[Új könyvek] [Hangoskönyvek CD-n] [CD-ROM-ok] [Folyóiratok]

DVD filmjeink

Twist Olivér   A Gyűrűk Ura   A mindent járó malmocska   Rokonok
 
A kötelező olvasmányokat,  népszerű ifjúsági filmeket
és a filmtörténet értékes alkotásait most már DVD-n is kikölcsönözheti
a Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtárból!

Kölcsönzési idő: 2 nap
Kölcsönzési díj: 300 Ft / db

 

 

Adamson, Andrew / Shrek [DVD] / [2007], cop. 2001

Hol volt, hol nem volt, egy messzi mocsárban, meghitt magányban élt egyszer egy morcos ogre, akit Shreknek hívtak. Ám a zöld szörny nyugalmát és életét egy napon fenekestül felbolygatta egy különös esemény: mesebeli lények lepték el a mocsarat - és lepték meg gyanútlan hősünket.
A három vak egér futkározott a vacsoráján, a nagy, gonosz farkas feküdt az ágyában, a hét törpe Hófehérke koporsóját tette az asztalára, kunyhója elő;tt pedig ott nyüzsgött a három hajléktalan kismalac, és mindenféle más varázslatos figurák, akiket a gonosz Farquaad nagyúr űzött el otthonukból. Shrek tehát elment a nagyúrhoz, hogy visszakövetelje mocsarát, de ehhez előbb meg kell mentenie a szörnyű tűzokádó sárkány karmaiból Fiona királylányt, hogy Farquaad feleségül vehesse, és így király lehessen...
A nagy kalandban társa is akad az ogrének: a szószátyár Szamár, aki bármit megtenne Shrekért, egy valamit kivéve: a világ minden kincséért sem hajlandó befogni a száját.
Hamarosan kiderül, hogy a sárkánynál sokkal nagyobb problémát jelent Fiona különös titkainál...

 

August, Bille / A hódító Pelle [DVD] / cop. 2005

 

Lasse felesége halála után fiával, a kilenc éves Pellével útnak ered, hogy munkát találjon. Dániába mennek, ahol egy uradalmi birtokon sikerül állást találnia Lassénak. Itt sok megaláztatásban van részük, ám mindent eltűrnek, mert gyűjtik a pénzt arra, hogy kivándorolhassanak Amerikába. Pelle segít apjának a nehéz munkában és közben iskolába is jár. Az embertelen körülmények egyre inkább szétfoszlatják e reményeket, de a felnövekvő Pelle mégis nekiindul, hogy meghódítsa a világot. Amikor azonban el kellene indulniuk, Lasse közli fiával, hogy ő már öreg az utazáshoz. Martin Andersen Nexö regényének filmváltozata a legjobb Skandináv filmes hagyományokat eleveníti fel: a jellemek fejlődésének pszichológiai realizmusát, ember és táj kapcsolatának miszticizmusba hajló ábrázolását, a magas színvonalú operatőri munkát. Az utóbbi a neves svéd operatőr, Jörgen Persson érdeme, aki gyönyörűen szűrt, lágy, hangulatteremtő felvételeket alkotott. A film elnyerte a cannes-i fesztivál nagydíját, és a legjobb nem angol nyelvű film Oscar-díját.

 

Bacsó Péter / Édes Anna [DVD] / cop. 2006

Vizyék a kommün bukása után igyekeznek úgy folytatni életüket, mint a felfordulás előtt. Felvesznek egy új mindenest, a csendes, szorgalmas Annát. A lánynak udvarlója is akad, a tisztességes kéményseprőfiú, de Anna az úr unokaöccsébe, Jancsiba lesz szerelmes. A férfi elcsábítja Annát, és többet nem törődik vele, csak akkor, amikor kiderül: terhes. Ekkor pénzt ad a műtétre. Vizyék egy pompázatos vacsorán vendégül látják Jancsit és új barátnőjét. Anna mélységes megaláztatásában éjjel leszúrja a Vizy házaspárt.

 

Bacsó Péter / A tanú
[DVD] / cop. 2008
A személyi kultusz éveiben Pelikán József gátőr - mivel az egyik miniszterrel annakidején együtt harcolt az illegális mozgalomban - bekerül a politikai élet sodrába. A józan gondolkodású ember becsületes kommunista akar lenni, de sehogy sem sikerül megbirkóznia a korszak dogmatikus, sokszor fantasztikusnak tűnő bonyolult jelenségeivel.

Bán Frigyes / Rákóczi hadnagya [DVD] / 2007

1708-ban, a Rákóczi-szabadságharc idején Bornemissza János kuruc hadnagy egyszerre kénytelen küzdeni a faluját veszélyeztető ellenséggel és a szerelmét elvenni készülő Suhajdával. A Rákóczi hadnagya idillikus szerelmi történet, melynek történelmi hátterét a kuruc-labanc küzdelmek kora adja. Főbb szerepekben Bitskey Tibor, Mádi Szabó Gábor, Zenthe Ferenc és Vass Éva látható.

 

Bán Frigyes / Szent Péter esernyője [DVD] / 2006

 

Gregorics, a volt kém még halála után is tud meglepetéseket okozni: rokonai helyett házasságon kívül született gyermekére, Gyurkára hagyja minden vagyonát. Az értékpapírokat az öreg elmaradhatatlan esernyőjének nyelébe rejtette, ám a rokonok ezt nem tudják, és megszabadulnak a kacattól. Az öreg Müncz, az ószeres ezt az ernyőt teszi a glogovai plébános húgocskája fölé a záporban. A falubeliek a csodát Szent Péternek tulajdonítják, az esernyőt nagy becsben tartják.

A gyerekek felcseperednek, Gyurka kideríti, hogy hol lehet az öröksége - amit Veronikával való házassága útján próbál megszerezni. Félreértések követik egymást, de végül minden kiderül. A vagyon ugyan elveszett, de a fiatalok egymásra találnak.

Bereményi Géza / Régimódi történet [DVD] / 2007

Szabó Magda, napjaink egyik legnépszerűbb írónője 1977-ben, édesanyja halála után írta meg a család krónikáját feldolgozó Régimódi történetet. A regény a XIX. század harmincas éveitől egészen a XX. század elejéig követi - három generáció személyes sorsán, tragédiáin keresztül - a család életét. Rickl Mária a büszke kalmárlány és Jablonczay Kálmán a jóképű dzsentrifiú házasságával indul a mű, azonban a származásukból fakadó ellentétek végzetes eseményekhez vezetnek: Kálmán elkártyázza vagyonukat. Fiuk, az ifjabb Jablonczay Kálmán örökölte apja féktelen természetét, s amikor ő házasodik meg, ugyanazt a hibát követi el. Mária unokáját, Kislenkét vasszigorral neveli, így próbálván őt megvédeni a környező világ kegyetlenségeitől...

 

A bagdadi tolvaj Berger, Ludwig / A bagdadi tolvaj (The Thief of Bagdad) Családi / Kaland / Fantasy, 1940 - angol-amerikai film A bagdadi tolvaj minden idők egyik legjobb mesefilmje - mely három Oscar-díjat is kapott - forradalminak számító trükkfelvételeivel és pazar kiállítású, elképesztően nagyszabású díszleteivel az addig készült legnagyobb költségvetésű filmnek számított. Az angol filmgyártás megújításának vezéralakja, a magyar származású Korda Sándor producer és testvérei, valamint Bíró Lajos forgatókönyvíró és Rózsa Miklós zeneszerző a filmtörténet egyik meghatározó alkotását hozták létre.

