, rövid írói tanulmányt tartalmaz. Ezek az írások hasonlóan a szerző egyéb műveihez híven tükrözik sajátos világszemléletét, amelyet elsősorban mély metafizikai érdeklődés, az elemző, az emberi lét misztikus eredét, hagyományainak gyökereit kutató gondolkodásmód jellemez. Az esszék között vannak fiktív mesék, példaértékű történetek, író-olvasó kedvére alkotott szépirodalmi szellemi ujjgyakorlatok és a lét transzcendens oldalát kutató elmélkedések is. A kétkötetes mű első kötetének írásait ezúttal Rátóti Zoltán színművész előadásában hallgathatjuk meg.

Hamvas Béla / Silentium [hangdok.] / 2009

Hamvas Béla Silentium című művén belül olvashatjuk az ezoterikus körökben önálló írásként is klasszikussá vált Hénoch című írását, amelyben a zsidó apokríf irodalom egyik legendás alakjának portréja kapcsán elmélkedik a zsidó-keresztény misztika alapvető kérdéseiről. Ezen felül három személyes hangvételű esszéje (Egy csepp a kárhozatból; Jázmin és olaj; Gyümölcsóra) is szerepel a válogatásban, amely a szerző személyes hangvételű beszámolója - egyfajta naplója - a negyvenes évek végéről. A szöveget ezúttal Rátóti Zoltán színművész előadásában hallgathatjuk meg három órányi terjedelemben.
Harci dal (Az 1848-49-es forradalom legszebb versei) Harci dal : az 1848-49-es forradalom legszebb versei [hangdok.] / [2010] Március Magyarországon a szabadság, a forradalom hónapja, a modern magyar nemzet megszületésének ünnepe. Ebből az alkalomból jelenik meg a CD, melyről az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc legszebb versei hallgathatók meg. Gyulai Pál, Petőfi Sándor, Tompa Mihály és Vörösmarty Mihály költeményeit - összesen harmincnyolcat - György Imre mondja el.

Háy János / A bogyósgyümölcskertész fia [hangdok.] / [2006]

Rátóti Zoltán előadásában novellákat és dalokat hallgathatunk meg - mindösszesen hat és fél óra terjedelemben - A bogyósgyümölcs kertész fia című regényből és a művész azonos című önálló estjéből. Háy János klasszikus nevelődési regényeket parodizáló posztmodern, a magyar sajátosságokat plasztikusan kifejező, remek átirata.

Jancsi és Juliska és más Grimm mesék [hangdok.] / é.n.

Jancsi és Juliska
A gonosz mostoha elüldözi a két testvért, akik besétálnak az erdei boszorkány csapdájába.

Az aranymadár
Mese a legkisebbik királyfiról, aki útnak indult, hogy megkeresse az aranymadarat, az aranyparipát és az aranykastélybeli királykisasszonyt. Egy róka azonban mindig mást tanácsol, mint amit a fiú szeretne.

A széttáncolt cipellők
A király tizenkét lánya minden éjjel eltűnik, és senki nem talál nyomukra. Talán egy láthatatlanná tevő köpönyeg segíthet.

Jókai Mór / Az arany ember [hangdok.] / 2005

Jókai Mór klasszikus értékű nagyregényét Kútvölgyi Erzsébet mintegy húsz órás felolvasásában élvezheti a diák olvasók és az irodalomkedvelők közönsége.

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Jókai Mór / A kőszívű ember fiai [hangdok.] / 2009

A nemzeti függetlenség ügye Jókait egész pályafutása alatt foglalkoztatta. Elvi felfogása félreérthetetlen: a feltételeket az önálló hadsereg, a független gazdasági és kulturális élet megteremtésében látja. Erről szól több nagy regénye is, köztük az először 1869-ben megjelent A kőszívű ember fiai. Cselekményének középpontjában egy család, a Baradlayak élete áll. Szereplői nagy idők szavára adják meg az egyén válaszát természetesen eltérő módon, mert a történet forradalom és szabadságharc idején játszódik. A jelen kiadvány hangdokumentum formában teszi elérhetővé a mű teljes szövegét. A mellékelt füzet lényegre törő irodalmi áttekintést, valamint a regényben található idegen- és régies kifejezések magyarázatát tartalmazza.

Karinthy Frigyes / Hölgyeim és Uraim! [hangdok.] / [2009]

Karinthy Frigyes a magyar irodalom, s azon belül is a magyar humor klasszikusai közé tartozik, aki egyéni - azóta már fogalommá vált, felülmúlhatatlan - stílusával sok-sok generációt szórakoztatott pazarul, illetve hozott kínos helyzetbe, amennyiben írásait nyílt színen olvasták. A Kossuth Mojzer gondozásában megjelenő, két CD-lemezből hangoskönyv harmincegy Karinthy-humoreszk kapott helyet; ezeket Rudolf Péter színművész előadásában hallgathatják meg az érdeklődők, összesen száznegyven percnyi terjedelemben.

Kästner, Erich / A két Lotti [hangdok.] / 2005

A két bájos ikerlány, Luise és Lotte minden furfangra képes elvált szüleik kibékítéséért. A népszerű ifjúsági regény Nagy Natália tolmácsolásában hallható a CD-n.