Lépj be Te is az Ezeregyéjszaka varázslatos világába, a nyüzsgő piacok, a hatalmas fényűző paloták, a gonosz és jó dzsinnek, a repülőszőnyegek és a mágikus rejtélyek birodalmába.
A bagdadi tolvaj csodálatos meséjében Ahmed, a titokzatos vak koldus néhány háremhölgynek meséli el szomorú történetét, melyből megtudhatjuk, miképp csalta tőrbe gonosz nagyvezírje, Jafar és hogyan sikerült csodával határos módon egy tolvajfiú segítségével megmenekülnie a börtönből. Azt is elmeséli, hogy ismerte meg a Kelet leggyönyörűbb hercegnőjét, akibe egy szempillantás alatt beleszeretett. A boldog végkifejletig azonban még számtalan kalandot kell megélniük. Abu kiszabadítja a hatalmas dzsinnt a palackból, aki három kívánságát teljesíti és repülőszőnyegen indul barátja és a mély és mágikus álomba zuhant hercegnő megmentésére...

Bombajó bokszoló (Bomber) Vígjáték / Krimi / Akció, 1982 - olasz film Különös látvány tárul az ébredező kapitány szeme elé: szorgos kezek bontják hajóját. Miután tulajdonosa ócskavasnak adta el a rozoga járművet, a sportvilágban egykor Bombázóként közismert ökölvívóbajnok kénytelen partra szállni. Szomorúan ődöng a hatalmas konténerek között, amikor segélykérésre figyel fel. Öt marcona alak kerget egy mitugrász kis emberkét. Természetesen közbelép, amit Jerry azzal szeretne meghálálni, hogy beajánlja őt a közelben állomásozó amerikai csapathoz. Honnan sejthetné, hogy az őrmester és a Bombázó régi ellenfelek, s a katona volt az, aki Bombázó páratlan sportkarrierjét kettétörte. Újbóli találkozásukat ismételt erőpróba követi. Ennek során összetörnek egy vendéglőt, de dűlőre nem jutnak...

Chapman, Brenda / Egyiptom hercege [DVD] / [2001]

A Mózes bibliai történetét feldolgozó különleges mese két fivérről szól: egyikük királyok sarjaként született, másikuk szegény árva, akinek titkot rejt a múltja. Együtt cseperednek fel és a közös ifjúkori élmények, a jó értelemben vett fiatalos versengés erős köteléket sző közöttük. De a sors végül szembeállítja őket egymással, hiszen egyikük a világ leghatalmasabb birodalmának uralkodója lesz, másikuk e birodalom elnyomott népének választott vezére. Végső összecsapásuk örökre megváltoztatja az életüket - és a világot...

Az Egyiptom hercege mérföldkő a mozi technikai fejlődésének terén. Világszerte rabul ejtette közönségét, és minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmje lett. Páratlan művészi kivitellel készült képeken, Oscar-díjas zenével kel életre a történet, és a felejthetetlen figuráknak olyan sztrácsapat kölcsönzi a hangját, melyre bármely film büszke lehetne.

A csillagszemű juhász [DVD] / [2006]

 

A kecskeméti rajzfilmesek, Jankovics Marcell vezetésével avatott kézzel nyúltak a magyar népmesekincs ismert és kevésbé ismert történeteihez. A sorozat stílusában a népművészet motívumait használja fel, egyéni, mind a gyerekek, mind a felnőttek számára élvezetet nyújtó képi világot teremtve. A meséket Szabó Gyula mondja el.

Deák Krisztina / Jadviga párnája [DVD] / cop. 2002

Jadviga (Tóth Ildikó) 1915-ben az esküvőjére érkezik haza a falujába, vőlegénye Ondris (Bodó Viktor), a fiatal gazda. Ünnepel a falu, a reménybeli boldogság rövidke azonban - Jadviga a nászéjszakán nem tudja odaadni magát Ondrisnak, nagyvilági szerelméhez, Francihoz (Roman Luknár) húz a szíve.

Ám a fiatal párra nem csak ez a nehézség vár: nyakukba szakad a század minden iszonyatával, Ondrist elviszik katonának, s a városi élethez szokott Jadviga szenved a kis faluban... Kettejük önpusztító kapcsolata mutatja a századelő keservesen polgárosuló világát, hol nehéz kiutat találni.

Az emberi test Az emberi test [videodok.] (Mi micsoda) / [2008]

Az ismert sorozat jelen kiadványa színes animáció segítségével mutatja be az emberi test felépítését, elsősorban általános iskolások számára. A csontvázaktól az egyes szerveken át az agy legkülönbözőbb működési mechanizmusait bemutató filmet három kedves figura idegenvezetésén keresztül ismerhetik meg az érdeklődő gyerekek.

Az 1956-os forradalom krónikája Az 1956-os forradalom krónikája [videodok.] [közread. a ] Gordiusz Oktatási Stúdió / 2009

A DVD lemezen megjelent videodokumentumon egy nyolcvanöt perces film található, amely részletesen, helyenként órákra lebontva mutatja be az ötvenhatos forradalom krónikáját. A három (tizennégy, negyvenkilenc és huszonkét perces) fejezetből álló kiadvány az október 23-a és november 4-e közötti történések mellett a forradalom előtörténetét és a megtorlás folyamatát is feldolgozza. A film Nagy Imre első, 1953-as miniszterelnöki kinevezésétől a politikus 1958-ban bekövetkezett kivégzéséig követi nyomon a történelmi eseményeket. A néző egy narrátor előadásában hallgathatja meg a krónikát, amelyet ismert és keveset látott archív filmek és fényképek kísérnek, valamint eredeti hangdokumentumok (politikus rádióbeszédei) egészítenek ki. A Horváth Miklós hadtörténész szakértésével készített film elbeszélésének hangsúlyos eleme a fegyveres összecsapások, az utcai harcok, a szovjet katonák hadmozdulatainak és egyéb katonai eseményeknek a bemutatása. Más ötvenhatos feldolgozásokhoz hasonlóan a középpontban a budapesti folyamatok állnak, a vidéki eseményekből jobbára csak a sortüzekről értesülhet a néző. A kiadvány - tényeket összegző tartalma alapján - az otthoni és az iskolai ismeretterjesztésben is jól használható.

Polanski, Roman / Twist Olivér [DVD] / 2006

 

Roman Polanski rendezett filmet Charles Dickens klasszikus történetéből, amelyben egy árva kisfiú zsebtolvajok bandájába kerül a 19. századi Londonban.

A már kiskorában sorsára hagyott Twist Olivér (Barney Clark) egy dologházban kénytelen nyomorogni, ahol a kíméletlen Mr. Bumble (Jeremy Swift) még azt a kevés ételt is elcsalja a fiúktól, ami járna nekik. A kétségbeesett, ám elszánt Olivér inkább a szökést választja. Mivel magányosan és egyetlen fillér nélkül tengődik London utcáin, enged a csábításnak, és belép a gonosz Fagin (Ben Kingley) kiskorú zsebtolvajokból álló bandájába.

A bűn világából a kedves Mr. Brownlow (Edward Hardwicke) menekíti ki Olivért, ám mindez csak kezdete annak a számtalan kalandnak, amelyek végén felcsillanhat egy jobb élet reménye a sanyarú sorsú fiú számára.