Katona József / Bánk bán. Vörösmarty Mihály / Csongor és Tünde Katona József / Bánk bán. Vörösmarty Mihály / Csongor és Tünde [hangdok.] / 2005 A magyar és világirodalom tárházából a diákok számára kötelezővé tett klasszikus műveket "könnyített" változatban kínáló hangoskönyv-széria jelen darabján Katona József Bánk bánja és Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című műve alapján elkészített felvételt hallgathatjuk meg.

Kertész Ákos / Makra [hangoskönyv] / 2009

Makra Ferenc egészen huszonhat éves koráig, egy húsvét vasárnapján történt véres verekedésig elégedett emberként éli az életét. Ez követően minden megváltozik, szívós küzdelembe kezd, hogy megtalálja a szerelmet, megvalósítsa régen elfeledett álmait, megvívja harcát a kívülállás és a kirekesztettség ellen. A regény most Vallai Péter előadásában, hangoskönyv formában is elérhetővé vált.

Kertész Imre / Sorstalanság [hangdok.] / [2007]

Kertész Imre Nobel-díjas regénye, melyben egy pesti fiú sorsán keresztül ábrázolja több millió zsidó és nem zsidó mártír második világháborús pokoljárását, egyúttal saját egyéni identitásának kényszerű tudatosulását, ezúttal hangoskönyv formájában került kiadásra a Magvető Kiadó gondozásában. Az immár klasszikusnak számító művet Mészáros Máté előadásában hallgathatjuk meg 500 percnyi terjedelemben.

Kipling, Rudyard Joseph / A dzsungel könyve [hangdok.] / 2007

Kipling halhatatlan klasszikusából e korongon a Maugli, a Hogyan született a félelem és a Maugli testvérei című részleteket hallhatjuk Básti Juli előadásában.

A kis hableány és más Andersen mesék [hangdok.] / é.n.

Andersen mesék: 1. A kis hableány 2. A kiskondás 3. A nagyravágyó tű Mesélő: Balázs Péter

 

Koestler, Arthur / Sötétség délben [hangdok.] / cop. 2009

A mű 1940-ben látott napvilágot, s a század egyik legnagyobb vihart kavart regénye lett. Koestler - fiatalon a kommunista mozgalom elkötelezettje - a "hitehagyás" friss fájdalmával, ugyanakkor éles logikával és az írói képzelet szenvedélyével írta meg könyvét, amelyben a 30-as évek szovjet pereinek a kérdését veszi bonckés alá. Főszereplője, Nyikolaj Szemjonovics Rubasov, a szovjet rendszer legnagyobb külső nehézségek és belső kétségek között is hűen szolgáló, magas rangú funkconárius egyik napról a másikra egy börtöncellában találja magát. Vádlói egykori elvtársai, a három tételben zajló kihallgatás tétje: belátja-e, hogy az "Ügy" mindennemű önfeláldozást megérdemel... A múlt század legjelentősebb politikai-lélektani kulcsregényei közé sorolható írást ezúttal hangos formában hallgathatjuk végig, több mint tíz órában, Rátóti Zoltán színművész előadásában.

Kornis Mihály / Vigasztalások könyve [hangdok.] / 2007?

"Ez a könyv arra szeretne megtanítani, hogy ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss vallja a szerző művéről, melyben életfilozófiáját osztja meg az olvasóval, megnyugtató választ keresve a 21. századi ember alapvető létélményeire, gondjaira. A mű ezúttal hangoskönyv formájában, 6 CD-n szólal meg a szerző saját előadásában, 318 perc terjedelemben.

Kosztolányi Dezső: Édes Anna Kosztolányi Dezső / Édes Anna [hangdok] / 2008 A krisztinavárosi kis cselédlány története, aki a magas rangú, méltóságos Vizy család szolgálatába állt, ezúttal hangoskönyvként kerülhet a nagyközönség kezébe. A 460 perc játékidejű hanglemezen az érdeklődők Kútvölgyi Erzsébet előadásában hallgathatják meg a magyar irodalom egyik, elesettségében is legvonzóbb, legmeghatóbb nőalakját megörökítő írását.

Krúdy Gyula / Kaland a régi királlyal / [2008]

Hangképeskönyv Krúdy Gyula novelláiból. Válogatta és előadja: Kovács Ákos. Ákos 2008. április 6-án töltötte be negyvenedik életévét. Ebből az alkalomból április 11-én - a Költészet Napján - jelent meg a Krúdy Gyula novelláiból összeállított hangoskönyve, amelyre már évek óta készül: az írásokat maga válogatta és olvassa fel. A különlegesen szép, századfordulós táncrendet idéző borítóval megjelenő dupla CD címe: Kaland a régi királlyal. Közel 150 percnyi felvételt tartalmaz, a novellák között hallható rövid zenei közjátékokat Ákos komponálta és játszotta fel az Andante Borpatika 75 éves pianínóján. A felvétel rendezője Szigethy Gábor irodalomtörténész.

Krúdy Gyula / Rózsa Sándor [hangdok.] / 2009

Krúdy hiteles életrajznak nevezi könyvét, és nem alaptalanul. A múlt század derekán híres és hírhedt "ponyvahőséből" új Rózsa Sándort teremtett, aki útonálló és népi hős egyszerre. Ez az ábrázolás közel áll a valósághoz. Rózsa Sándor figurájának változásai - az egyre nagyobb bűnökre hajszolt parasztlegény, a kegyetlenkedő haramia, az 1848-as szabadsághős vagy a kézre került bűnöző - inkább sorsának, mint jellemének alakulásáról tanúskodnak, és az ábrázolás mindvégig töretlen varázsa is együtt tartja az izgalmasan szép epizódokat, jeleneteket.

Lőrincz L. László / A vérfarkas éjszakája [hangdok.] / cop. 2007

Egy svájci faluban titokzatos halálesetek történnek. A nyomok farkasra utalnak, ám farkast emberemlékezet óta nem láttak a vidéken. A fogadó vendégei s a falu lakói hamarosan kezdenek visszaemlékezni egy régi legendára, miszerint a falu egyik családjának egy-egy férfi leszármazottja holdtöltekor vérfarkassá változik, és ebben az alakban gyilkol... A bonyolult ügyet természetesen megint csak az amúgy jeles rovartanász és keletkutató deríti fel. A regény most Kassai Károly előadásában hangoskönyv formájában válik elérhetővé.

Márai Sándor / Egy polgár vallomásai [hangdok.] / [2006?]

Márai Sándor egyszerre önvallomást és társadalomrajzot nyújtó visszaemlékezéseinek 16 órás szövegét Rátóti Zoltán felolvasásában élvezheti a közönség. A hanglemez lejátszható MP3-as CD- és DVD-lejátszón.

Márai Sándor: Szegények iskolája

Márai Sándor / A szegények iskolája [hangdok.] / 2009

A szerző kézikönyvnek nevezi művét, melyben a szegénységhez ad útmutatót, felvázolva azt, hogy miként lehet ezt az állapotot méltósággal elviselni. A kötet szubjektív körkép a szegénységről, a boldogtalanságról, illetve a szegények életéről, az általuk is megfogható szépségről és a különböző viszonyaikról: a gazdagokhoz, a nőkhöz, a munkához, a szerelemhez és a valláshoz. A szerző játékosan szárnyalva, ironikusan, néhol némi öniróniával is fűszerezve, szórakoztató formában ír a témáról művében, amelyet Fesztbaum Béla előadásában hallgathatjuk meg a korongon.

Mesefotel Mesefotel [hangdok.] / 2006 A Petőfi Irodalmi Múzeum Magyar Hangvarázs című sorozatában elsőként megjelenő hangoskönyvön neves magyar költők és írók (többek között Beney Zsuzsa, Csukás István, Kányádi Sándor, Lázár Ervin, Tóth Krisztina, Varró Dániel) gyermekversei és meséi szerepelnek. A "Tartalom" című menüpontra lépve megjelennek előttünk a szerzők képei, amelyekre rákattintva fényképes életrajzok, díjak és a gyermekirodalom műfajaiban született műveinek listái válnak elérhetővé. A könyv alakú ikonra lépve megjelenik a keresett szerző kiválasztott meséjének szövege, amelyet saját előadásában is meghallgathatunk. A huszonkét mese és vers, valamint a program szövege angol, német és francia fordításban is megjeleníthető. A színvonalas grafikákat és animációkat tartalmazó elektronikus mesetár bátran ajánlható gyermekek számára, illetve a magyar gyermekirodalom iránt érdeklődő angol, német és francia ajkú érdeklődő számára.
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös

Mikszáth Kálmán / A beszélő köntös [hangdok.] / 2009

A kecskeméti főbíró, Lestyák Mihály mesei alakja köré szőtt, török időkben játszódó történetet ezúttal Mészáros Zoltán előadásában hallgathatják meg a diákok. Az MP3-as lejátszóval hallgatható kiadvány játékideje 3 óra 17 perc.

Mikszáth Kálmán / Beszterce ostroma [hangdok.] / 2008

A korongon Mészáros Zoltán tolmácsolásában, hat és fél órányi terjedelemben izgulhatjuk-nevethetjük végig Mikszáth klasszikusát, amelyben nagyszerűen sikerült összeolvasztania az írónak a régmúlt árnyairól, a középkor továbbélő figuráiról való félelmetes tudását, valamint minden iróniáját, szarkazmusát, dzsentricsúfoló tehetségét. Sokszorosan összetett mű, groteszk, tragikus grófjával, lumpen-bohém báróival, elvetemült kisnemeseivel, sajátos szemszögből láttatott szlovák "hazafiaival", valamint az elmaradhatatlan, a sötét háttér előtt még éteribbnek látszó, idilli szerelmespárjával.

Mikszáth Kálmán / A jó palócok [hangdok.] / 2008

Mikszáth tizenhat darabból álló elbeszélésgyűjteményét most Mészáros Zoltán előadásában hallgathatjuk meg a CD-n, amely közel három órányi hanganyagot tartalmaz.
Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival

Mikszáth Kálmán / A Noszty fiú esete Tóth Marival [hangdok.] / 2009

Mikszáth legismertebb dzsentriregényét, a hozományvadász Noszty Feri felsülésének történetét a középiskolás diákok ezúttal Molnár Piroska tizenöt órás előadásában hallgathatják meg.