Egri István / A képzelt beteg [DVD] / [2006]

Argan (Bessenyi Ferenc) egész életében pánikszerűen retteg mindenféle betegségtől, nyavajától. Így nem csoda, ha egész vagyonát orvosokra és mindenféle kuruzslókra költi ő nem is gondolva arra, hogy igazából makkegészséges. Különös és egyben drága szenvedélyét persze előszeretettel használják ki az ezernyi gondot orvosló doktorok. Aragan életének egyetlen igaz gyönyöre felesége, Béline (Máthé Erzsi), akiről nem is sejti, hogy pusztán önös érdekből van mellette. Ám az igazi gondok csak akkor kezdődenk, amikor Argan lányát, Angelinát (Detre Annamária) egy orvohoz akarja feleségül adni. A fiatal lány azonban másba szerlemes, így hamar kitör a bonyodalom apja és lánya között.

Moliére utolsó és egyben egyik leghíresebb színdarabja A képzelt beteg (1673-as előadásán a hipohonder főszereplőt alakító Moliére a színpadon halt meg), melyet a Magyar Televizió 1971-ben a kor nagy színészeinek közreműködésével készített el.

Radványi Géza / Valahol Európában [DVD] / é.n.

A történet a II. világháború végén játszódik Kelet-Európa országútjain, ahol hontalan, éhes gyerekek kóborolnak, kiket a nélkülözés és kiszolgáltatottság gyűjt csapatokba.

"Felnőtt, ellenség. Könyörgöm, akasszuk fel" - visítja a filmben egy szeplős kis csibész, mikor a rongyos, árva gyerekek egy csapata megtalálja a neves karmestert rejtekhelyén, egy romba dőlt kastélyban. A zene, a személyiség varázsa és jósága azonban minden korlátot ledöntve bizonyítja, hogy a halál és a gyermek csak a háborúban jelenthet egyet.

Felejthetetlen alakítások, merész ujdonságok emelték ezt a megrázóan humanista filmet a világ filmművészetének élvonalába.

Ranódy László / Árvácska [DVD] / 2006, cop. 1976

Móricz Zsigmond kisregényének megrendítően szép feldolgozása.

A kis árvalányt, Csörét a szegény Dudás család veszi magához. A kegyetlen bánásmód elől a kislány megszökik. Ismét árvaházba, majd a még embertelenebb Szennyesék portájára kerül. Miután egyetlen támasza, a melegszívű öreg Vénisten meghal, a szerencsétlen gyerek véletlenül felgyújtja kínzatásai színhelyét.

Ranódy László / Ludas Matyi [DVD] / 2006

A reformkorba áthelyezett történetben Ludas Matyi, miután Döbrögi elkoboztatta a vásárban libáit és megverette, nem egyedül kezd harcba, hogy móresre tanítsa a földesurat és az egész úri világot, hanem társra lel Gergely hajdúban és szerelmében, Pirosban. A vándorszínész társulat, valamint a debreceni tudós professzor is megsegítik, a harmadik visszafizetésnél pedig már az egész nép mellette áll.

Reitherman, Wolfgang / A dzsungel könyve [DVD] / [2007]

 

Mauglit, a dzsungelben hagyott emberkölyköt farkasok nevelik fel. Amikor felcseperedik, Bagira, a bölcs párduc azt tanácsolja neki, költözzön a hasonszőrűek közé, vagyis az emberek falujába. Maugli azonban ezzel nem ért egyet, ezért inkább menekül, és ezzel vidám kalandok egész sora veszi kezdetét.

Walt Disney 19. egész estés klasszikus műve a legutolsó, ami még magán viseli a stúdió névadójának kéznyomát! A legendás klasszikus most végre újra megjelenik DVD-n, méghozzá felújított, extra változatban!

Megtekintés nagyban

 

Korda Zoltán / A dzsungel könyve [DVD] / cop. 2004.

Megelevenedik A dzsungel könyve - Rudyard Kipling világhírű regényének négy Oscar-díjra jelölt filmváltozata. A történet főhőse, Maugli, a kisfiú, aki csecsemőkorában elveszett a dzsungelben, és a farkasok nevelték fel. Ők ismertetik meg a vadon törvényeivel, melyet ha megtanul és elfogad, minden állat a barátjává fogadja. Bagira, a fekete párduc és Balu, a medve lesznek a kölyökké cseperedett Maugli legjobb barátai. Ők figyelmeztetik, hogy legnagyobb ellensége, Sír Kán, a tigris az életére pályázik. Később azonban kiderül, hogy nem a csíkos ragadozó a legveszedelmesebb ellenfél, hanem az emberek...

Fábri Zoltán / Isten hozta őrnagy úr [DVD] / 2006

Valahol Észak-Magyarországon fenyvesek közt a hegyek ölében, van egy kis falu. Mindentől messze van. Levegője tiszta és huzatos, ezért sok turista és nyaraló keresi fel, akiknek a helybéliek szívesen adnak ki szobát heti bérbe. Élt ebben a faluban, ahol csen és békesség honolt, és például tűzvész sem pusztított hosszú esztendők óta, egy községi tűzoltó. Tót Lajosnak hívták...

Fábri Zoltán / Körhinta [DVD] / [2005]

 

Pataki úgy dönt, hogy kilép a szövetkezetből, és Farkas Sándorral, a lányának szánt jövendőbelivel együtt újból magángazdálkodók lesznek. Mari viszont Mátét szereti, aki a saját életét összekötötte a szövetkezet sorsával, nem akar a régi módon élni.

Egy lakodalomban Máté és Mari együtt táncolnak, boldogok, mint korábban a vásárban a körhintán. Pataki ekkor eltiltja a lányát Mátétól, Farkas meg sürgeti az esküvőt. Mari megtagadja az engedelmességet, mire Pataki dühében fejszét vág a lányához. A fejsze egy fa törzsében áll meg. Mari ezek után világgá indul.

Máté a vasúti sínek között talál rá, hazaviszi, és bejelenti Patakinak, hogy feleségül veszi Marit. A konok parasztember kénytelen beletörődni: a család is, a társadalom is visszafordíthatatlanul megváltozott.

Fábri Zoltán / Az ötödik pecsét [DVD] / é.n.

 

Egy józsefvárosi kocsma asztaltársaságának tagjai egészen l944-ig rendszeresen összejárnak. A nyilas korszak azonban szétrobbantja ezt az asztaltársaságot is. A történelem nehéz napjaiban az eddig minden politikai kérdéstől, döntéstől visszahúzódó kisemberek életük árán is a tisztesség, emberség mellett döntenek. Egy közülük azonban kénytelen látszólag másként cselekedni.

Fejér Tamás / Tüskevár [DVD] / [2005]

 

A film hőse egy kisfiú, a széltől is óvják, még az úttörőtáborba se engedik el. A nyári szünetben azonban elmehet a Kis-Balaton mellé egy rokonhoz, aki megismerteti őt a természet szépségeivel.