Mikszáth Kálmán / Tót atyafiak [hangdok.] / 2008

Noha könyv formájában nem nagyon láttuk egymástól különválasztva Mikszáth remekműpárosát, a Tót atyafiakat és A jó palócokat, az AVL Media most mégis szeparálta őket: két különböző korongon hallgathatjuk meg a műveket Mészáros Zoltán előadásában. A jelen CD-n az előbbi - tehát a Tót atyafiak - írásai szerepelnek: Az arany kisasszony, Az a fekete folt, a Lapaj a híres dudás, valamint a Jasztrabék pusztulása. A hanganyag terjedelme három és fél óra.

Milne, Alan Alexander / Micimackó [hangdok.] / cop. 2005

Réges-régen valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Micimackó az erdőben élt, saját kunyhójában. S ugyanebben az erdőben lakott a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős Füles, Kanga, a kengurumama kicsinyével, Zsebibabával, no meg a vidám, ugrálós Tigris és persze mindnyájuk szeretett gazdája, Micimackó legjobb barátja: Róbert Gida. Ebben a mesebeli erdőben mindennap történik valami mulatságos vagy izgalmas esemény. Micimackó háborúságba keveredik a méhekkel, elefántfogásra indul barátjával, Malackával, s hőstetteiket szépen zengő versekben énekli meg. Sokszor bajba is keveredik, lévén ő egy Csekélyértelmű Medvebocs, de Róbert Gida, aki már nagy és okos - majdnem hatéves -, mindig mindent rendbe hoz.

Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc / Rab ember fiai [hangdok.] / cop. 2009 Az Apafi Mihály fejedelemsége idején, a török sanyargatta Erdélyben játszódó ifjúsági regényt ezúttal Boromisza Dóra háromórás felolvasásában élvezhetik a tizenéves olvasók.
Müller Péter: Örömkönyv Müller Péter élőszóval [hangdok.] : az Örömkönyv legszebb részei a szerző előadásában [hangdok.] / 2008 Az Örömkönyv tulajdonképp nem egyéb, mint a Szeretetkönyv  továbbgondolása, részletezése, felsőbb regisztere. A téma gyakorlatilag ugyanaz, mint ahogy a stílus is: megannyi példatörténettel, anekdotával átszőtt, misztikus hangulatú közös elmélkedés a lélek dolgairól, fejlődéséről, a fájdalmakról, persze az örömökről - szóval a szeretet megannyi arcáról. A műből ezúttal a szerző maga válogatott ki részleteket - a CD-n az ő előadásában hallgathatjuk meg ezeket az idézeteket összesen hetvenhárom percnyi terjedelemben, olyan témákat érintve, mint a barátság, az asszonyi bölcsesség, a játék, az "emberszelidítés" vagy az angyalpszichológia.

Nádas Péter / Saját halál [hangdok.] / [2008]

A 116 perces, két lemezből álló hangfelvételről Nádas Péter Saját halál című filozofikus-költői regénye hallható, mely nagyszabású leírása a halál küszöbét átlépő, de az életbe visszatérő ember tapasztalatainak és egzisztenciális vívódásainak.

Ottlik Géza / Iskola a határon [hangdok.] / 2004

A modern magyar prózaepika emblematikus alkotása nemrég jelent meg sokadik alkalommal nyomtatott formában. Az érettségi témakörök között is szereplő mű most hanganyagként juthat el a tanulóifjúsághoz Kulka János 15 órás felolvasásában. A CD borítóján a kőszegi katonaiskola 1926-os csoportképe látható, rajta Ottlik Géza. A PC-n, MP3-as CD- és DVD-lejátszón lejátszható CD egy Ottlik Géza hangját őrző felvételt is tartalmaz.

Öreg néne őzikéje (állatos mesék) Öreg néne őzikéje : állatos mesék [hangdok] / 2009 A legkisebb korosztály számára készült hangoskönyvön összesen hét, közismert mesét hallgathatunk meg Bálint Piroska előadásában. Fazekas Anna ismert meséjén kívül A három nyúl (Zelk Zoltán), A szegényember és a róka (Benedek Elek), Ugri meg Bugri (Gárdonyi Géza), Sün Balázs (Csurka István), A varjú három kívánsága (Ráduly Márta), valamint A kíváncsi nyuszi-muszi című angol népmese nyújt kikapcsolódást a gyermekek számára.

Öt magyar népmese hangillusztrációval / 2008.

A kis gömböc
A huszár és a szolgáló
A háromágú tölgyfa tündére
A halkisasszony
A muzsikáló ezüstkecske

"Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, de az Óperenciás-tengeren még innen, volt egyszer egy nyomorult szegény özvegyasszony, akinek csak az a szerencséje volt, hogy csupán egyetlen gyermeke született, egy fia; mert ha sok gyermeke lett volna, talán étlen-szomjan kellett volna a nagy szegénység miatt elpusztulniok."

Parti Nagy Lajos / Sárbogárdi Jolán: A test angyala [hangdok.]