Gertler Viktor / Állami áruház
[DVD] / cop. 2007
Gertler Viktor 1952-es filmjével egyszerre próbált meg eleget tenni az akkori politikai nyomásnak és a nézők igényeinek. A kiemelkedő sikerű, neves színészeket felvonultató film napjainkban is kellemes szórakozást ígér.
Kocsis Ferencet az iskola elvégzése után eladóból igazgatóvá nevezik ki, a tehetséges fiatal fellépése viszont sérti a régi vezető önérzetét, aki minden erejével azon van, hogy aláássa az ifjú férfi iránti bizalmat.  Eközben Feri és a tehetséges divattervező, Ilonka között szerelem szövődik, az eladónak született Dániel pedig Boriska kegyeiért küzd.
Hintsch György / Hét tonna dollár. [Budapest], Budapest film, [2006]. A bezárásra ítélt vándorcirkusz szegény vörös kis bohóca a bondorosi csárdában elképesztő fogadásokat köt, és megjósolja ki mennyit fog nyerni. Számmisztikai egyenlete minden szerencsejátékra alkalmazható. Szánthódi és a titokzatos Zima elvtárs is felfigyel erre a különleges képességére. Jelszavuk: Ki kell fosztani a kapitalizmust a haza javára. Hogy ez sikerüljön, szükségük van egy gammafaktorra, Margitra, a csábos pincérlányra. Ezzel megkezdődik a monte-carlói kaszinók, az angol bukmékerirodák, majd a világ kifosztása.

Horváth Mária / Fából faragott Péter [DVD] / [2007]

 

Rendező: Horváth Mária, Nagy Lajos. Extra: angol felirat. 1. A háromágú tölgyfa tündére 2. Gyöngyvirág Palkó 3. A víz tündére 4. Fából faragott Péter 5. Hogyan telt a gyermekkorom 6. Kiskondás 7. Nyúlpásztor

Howard, Ron / A Da Vinci-kód [DVD] / cop. 2006.

Robert Langdon professzort, a híres szimbólumkutatót a Louvre-ba hívják egy éjszaka. A múzeumban meggyilkolták a kurátort, és a tettes titokzatos jeleket és nyomokat hagyott maga után. Élete kockáztatásával és Sophie Neveu rendőrségi kriptográfus segítségével Langdon felfedi a Leonardo Da Vinci műveiben elrejtett titkok sorozatát. Ezek egy titkos társasághoz vezetnek, amely 2000 éve őriz egy ősi titkot. Langdon és Neveu végigszáguld Párizson, Londonon és Skócián, egyre több nyomot találnak a kód feltöréséhez - és az emberiség történetét átíró titok feltárásához.

Huszárik Zoltán / Szindbád [DVD] / 2006

 

Szindbád az életet a maga teljességében akarja élvezni, birtokba venni. Mindig újabb és újabb vidékekre megy, új barátokat, szerelmeket keres. Bár a nők viszontszeretik, mégis mindíg elhagyja őket. Gyors élettempója és érzelmeinek intenzitása sietteti elmúlását, pedig éppen ez ellen harcolt egész életében.

Huszárik Zoltán filmje a magyar filmtörténet egyik legszebb, poétikus alkotása.

Istenek fegyverzete 1. Istenek fegyverzete (Longxiong hudi) Akció / Kaland / Vígjáték, 1986 - hongkongi film A kalandor és kincsvadász, Jackie a veszélyt nem ismerve megszerzi az Istenek Fegyverzetének egy darabját a sivatag egyik ősi városából. A fegyverek őrei azonban nem adják könnyen kincsüket. A szekta követői elrabolják Jackie barátját Loreleit, hogy ezzel kényszerítsék őt a szent fegyverzetek összes darabjának átadására. A lány kiszabadítása nem tűnik könnyű feladatnak, ugyanis titkos csapdák, amazonok, és egy dühös varázsló keresztezi útját... Jackie Chan neve fogalom. Nem csak a keleti harcművészetek kedvelői nézik lenyűgözve bravúros mutatványait - kellemes humorral fűszerezett filmjei sokakat ámulatba ejtenek.
Istenek fegyverzete 2. Istenek fegyverzete 2. (Fei ying gai wak) Krimi / Akció / Kaland / Vígjáték, 1990 - hongkongi film Jackie, alias kondorkeselyű, titkos ügynök, akit rendkívül veszélyes feladattal bízott meg a kormány: A 40 évvel ezelőtt Észak-Afrikában elrejtett náci aranyat kell felkutatnia. A kincs megszerzése nem tűnik éppen könnyű feladatnak, ugyanis Jackie-nek hamarosan rá kell döbbennie, hogy nem ő az egyetlen, aki az arany után nyomoz. Olyan veszélyes banditák is keresztezik útját, akik az emberrablástól és a gyilkosságtól sem riadnak vissza annak érdekében, hogy ők kaparintsák meg az aranyat elsőként. A Hong Kong-i Indiana Jones ismét visszatér, és a megszokott furfanggal és ügyességgel osztja a pofonokat ellenségeinek.

Jackson, Peter / A Gyűrűk Ura 1. [DVD] / cop. 2002

Jackson, Peter / A Gyűrűk Ura 2. [DVD] / 2002

Jackson, Peter / A Gyűrűk Ura 3. [DVD] / cop. 2003

 

A Gyűrűk Ura - A gyűrű szövetsége
A Gyűrűk Ura - A két torony
A Gyűrűk Ura - A király visszatér

Jancsó Miklós / Szegénylegények [DVD] / cop. 2006

1869-ben Ráday Gedeon gróf kormánybiztos lesz, akit azzal a különleges feladattal bíznak meg, hogy javítson az ország közbiztonsági állapotán. Tevékenysége főként arra irányul, hogy azokat a szegénylegényeket és betyárokat kutassa fel és tegye ártalmatlanná, akik a szabadságharcban Rózsa Sándor vezetésével harcoltak. Ráday nem válogat az eszközökben. Az alföldi "SÁNCBA", a várbörtönbe gyűjtik be a szegénylegényeket, akiket kegyetlen lélektani módszerekkel igyekeznek társaik elárulására bírni.

Jankovics Marcell / János vitéz [DVD] / 2005

 

Kukorica Jancsi, az egyszerû juhászbojtár szerelmes a gyönyörû árvába, Iluskába, ezért ahelyett, hogy a rábízott nyájat õrizné, inkább párját öleli a patakparton. Ezért hamar összetûzésbe is kerül Iluska gonosz mostohájával, az azonban még nagyobb gond, hogy mire lemegy a nap, szétszélednek a rábízott juhok, így Jancsinak bujdosnia kell. Korábban még szép házat, kertet és rózsákat ígért a szerelmének, és hogy ezt megtehesse, elhatározza, hogy meggazdagodva tér majd haza.

Bűn és bűnhődés borító

Jarrold, Julian / Bűn és bűnhődés / [2007]

 

Szentpétervár 1856. Folyamatos zavargások törnek ki a városban. A rendőrbíró, Porfiry feladata, hogy minél hamarabb felszámolja a csőcselék rendbontásait, és végére járjon egy borzalmas gyilkosságnak, amit az uzsorás asszony, Alena és húga Elizaveta ellen követtek el. Raskolnikov felhívja magára a rendőrbíró figyelmét éles elméje, anarchista gondolkozása miatt...

Dosztojevszkij klasszikusa a BBC káprázatos, monumentális feldolgozásában elevenedik meg ezúttal, az ínyencek legnagyobb örömére!