A test angyalában Jolán, az 1990-es évek Magyarországán élő naiv írónő saját - a szerelemből azonnali házasághoz vezető - életútjáról ír. Stílusára a leányregények negédeskedő - jóság, szépség, kifinomultság, érzékenység - paneljeinek alkalmazása jellemző. Mindez megmaradhatna a nyelvi játék szintjén, ha nem lenne pontosan érzékelhető az, hogy Parti Nagy - szerzőnője - ha utalásokon, periférikus mozzanatokon keresztül is, de leképezi kora valóságos szociális és társadalmi viszonyait. A művet ezúttal hangoskönyv formában, Csákányi Eszter színművész előadásában hallgathajuk meg, 157 percnyi terjedelemben.

Petőfi Sándor / János vitéz [hangdok.] / 2006

A tündérmesei és népmesei elemekből építkező népi meseeposz a Tündérország királyságát és Iluskája kezét is - számos kaland után - elnyerő juhászbojtár, Kukorica Jancsi története. A közismert művet most hanganyagként, Nagy Ervin előadásában hallgathatjuk meg.

Piroska és a farkas és más Grimm mesék [hangdok.] / é.n.

Grimm mesék 1. Piroska és a farkas 2. Szamárbőr királyfi 3. Holle anyó 4. A suszter manói Mesélő: Nyertes Zsuzsa

Pilinszky János: Tűz és víz Pilinszky János / Tűz és víz [hangdok.] / 2009 Az ötven perces felvételről Alföldy Róbert előadásában hallgathatjuk meg Pilinszky harmincnégy versét, köztük olyan klasszikus alkotásokat, mint az Impromptu, a KZ-oratórium (ebből egy részlet hallható), A szerelem sivataga, a Francia fogoly, a Harmadnapon vagy a Négysoros.

Popper Péter / A belső utak könyve [hangdok.] / 2007?

A szerző indiai útjain tanulmányozta a távol-keleti ősi tanításokat, gyógymódokat. Tapasztalatait az európai kultúrkörben élő emberek számára összegzi kötetében mindazoknak, akik önismeretüket szeretnék elmélyíteni.

Terry Pratchett: A mágia fénye

Pratchett, Terry / A mágia fénye [hangdok.] / 2009

A Korongvilágot - a fantasyregény legfőbb helyszínét - egy hatalmas csillagteknős viszi a hátán, ki tudja, hová. Feltehető azonban, hogy valami veszély leselkedik a világra is, lakóira is, ami ellen ugyan lenne valamiféle varázsige, de azt sajnos csak egy kétbalkezes varázsló, Széltoló ismeri, ám őt éppen nem találja senki...

Rejtő Jenő / Az elátkozott part / 2008

Csülök nem vette elég komolyan azt az erkölcsi alaptételt, hogy az ember ne menjen lopni az anyja névnapján. Hamarosan a légióban találja magát, ahol barátai, Senki Alfonz és Tuskó Hopkins társaságában mindent megtesz, hogy kifogjon Potrien őrmesteren... Ez alkalommal hangoskönyv formában jelenik meg Rejtő Jenő klasszikusa. Az összesen 358 perc hosszúságú hangfelvételt a nagyközönség Gálvölgyi János színművész előadásában hallgathatja meg a CD-n.
Rejtő Jenő: Az ellopott futár Rejtő Jenő / Az ellopott futár [hangdok.] / 2009 Az ellopott futár főszereplője egy Prücsök nevű fruska, akinek édesapját tévedésből súlyos börtönbüntetésre ítélték. A kislány elhatározza, hogy minden áron megmenti apját. A kikötő és a vásárcsarnok legsötétebb sikátoraiban veri fel tanyáját, mert csak az itt éldegélők hajlandók segíteni neki. Prücsök - segítőtársaival együtt - ezernyi furfanggal próbálja rávenni Mervin főbírót apja perújrafelvételére. Sok-sok bonyodalom, félreértés, mázsás pofonok után minden jóra fordul: az apa kiszabadul, Prücsök is boldog lesz az ellopott futár, a daliás százados oldalán. Rejtő Jenő művét ezúttal hangoskönyvként, Kovács Patrícia előadásában izgulhatjuk végig.
Rejtő Jenő: A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő / A láthatatlan légió [hangdok.] / 2008 A Láthatatlan Légió históriája a marokkói katonai parancsnokság estélyén kezdődött, ugyanis Sir Oliver Yolland, Denham örökös grófja, az Angol Bank felügyelő bizottságának elnöke, a térdszalagrend és egyéb hasonló tisztségek tulajdonosa ekkor kért először életében olyasmit, ami nem teljesülhetett azonnal. Az Urungi földjén, Szudán déli részében (ahol véget ér a sivatag) található petróleum megszerzéséhez nem kap segítséget sem az államtitkártól, sem az angol hadseregtől. Nem marad más tennivaló, mint megszervezni a Láthatatlan Légiót! Az ütődött légiósok fergeteges humorral megírt történetét ezúttal CD-n hallgathatjuk meg Reviczky Gábor színművész előadásában.
Rejtő Jenő: Menni vagy meghalni Rejtő Jenő / Menni vagy meghalni [hangdok.] / 2010 A hangoskönyv formában megjelenő krimiben hat Észak-Afrikában szolgáló légionárius történetét követhetjük nyomon, akik elsőként végeznek a francia gyarmatosítók ellenségével, Muhat bejjel, majd annak vagyonával megszöknek a menetszázadból, és a Kongó-vidéki őserdőkbe menekülnek, ezen a ponton azonban nyomuk vész. Évekkel később Connor főfelügyelő és Mackenzie kapitány különös gyilkosságsorozat ügyében nyomoz: a szálak az évekkel ezelőtt eltűnt kémekhez vezetnek, akiknek sorsát, mint kiderül, egy hírhedt nemzetközi kém irányította...
Rejtő Jenő: A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő / A Néma Revolverek Városa [hangdok.] / 2009 A regény középpontjában a balszerencsés kasszafúró, 13. Pác Tivald és Benjamin Walter szerepcseréje áll, számos váratlan fordulattal megtűzdelve. E mű Rejtő legtöbb vadnyugati történetével ellentétben magán hordozza a szerző legközkedveltebb alkotásaira jellemző ellenállhatatlan humort, a számos bonyodalommal és szerepcserével járó cselekményszövést és a szürreális és groteszk helyzeteket, karaktereket. A történet ezúttal hangoskönyv formában kerül kibocsátásra: a fordulatos sztorit Rudolf Péter előadásában izgulhatjuk-nevethetjük végig, több mint háromszáznyolcvan percen keresztül.