Jenson, Vicky / Shrek 2. [DVD] / [2007], cop. 2001

A tűzokádó sárkány és a gonosz Farquaad nagyúr legyőzése után Shrek, a zöld öklű öldöklő, mindenki kedvenc ogréja ezúttal élete legkeményebb diójával szembesül: el kell fogadtatnia magát apósával és anyósával.
A nászutat követően Shreket és Fionát meghívás várja a lány szüleitől Túl az Óperencián birodalmába. Felkerekednek hát a levakarhatatlan Szamárral, hogy kilépjenek az ünneplő tömeg elé... csakhogy Túl az Óperencián még senki nem tudja, hogy a királylány a varázslat megtörtével kissé másképp változott meg...

Harold, a király bizony másképpen képzelte lánya jövőjét - és a sajátját is. És itt lép a képbe a varázslatos hatalmú Jótündér, az "elbűvölő" Szőke Herceg, no meg a legendás bérgyilkos, Csizmás Kandúr...

Kacor király [DVD] / [2006]

 

A kecskeméti rajzfilmesek, Jankovics Marcell vezetésével avatott kézzel nyúltak a magyar népmesekincs ismert és kevésbé ismert történeteihez. A sorozat stílusában a népművészet motívumait használja fel, egyéni, mind a gyerekek, mind a felnőttek számára élvezetet nyújtó képi világot teremtve. A meséket Szabó Gyula mondja el.

 

Keleti Márton / Bob Herceg. [Budapest], Soundcard Kiadó , 2006. György herceg, az angol trónörökös éjszakánként álruhát ölt és Bob úrfi néven a nép közé vegyül. A herceg amúgy álruhásan menten bele is szeret Annie-ba, a londoni fényképész szépséges lánykájába. A probléma ott kezdődik, hogy Tom apó, a lány apja tele van adóssággal, s hogy mentse, ami menthető, a fondorlatos lelkű uzsorásnak, Plumpudding borbélynak ígérte oda a lányát. Ráadásul a baj nem jár egyedül.

Kertész György / Vízipók-csodapók [DVD] / 2002

Ki ne ismerné különös és szeretetre méltó kalandjait Vízipók barátunknak. Keresztespókhoz fűződő különleges kapcsolatát. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt fantasztikus élményt nyújtanak a rövid epizódok, melyek egy csodálatos víz alatti mesevilágba kalauzolják el nézőit.

  A király kenyere [videofelvétel] / rend. Horváth Mária, Hani József / 1991  

A királykisasszony cipője [DVD] / [2006]

 

A kecskeméti rajzfilmesek, Jankovics Marcell vezetésével avatott kézzel nyúltak a magyar népmesekincs ismert és kevésbé ismert történeteihez. A sorozat stílusában a népművészet motívumait használja fel, egyéni, mind a gyerekek, mind a felnőttek számára élvezetet nyújtó képi világot teremtve. A meséket Szabó Gyula mondja el.

Koltay Gábor: Vérző Magyarország Koltay Gábor / Vérző Magyarország [DVD] / 2010 Koltay Gábor a trianoni békeszereződés 90. évfordulója alkalmából - a nagy vihart és vitákat kiváltó 2004-es Trianon című dokumentumfilm után - ezúttal egy "emlékfilmet" készített, amelyben művészek, tudósok, közéleti személyiségek vallanak a problémakörhöz való viszonyukról. A kortárs megszólalók pl. Nemeskürty István, Csoóri Sándor és Duray Miklós mellett közismert színészek - Koncz Gábor, Csurka László, Rékasi Károly és Kautzky Armand tolmácsolják a múltbéli érzéseket, többek között Karinthy Frigyes, József Attila, Márai Sándor, Wass Albert írásait, valamint Klebelsberg Kunó, Teleki Pál, Reményik Sándor, Illyés Gyula gondolatait, zenei anyagát a Kormorán együttes biztosítja.

Kun Miklós / Baba-mama torna [DVD-felvétel] / 2006

 

Tartalom:

Gyermekágyi torna
Babamasszázs
Babatorna
Baba-mama torna
Szülés utáni regenerációs torna

Kun Miklós / Terhességi torna [DVD-felvétel] / 2006

 

Önök életük legszebb hónapjait élik, gyermeket várnak. Az öröm mellett ez sok feladattal is jár. Egyre többet tervezgetnek, készülnek a szülésre, az újszülött fogadására. A terhesség és a szülés alatt sok olyan élettani és pszichés változás történik az anya szervezetében, melyekkel célszerű mindenkinek megismerkedni. Bizonyára olvasnak ismeretterjesztő könyveket, de emellett gyakorlatban is készülniük kell erre a szép feladatra. Fontosnak tartjuk, hogy Önök szülésük aktív résztvevőivé váljanak. Ehhez ad segítséget ez a kazetta, melyen a terheseknek ajánlott tornagyakorlatok, légző- és relaxációs gyakorlatok vannak, melyeket otthonukban is végezhetnek. A szakszerű felkészülés nemcsak a terhességet, a szülést - és velünk szülész orvosokkal való együttműködést - könnyíti meg, de elősegítheti az anyává válás folyamatát is. Dr. Papp Zoltán egyetemi tanár Szakmai közreműködők: Tápainé Bajnay Márta vezető gyógytornász (Semmelweis Egyetem ÁOK I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika) A tornagyakorlatokat csak panaszmentes, egészséges terhesek végezhetik, orvosuk egyetértésével! Készült az Egészségügyi Minisztérium ajánlásával, valamint a Semmelweis Egyetem ÁOK I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakmai közreműködésével.

Langton, Simon / Büszkeség és balitélet [DVD] / [2005]

 

Jane Austen (1775-1817) az angol regényirodalom klasszikusa, hat regénye és kisebb művei a XVIII. század végének, a XIX. század elejének vidéki angol társadalmáról festenek tanulságos és szórakoztató tablóképet. Egyik legkedveltebb regénye a Büszkeség és balítélet, melyből már számos televíziós feldolgozás készült az 1995-ös BBC-s vállalkozás előtt, s sejteni lehetett, hogy Austen adaptációval a XX. század legvégén is sikeresen lehet nézőket a képernyő elé ültetni.

Magyarország legszebb helyei [elektronikus dok.] / cop. 2007

 

 

McGrath, Dougles / Emma [DVD] / 2007

 

Korának legkedveltebb írónője, Jane Austin (1775-1817) regényei sosem avultak el. Utolsó regényének feldolgozásából is árad az utolérhetetlen női okosság és kedvesség. Aki szereti a pletykát és az "emberi dolgokat", mindig örömet fog találni történeteiben.

Mihályfi Sándor / Ábel a rengetegben [DVD] / 2006

 

A film az 1920-as években, Erdélyben, a Hargitán játszódik. Erdély ekkor már Romániához tartozik, az első világháborút követő békeegyezmények alapján.

Ábel, a főhős, egy szegény parasztcsalád tizenöt éves kamasz fia, aki szűkös megélhetésük miatt dolgozni kényszerül, és messze kerül családjától.
Édesapja segítségével a havasokban, a szomszéd város bankjának tulajdonában lévő erdőre kell vigyáznia. Odafenn csak önmagára, és éles eszére számíthat. Édesanyja halála, és a magányosan eltöltött hosszú idő, a történet végére felnőtté kovácsolja Ábelt.

Mihályfy Sándor / Indul a bakterház [DVD] / [2003]

 

Regős Bendegúzt anyja elszerződteti a lókupechez, de attól a fiú megszökik. A bakterhez keveredik, s innen kezdődnek a vidám bonyodalmak...

A Rideg Sándor regényéből készült tévéfilm ma már a magyar filmtörténet egyik klasszikusa.

Miler, Chris / Harmadik Shrek [DVD] / [2007]

Nem mindenki akar király lenni – és ez különösen igaz behemót, mocsárbűzös ogrékra. Amikor Shrek feleségül vette Fionát, eszébe sem jutott, hogy egyszer Túl az Óperencián trónjára akarják majd ültetni.

Ám apósa, az öreg Harold király váratlanul megbetegszik, és Shreket tekinti a trón várományosának. A birodalom húzódozó jövendő királya vagy talál maga helyett valaki mást a munkára, vagy élete hátralévő részét uralkodással kell töltenie.

Mintha ez még nem volna elég, Fiona hercegnő is tartogat egy kis meglepetést Shrek számára. Shrek bepánikol az ország kormányzásával és az apasággal járó felelősségtől, és elhatározza, hogy felkutatja az egyetlen személyt, aki rajta kívül elfoglalhatja a trónt. Ő nem más, mint Fiona rég elveszett unokaöccse, Artie, egy középkori iskolakerülő.

Amíg az ogre távol van, esküdt ellensége, a Szőke Herceg visszatér Túl az Óperenciánba, hogy elégtételt vegyen az őt ért sérelmekért. Shrek és Artie csak a szószátyár Szamár, a csalafinta Csizmás Kandúr és Fiona barátnői segítségével tudják legyőzni, hogy a film végére megint mindenki boldogan éljen...

A mindent járó malmocska [DVD] / [2005]

 

A kecskeméti rajzfilmesek, Jankovics Marcell vezetésével avatott kézzel nyúltak a magyar népmesekincs ismert és kevésbé ismert történeteihez. A sorozat stílusában a népművészet motívumait használja fel, egyéni, mind a gyerekek, mind a felnőttek számára élvezetet nyújtó képi világot teremtve. A meséket Szabó Gyula mondja el.

Moshinsky, Elijah / Szentivánéji álom [DVD] / [2006]

 

Nincs egy olyan zug Athén erdeiben, ahol ne botlanánk szerelmespárokba. Még a tündérek királya és királynője, Puck a kópé szellem és elvetemült csapata is az igaz szerelemhez vezető utat keresi... Shakespeare e tündérmeséjében csodálatos líraisággal mutatja be a szerelem, az álmok és a képzelet iránti vágyat. Az előadást, Helen Mirren és Peter McEnery játéka teszik igazán felejthetetlenné. A New York Times szerint a kiváló színészek mellett, a rendező adta meg azt a pluszt az előadáshoz, mellyel egy briliáns televíziós változat jött létre.

Rémusz bácsi meséi

Nagy György / Rémusz bácsi meséi [DVD] / [200?]

 

Nem minden nap esik meg, hogy egy nyúl kifogjon a rókán. Ám epizódjainknak mégis egy olyan Nyúl a főszereplője, aki bátor, furfangos, lóvá teszi a Rókát, álruhát öltve jól megrémíti a Farkast, és a Héja is megtáncoltatja. Olyan jó barát, aki mindig, tűzön-vízen keresztül segít bajba jutott társain. A furfangos, okos nyúlról szóló vidám, rövid történetek egy öreg néger, Rémusz bácsi meséli esténként kis barátjának, az amerikai Kisfiúnak.

A Nagy Könyv [DVD felvétel] / [2005]

 

Egy teljes éven keresztül tartotta lázban Magyarország olvasóközönségét a lehetséges kedvenc könyvek közötti vetélkedők sora. A verseny utolsó körében szereplő tizenkét regény (1984; A kis herceg; A Pál utcai fiúk; Az arany ember; Harry Potter és a Bölcsek köve; Száz év magány; A Gyűrűk Ura; A Mester és Margarita; Abigél; Egri csillagok; Micimackó; Tüskevár) mindegyikéhez, neves rendezők és színészek tolmácsolásában propagandafilmek készültek. A most megjelent DVD, melynek játékideje 348 perc, a tizenkét legjobb regényből készült, tv-ben vetített versenyfilmet tartalmazza két lemezen.

Nagy Lajos / Fából faragott Péter [DVD] / [2007]

A kecskeméti rajzfilmesek, Jankovics Marcell vezetésével avatott kézzel nyúltak a magyar népmesekincs ismert és kevésbé ismert történeteihez. A sorozat stílusában a népművészet motívumait használja fel, egyéni, mind a gyerekek, mind a felnőttek számára élvezetet nyújtó képi világot teremtve. A meséket Szabó Gyula mondja el.

Az ókori Róma [videodok.] / cop. 2007

 

Hogy néztek ki egykor az ókori római városok? Pontosan mekkora volt a birodalom? Milyen volt a legendás római sereg szerkezete? A polgárok miként öltözködtek, hogyan éltek a hétköznapokban? Miket cselekedett a legendás Julius Caesar? Mindezek mellett még megannyi kérdésre tartogat választ a történelmi-ismeretterjszető DVD, amely az ókori Római Birodalom világáról mesél - elsősorban - iskolás korú gyerekek számára, szűk fél órában.

Olivier, Laurence / Hamlet [DVD] / [2005]

 

Ó, irgalomnak minden angyali S ti égi szolgák, most &245;rizzetek! Légy üdvezült lény - kárhozott manó, Hozd ég fuvalmát, vagy pokol lehét, Gonosz legyen bár célod, vagy kegyes: De oly kérdéses alakban jelensz meg, Hogy szólnom kell veled. Idézlek, Hamlet, Király, atyám, fejedelmi dán: felelj! Ne hagyj tudatlanságban szétrepednem, Ó, mondd, miért hogy szentelt csontjaid Elszaggaták viaszpóláikat?

Pingvinek vándorlása [videodok.]
Budapest, Intersonic Kft,cop. 2005.
A Föld egyik legzordabb vidékén, a könyörtelen antarktiszi jégsivatagban minden télen egy igazán figyelemre méltó utazás veszi kezdetét: császárpingvinek ezrei hagyják el biztonságos óceáni otthonukat, és felmásznak a megfagyott jégre, hogy elinduljanak a szélsőségesen sivár, teljesen élettelen vidéken át. Hóvihartól elvakultan, erős szélvágásokkal kísérve egy egyszerű sorban haladnak, eltökélten, hajthatatlanul, egy felsőbb kényszernek engedelmeskedve...

Rose, Bernard / Anna Karenina [DVD]

 

Anna Karenina, a gyönyörű asszony, nagy tekintélyű férjével és kisfiával él a XIX. század végén Oroszországban. Egy rokonlátogatás alkalmával találkozik a fiatal, vonzó Vronszkij gróffal, és első látásra egymásba szeretnek. Bár tisztában vannak a következményekkel, szembefordulnak környezetükkel, és vállalják szerelmüket. Ám önpusztító szenvedélyük, a kor társadalmának vaskalapos erkölcsei megakadályozzák boldogságukat. A világirodalom egyik legszebb szerelmes történetének, Lev Tolsztoj világhírű regényének pazar kiállítású filmváltozata.