Rowling, Joanne Kathlene / Harry Potter és a bölcsek köve [hangdok.] / 2006

A Harry Potter-rajongók legnagyobb örömére a világszerte hódító varázslótanonc története új formában, ezúttal hangoskönyvként jelent meg. A hét lemezen Kern András előadásában hallható a legelső rész, a Bölcsek Köve története. A széthajtogatható tokon megtaláljuk az írónő és az előadó rövid életrajzát, sőt, a Harryt a Roxfortba való felvételéről értesítő levél hiteles másolatát is.

Saint-Exupéry, Antoine de / A kis herceg [hangdok.] / cop. 2007

A kis herceg története már gyermekkorától foglalkoztatta a szerzőt, de csak felnőttként, a háború szörnyűségei közepette nyúlt újra a témához, saját illusztrációkat is készítve hozzá. A varázslatos szépségű meseregényben egy - gyermekkort idéző - játékbolygón él a címszereplő, s innen indul el látogatóba a szomszédos planéták lakóihoz. E különös mesefigurák - köztük a király, akinek mindenki csak alattvaló; a hiú ember, aki csak csodálókat ismer; az üzletember, aki azt hiszi, hogy birtokolja a világot stb. - valamennyien a valóság visszásságait példázzák. Látogatásai megtanítják a kis herceget arra, miképpen nem szabad élni, majd a Földön járva megtanulja azt is, miként kell és miért érdemes. A titkot a róka árulja el neki: az élet értelme a szeretetben rejlik. Ez az egyetlen módja, hogy az emberek kitörjenek magányuk börtönéből. A mesét mély embersége, nyelvének tiszta egyszerűsége a klasszikus remekek közé emeli. Ezúttal hangoskönyv formájában, két lemezen, Dörner György előadásában hallgathatjuk meg.

Salten, Felix / Bambi [hangdok.] / cop. 2007

Egy őz élettörténetét követi nyomon a könyv, első botladozó lépéseitől fogva egészen addig, míg ő maga nem válik azzá a nagy tekintélyű bölcs öreg őzzé, kinek méltóságteli viselkedését olyannyira tisztelte ifjú korában. De mindaddig tanul és tanul: megtanulja ösztönei szavát, megtanulja rettegni az embert. Megismeri a szerelmet, a hímek párviadalát, a halált, anyja eltűnését, az erdő-mező megannyi más állatát. Az erdővel, az élettel ismerkedő őzike immár klasszikus történetét ezúttal Kubik Anna előadásában, öt korongon, hangoskönyvként hallhatják a gyerekek.

Sári László / Alkonyi átváltozás [hangdok.] / cop. 2009

A zen buddhizmus kilencedik században élő mesterének mondásait számos, korábban megjelent kötetből ismerhetjük. A most megjelenő hangoskönyv regényes története Lin-csi legendás alakját, személyiségének legjellemzőbb vonásait ismerheti meg az olvasóval, egyúttal bepillantást nyújt a mester írásban rögzített beszélgetéseinek rejtélyekkel teli múltjába is. A kiadvány, mely a szerző, Sári László előadásában hallgatható, a zen koganok iránt érdeklődő közönség számára ajánlható.
Schäffer Erzsébet: Hajnali játékok Schäffer Erzsébet / Hajnali játékok [hangdok.] / 2008 Schäffer Erzsébet amellett, hogy rendszeresen publikál a Nők Lapja hasábjain, immár sok kötetes szerzőként is ismert lehet a hazai kortárs szépprózát nyomon követő olvasók körében. Ez alkalommal korábban megjelent műveiből válogatott ki tizennégy elbeszélést, amelyet ő maga olvas fel - ezt a felvételt hallgathatjuk meg a korongon egy és negyed órányi terjedelemben. A lemezen helyet kapott írások között olyanokat találunk egyebek mellett, mint az Írott kövek, a Fanni hagyományai, a Tíz piros szék, a Hajnali játékok, a Száz mondat vagy a Vademberek.