Safran, Henri / A Vadkacsa [DVD] / [2007]

 

Gregers Werle, aki megcsömörlik apja hazug, képmutató életmódjától, kiutat, értelmet keres a maga számára, s ezt az értelmet egy eszményhez való ragaszkodásban véli megtalálni. Úgy érzi, hogy az emberek nem tudnak megfelelő módon élni, nem képesek olyan tiszta magasságokba emelkedni, ahol az életet új alapokon, magasztosabb régiókban, megtisztult formában élhetik tovább. Mikor összetalálkozik régi barátjával, Hjalmar Ekdallal, elhatározza, hogy Hjalmar családját fogja eljuttatni az eszményi boldogság kapujába. Ez a "világboldogítási kór" ezúttal súlyos tragédiát hordoz magában, hiszen Hjalmar felesége, Gina, valamikor Gregers apjának a szeretője volt, s kislánya, Hedvig is ebből a kapcsolatból származik. Gregers úgy érzi, ha felnyitja Hjalmar szemét, barátja elég erős lesz ahhoz, hogy végigmenjen a megtisztulás folyamatán, s végül eljusson majd az általa eszményinek tartott állapotba. E világmegváltó kísérlet csak tragédiával végződhet: Hedvig, aki nem érti apja hirtelen érzelemváltozását, végez magával.

Sennett, Mack / Charlie Chaplin 4. rész [DVD] / 2005

 

"Csavargó, gentleman, költő, álmodozó, egy furcsa fickó. Mindig abban reménykedik, hogy bárcsak történne vele valami romantikus és kalandos. Szeretné az emberekkel elhitetni, hogy tudós, zenész, herceg vagy pólójátékos. Miközben arra is képes, hogy felvegye az eldobott cigarettacsikkeket, vagy elvegye egy csecsemő cumiját." - Mack Sennett (rendező, producer).

Vámos László / Lear király [DVD] / 2006

 

A William Shakespeare műve alapján forgatott film a középkori Európa sötét és intrikával terhelt francia- angol szembenállásáról fest hiteles képet. Az erőskezű, de már öreg Lear király lassan lemond a trónról, de közben nem is sejti, hogy két idősebbik lánya, Goneril és Regan is halálát és hatalmát kívánja. Lear nyolcvanévesen úgy dönt: három lánya között egyenlő arányban osztja szét birodalmát, de előbb megkérdezi tőlük, hogy ki mennyire szereti őt. Goneril és Regan egymással versengve biztosítják szeretetükről, míg a legkisebb lány, Cordelia nem hajlandó belemenni a versengésbe. Leart elvakítja két idősebb lánya hazugsága, és úgy érzi, Cordelia nem szereti, ezért kitagadja örökségéből és száműzi, birodalmát pedig a csalárd nővérekre hagyja. Cordelia száműzetése során találkozik Tamással, az egyszerű szegényemberrel, akiről harmarosan kiderül, hogy nem más, mint Gloster grófjának fia és örököse, Edgar. Ám a fiúnak is menekülnie kell, mivel testvére, Edmund egy hamis levél segítségével elhitette apjukkal, hogy Edgar az életére tör.

Sturridge, Charles / Gulliver csodálatos utazásai [DVD] / 2006

 

Utazás Lilliputban Utazás Brobdingnagba A tudósok repülô szigetén A beszélô lovak földjén Nem kis bonyodalmat jelent, amikor Gulliver, a hajótörést szenvedett és már holtnak nyilvánított hajóorvos váratlanul hazaérkezik. Munkáját, házát, feleségét már elvesztette, ráadásul minden bizonnyal az elméje is elborult. Mindenkit hagymázas történeteivel riogat. Törpékrôl, óriásokról és egyéb elképzelhetetlen lényekrôl, a velük való találkozásairól mesél. A városban senki nem hisz neki, s egykori hitvese - új vôlegénye nem minden érdek nélküli tanácsára - a bolondokházába záratja. Kisfia viszont nem kételkedik Gulliver meséiben, de neki sajátos okai vannak....

Sturridge, Charles / Lassie [DVD] / cop. 2007.

 

A Turner család a virginiai Shenadoah Völgybe utazik, hogy ott új életet kezdjen. Útjuk során melléjük szegődik egy kóbor skótjuhász, akit a hét éves Jennifer kedvencéről Lassie-nek nevez el. A kutya Jennifer tizenhárom éves bátyjának állandó társa lesz a gyönyörű környéken tett felfedező utakon. Matt rábeszéli a családot, hogy létesítsenek birkafarmot, miután az apjának beígér állás nem jött össze. Úgy tűnik, minden jól alakul, míg szomszédaik - egy birtokvitán feldühödve - úgy nem döntenek, hogy lehetetlenné teszik Turnerék életét. Itt már csak Lassie segíthet...

Szabó István / Rokonok [DVD] / [2006]

 

Kopjáss Istvánból Zsarátnok főügyésze lesz a korrupt Makróczy ellenében. Kopjáss tiszta ember. A zsebe üres, de a feje tele van szép, világmegváltó álmokkal. A főügyészi pozícióval azonban nemcsak jóra fordítható hatalom jár, hanem egy jó nagy disznóság, a Sertéstenyésztő és sok-sok rokon.

A rokonok egy része nyakig benne van a Sertéstenyésztő panamában, a másik része meg nagyon szeretne bekerülni valami jó zsíros panamába. Kopjáss kicsit beleszeret a hatalomba és nagyon beleszeret egy rokonába. S végül elbukik, mert nem lehet valaki rokon és nem rokon egyszerre. De ő legalább levonja a konzekvenciát. A Sertéstenyésztő viszont ránk marad göndör mosolygással.

Székely István / Légy jó mindhalálig [DVD]

 

Debrecen, az 1890-es évek. Nyilas Misi, a kollégium eminens diákja pakkot kap hazulról. Fel se bontja, rohan a vak Pósalaky úrhoz felolvasni az újságot, majd megteszi lutrin az öreg által megálmodott számokat. Társai időközben megdézsmálták a pakkot, de Misit csak szegény édesanyja levele érdekli. Misi újabb munkát kap: Doroghyék fiát kell tanítania. Doroghy Bellának Török úr udvarol. Misi segít nekik levelezni. A lutrin az ő számaikat húzták ki, csakhogy Misi elveszítette a reskontót. A cédulát Török találta meg, aki megszökteti Bellát hazulról. Doroghy és Pósalaky is panaszt tesz Misire, aki a rosszindulatú fegyelmi bizottság előtt hiába védekezik. Szégyenében végül elájul. Kiderül az igazság, édesanyja nyugtatja a fiút, ő azonban nem akar már debreceni diák lenni...

Szemes Mihály / Kincskereső kisködmön [DVD] / [2007]

 

Szűcs Ferkó a nyomorban élő falusi gyermekek mindennapjait éli, de szárnyaló fantáziája segítségével a mesék és babonás történetek világába jut el. Édesapja egy gyönyörű ködmönt varr neki, melyben egy angyal vigyázza Ferkó minden lépését. Szükség is van rá, mert az öreg Küsmödi bácsi, az öreg bánya őre el akarja varázsolni, az iskolában pedig társai csúfolják. Ferkó a "csodatévő" kisködmön segítségével saját erejéből felül tud kerekedni a bajokon.

Amikor új osztálytársa, a szerencsétlen sorsú kis Bicebóca ellenében csalást követ el, hogy ő nyerje el a matekdolgozat hibátlan megoldásáért járó Égbelátót, megrohanja a lelki ismeretfurdalás és elhatározza, hogy minden bűnét jóvá teszi...

A Kincskereső kisködmön Móra Ferenc megható regényének filmes feldolgozása.