Szabó Magda / Abigél [hangdok.] / 2006

Szabó Magda egyik legismertebb regényét, az Abigélt az azonos című tévéfilm-sorozatból is ismert, Zsuzsanna szerepét játszó Piros Ildikó előadásában hallgathatja most meg az érdeklődő közönség.

Szabó Magda / Az ajtó [hangdok.] / 2004

Kútvölgyi Erzsébet színművésznő előadásában hallgathatjuk meg a CD-n az írónő regényét, amelynek főhőse Emerenc, a nagy magányos, aki nemcsak lakása, hanem lelke ajtóit is gondosan zárva tartotta az emberek előtt. Ennek ellenére és 'értelmiségellenségessége' dacára félelmetesen jól ismerte őket, de szeretni csak az állatokat szerette: Violát, a kutyát, és kilenc macskáját. Néha azonban ő is elmesélt egy-egy emléket életéből - ezekből a töredékekből épül fel az írónő nagy lelki mélységeket feltáró regénye. A lemez lejátszható PC-n, MP3-as CD és DVD lejátszón.

Szabó Magda / Für Elise [hangdok.] / 2004

Szabó Magda poétikájában fontos szerephez jut az emlékezés. Hívó szó lehet bármi, ami az elmúlt időkre: a rég elveszített szerettekre vagy az elmúlt ifjúságra emlékeztet. Bár nem tudható pontosan, hogy a Für Elise hangjai Elise számára mit üzentek (csak Elise és a mester tudta), mégis mindannyian kiolvassuk belőle a magunk üzenetét. Szabó Magda számára a Für Elise dallama egy felhívás: szólni, ha szólásra int a kor. Mint a szerző önéletrajzi regényének főhőséről mondja: 'Cili hívószava ez: Trianon.' A CD PC-n, MP3-as CD- és DVD-lejátszón játszható le.

Szabó Magda / Régimódi történet [hangdok.] / cop. 2009

A Régimódi történet főszereplője (bár a regény három kulcsfontosságú és számos epizódfigura portréját is árnyaltan rajzolja meg) az írónő édesanyja, Jablonczay Lenke varázslatos alakját az Ókút már felvillantotta, de ami ott kiteljesedést ígérő vázlat volt csupán, itt teljes színpompájában kibomlik. Szabó Magda - felhasználva a régi családi dokumentumokat, nagyapák, dédnagyanyák naplórészleteit, hivatalos iratok beszédes szövegét és nem utolsósorban gyermekkori emlékeit, életre kelti a múltat, regényhőssé avatja édesanyját.

Szathmári Sándor / Kazohinia [hangdok.] / cop. 2008

A harmincas évek derekán íródott regény először a negyvenes évek folyamán, később pedig az ötvenes évek második felében jelent meg - mindannyiszor cenzúrázott változatban. 1996-ban jelent meg elsőként az eredeti mű, mely most hangoskönyv formában is elérhetővé válik. Szathmáry regénye egy huszadik században élő Gulliver utazásáról szól, aki egy ismeretlen szigetre tévedve felfedez egy népet, akik a technikai civilizáció legmagasabb szintjéig jutottak. A tökéletes rendben élő hinek, akik érzések, vágyak, politika, művészet és egyéb hasonló motivációk nélkül élnek földjükön, kezdetben hidegen figyelik Gullivert, később azonban hősünk saját kérésére áthelyezik a behinek rezervátumába, akik a hinek szöges ellentétei, azaz az emberi faj atavisztikus vonásaival rendelkező, rögeszméktől behálózott, önpusztításra hajlamos embercsoport. Gulliver mindkét világból kiábrándul és megszökik a szigetről. A swifti ihletésű művet többek között Karinthy Frigyes, Karinthy Ferenc és Déry Tibor műveivel is rokonítják, mások Huxley Szép új világának másolatát látják benne, noha Szathmáry évekkel korábban befejezte művét.

Szepes Mária / Pöttyös Panni [hangdok.] / cop. 2008 Panni, aki nevét sokszor viselt pöttyös ruhájáról és egy bárányhimlő pöttyeiről kapta, Kockás Peti és Tamara vidám kalandjai a hazai meseirodalom klasszikusainak tekinthetők. Panni történetét ezúttal Venczel Vera előadásában hallgathatjuk meg hatvankilenc percnyi terjedelemben, CD-korongon.

Szerb Antal / A Pendragon legenda [hangdok.] / 2005

A legendákkal teli walesi tájon, Earl of Gwynedd ősi kastélyában játszódó, kultúrtörténeti elemekkel átszőtt, a rózsakeresztesek titkait kutató misztikus, izgalmas bűnügyi- és kísértetregényt Szervét Tibor színművész tolmácsolja. Emellett a CD-n helyet kapott Szerb Antal Nagy emberek gyermekcipőben című, 1937-es előadásának részlete is, melyet archív felvételen, magától a szerzőtől hallgathatunk meg. A hangoskönyv MP3-as CD- és DVD-lejátszón, illetve számítógépen is hallgatható.

Szerb Antal / Utas és holdvilág [hangdok.] / 2003

 

Az "esszéíró nemzedék" soraiba tartozó szerző önvallomása, mely a századfordulós generáció életérzését fogalmazza meg, ezúttal hangoskönyvként, MP3-as formátumban hallható Kulka János előadásában, 9 órányi terjedelemben.

Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Szolzsenyicin, Alekszandr / Ivan Gyenyiszovics egy napja [hangdok.] / 2009

Valahol a távoli sztyeppén, az utolsó sztálini évtized elején egy fogolytáborban élt az "ismeretlen" Ivan Gyenyiszovics Suhov: az ő egyetlen napjának részletes krónikája a kisregény. A szigorú szerkezetű elbeszélésben a túlélésre összpontosító hős és fogolytársai számára megszűnik az idő fogalma, s ez az ellentmondás hordozza igazán a mű valódi jelentését: a diktatúra embertelenségét, a kegyetlen tekintetnélküliség következményeinek látleletét. A több mint háromszáz perc terjedelmű hanganyagot László Zsolt színművész előadásában hallgathatjuk meg a lemezen.

Tamkó Sirató Károly: Tengerecki Pál Tamkó Sirató Pál / Tengerecki Pál [hangdok.] / 2010

Generációk nőttek föl Tamkó Sirató Károly gyermekversein, aki összetéveszthetetlen hangját a népköltészet és az avantgárd verskezelés sajátos ötvözetéből alakította ki. A költő verseit ezúttal Garas Dezső egyórás előadásában ajánljuk az óvodás, kisiskolás gyermekek számára.

Thomas a gőzmozdony 1. [hangdok.] / 2008

Wilbert Awdry ismert mesesorozatát immár hangos könyv formájában is hallgathatja a legkisebb korosztály. A régi és új történetek három csoportot alkotnak: A három mozdony, Thomas a gőzmozdony, valamint James, a piros mozdony. Ezeken belül négy-négy különálló történet található, melyeket Csankó Zoltán tolmácsolásában hallgathatnak a gyermekek.

Tolkien, John Ronald Reuel / A hobbit [hangdok.] / [2006]

 

A műfajteremtő regénnyé nemesült Tolkien-mestermű, A Gyűrűk Ura előzménye A hobbit című meseregény, amelyet ezúttal Kaszás Attila színművész tolmácsolásában hallgathatnak meg kicsik és nagyok a kiadványban szereplő két CD-lemezen.

Tóth János István / Nincs többé boszorkány [hangdok.] / 2009 A közel egy óra hosszúságú hangfelvételen Tóth János István számos tanulságot tartogató meséjét hallgathatják meg kicsik és nagyok: egy olyan történetet, amely az élet talán legalapvetőbb feladatáról, a félelem legyőzéséről, valamint a nyitottság és szeretet fontosságáról szól. S ha mindezek megtörténnek, jó esélye van annak is, hogy az erdő gonosz banyája a szív varázsa által bűbájos nagymamivá alakul... A mesét Helyey László színművész adja elő.

Vámos Miklós / Hogy volt [hangdok.] / 2006

Az Elfelejtett Írók és az Elfelejtett Hősök Falujába vezeti olvasóit a szerző, felelevenítve találkozásait a nagy író-elődökkel, kritikusokkal, filmrendezőkkel, békeharcosokkal, kultúrpolitikusokkal, feleségekkel és özvegyekkel. A szerkesztőségekben, kávéházakban, egyetemeken, magánlakásokon játszódó harminchárom írás tájékoztat a lóverseny, a zsidóság, az antiszemitizmus, a pártélet pletykáiról, a kezdő író, az álneveken (Vámos Tibor, Miklós Tibor, ZJ) is publikáló újságíró megpróbáltatásairól, révbe éréséről, sikereiről is. A kellemesen, lassan, kisebb-nagyobb kitérőkkel, bölcselkedésekkel, iróniával és a múló idő sajnálatával teli írások az elmúlt negyven év jelentős művészeit ismerő olvasók számára ajánlhatók.

Wass Albert / Jönnek! [hangdok.] / 2006

 

A Kráter Műhely Egyesület jóvoltából ezúttal MP3-as formátumban közzétett két Wass Albert-regény mindkettő témája Erdély 20. századi történetét, azaz Erdély 1940-es Magyarországhoz való visszacsatolását és 1946-os Magyarországtól való elszakítását dolgozza fel Szoboszlai Éva előadásában, illetve Wass Albert saját előadásában rögzített, figyelmeztető előszavával jelent meg.

Závada Pál / Jadviga párnája [hangdok.] / [2007]

A Jadviga párnája naplóformában írt regény. A naplót Osztatní András írja, esküvője napján kezdve a bejegyzéseket. Hangja nem épp felhőtlen; mert igaz, hogy megnyerte feleségül a varázslatos Jadvigát, ám már a nászéjszakán érik bizonyos, nehezen meghatározható, kellemetlen benyomások. A férj gyanakodni kezd, lassan szinte rögeszméjévé válik, hogy valami "nincs rendben". Közben persze múlnak nemcsak a napok, az évek is. A napló - sajátos szemszögből és egy sajátos szenvedély tükrében - szinte a századfordulótól beszámol a kisebbségi kisváros mindennapjairól, történelem alatti történelméről... A művet a CD-felvételen ezúttal a szerző, Závada Pál előadásában hallgathatjuk meg, két lemezen, összesen tizenkilenc órányi hosszban.

2010.07.15.