Szinetár Miklós / Az ember tragédiája [DVD] / [2006]

 

Az ember tragédiája - Katona József Bánk Bánja mellett - nemzeti irodalmunk legnagyobb drámai alkotása. Külföldön is az egyik legismertebb magyar klasszikus. Eddig mintegy 14 nyelven jelent meg, s az 1892-es hamburgi, bécsi és prágai bemutató óta Európa számos színpadán aratott megérdemelt sikert.
Madách nem színpadra szánta művét, s bemutatásra is csak 1882-ben került sor a Nemzeti Színházban.

Szőnyi G. Sándor / Bánk bán [DVD] / [2006]

 

Magyarország 1213. Baljós esztendő. A király II. Endre (Lukács Sándor) távoli országban csatázik, eközben felesége, az idegen földről jött Gertrúd királyné (Almási Éva) ragadja magához a hatalmat. A királyné kiváltságokkal halmozza el a trón körül dőzsölő honfitársait. A békétlen magyar urak Petúr bán (Kállai Ferenc) vezetésével összesküvést szerveznek ellenük. Ezalatt az országot járó Bánk bán (Blaskó Péter), a király helytartója egyre nagyobb szegénységgel találkozik. Távollétében nem is sejti, hogy a királyi udvarban hagyott hűséges asszonyára, Melindára (Szirtes Ági) a királyné öccse, a léha Ottó (Bubik István) vetette ki hálóját.

Macskafogó 2. Ternovszky Béla / Macskafogó 2. : a sátán macskája [DVD] / [2007]

Műfaj: családi, rajzfilm, vígjáték. Rendezte: Ternovszky Béla. Tartalom: Az első film végén a Macskafogó nevű gépkutya segítségével az egerek megszelídítettek minden macskát. Vagy mégsem? A pafrikai dzsungel mélyén ugyanis maradt egy kisebb pacifikálatlan macskapopuláció, akik még csak nem is hallottak a Macskafogóról! Azóta is békésen üldözik az egereket. Vadászat közben elkapnak egy Stanley nevű újságíró-egeret, akinek persze eljár a szája. A törzs varázslója, Mióka alvilági segítséget kér, majd a vadmacskák útnak indulnak, hogy felszabadítsák elnyomott, azaz a Macskafogó által megszelídített testvéreiket. A civilizált világban ismét kitör a harc macskák és egerek között. A macskák testi fölényüket használják némi alvilági segítséggel, az egereknek viszont továbbra is ott a Macskafogó. Ki nevet a végén?

Változás Évei-Klimax (Torna  Relaxáció) - DVD

Torna + relaxáció [DVD felvétel] / [2006]

 

A változás évei- klimax ( TORNA RELAXÁCIÓ) -75 perc
A menopauza időszakában bekövetkező élettani változások egy része megelőzhető a videoanyagban bemutatott tornával.
A szakszerűen összeállított mozgásprogramnak nagy szerepe van a csontok és izomzat működőképességének megőrzésében. Hatására nő az önbizalom, csökkennek a mozgásszervi panaszok stb.
A torna után relaxációt mutatunk be, majd a reumatológus és nőgyógyász tanácsai találhatók. Vez. gyógytornász Tápainé Bajnay Márta ( I.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika )

D. Tóth Kriszta: Lolamesék Tóth Kriszta, D. / Lolamesék [DVD] / 2009

A legkisebb korosztály számára íródott, színes illusztrációkban gazdag mesekönyv egy Lola nevű kislány (a szerző gyermeke) mindennapjaiba nyújt bepillantást: Lola számára a világ izgalmas hely, tele tanulnivalóval és meglepetéssel. Lola világában a felnőttek játszanak, a paradicsompalánta az eget súrolja, a télapó a húsvéti nyuszival sakkozik. A szöveg mellett szereplő ötletes illusztrációk a felnőttek számára is szórakoztatóvá teszik a kiadványt, melynek DVD mellékletében a történet rajzfilmként elevenedik meg.

Uys, Jamie / Sivatagi show [DVD] / [2003]

 

Jamie Uys az afrikai filmgyártás talán legérdekesebb alakja sajátos látásmódú filmjeivel szerzett világhírt magának. Nálunk Az istenek a fejükre estek című fergeteges vígjátéka tette ismertté a nevét.

A Sivatagi show egy szenzációs felvételekben bővelkedő, furcsán szerkesztett természetfilm, amely Afrika különböző területeinek állatvilágát mutatja be. Megismerkedhetünk a Kalahári és a Namíb-sivatagban élő állatokkal és különleges szokásaikkal. Tanulmányozhatjuk viselkedésüket, humoros képeket láthatunk mindennapi életükről, és küzdelmükről a fennmaradásért vívott harcban. S persze mindezt Uys különleges, irónikus, sőt néha cinikus látásmódjával.

Vacak 2 [DVD] / 2001, cop. 1997

 

Újra találkozhatunk Vacakkal, a kedves kiskutyával, aki új gazdáival az erdészházban él. Tél van, az állatok békésen pihennek az erdőben, bár a vidám és izgalmas kalandok most sem maradnak el. Egy nap furcsa pár érkezik a közeli kastélyba, hogy foglyul ejtsék az erdő állatait. Vacak és barátai ismét összefognak, hogy móresre tanítsák a vadorzókat.

A nagysikerű rajzfilm második része folytatja a legjobb hazai rajzfilmes hagyományokat, nagyszerű dalokkal és csodás figurákkal meséli el a bátor kiskutya és erdei barátainak történetét.

Vándormadarak Vándormadarak (Le Peuple migrateur) Dokumentum / Családi, 2001 - svájci-spanyol-német-olasz-francia film Vannak madarak, amelyek lankadatlanul, éjjel-nappal repülnek. Mások viszont meg-megszakítva útjukat, csak óriási erőfeszítések árán érik el távoli céljukat. Csillagászati jelek segítenek nekik a tájékozódásban: a nap és a csillagok állása irányítja őket, szélességi körökön átívelő útjukon. Érzékelik a föld mágneses erőterét, úgy lendülnek a kívánt irányba, mint ahogy az iránytű engedelmeskedik ennek a vonzásnak. Amikor több ezer kilométeres utat tesznek meg, veszedelmek közepette, amikor égbenyúló hegycsúcsokon, végtelennek tűnő óceánokon, izzó forróságú sivatagokon kelnek át, amikor az időjárás viszontagságaival küszködnek, mindig egyetlen létfontosságú belső parancsnak, a túlélés, a fajfenntartás parancsának engedelmeskednek.
Az ő útjukat követi a film a tájképpel együtt, amely felett szállnak, rögzítve az egyes állomásokat és azonosíthatóvá téve az országokat, amelyeken áthaladnak. A madarak útját járva átsuhanunk egész bolygónkon a Déli sarktól Amerikáig, Afrikától a Himaláján át Japánig!
A Vándormadarak 450 ember három évi munkája. A filmet 200 helyszínen forgatták, s csak valódi képek szerepelnek benne! Ez óriási technikai és művészi kihívást jelentett a fényképezés szempontjából. Minden egyes madárfajhoz külön-külön módszert kellett kitalálni: a gólyák köröző repülését például szálló ballonról, a pelikánokat csónakból filmezték. Az operatőr olykor a repülőgépből kilógva a pilóta orra előtt lebegett. New Yorkban pedig, amint az ikertornyokat csaknem súrolva szállt a forgatócsoport a kanadai ludak nyomában, a tornyok közötti turbulencia majdnem felborította a repülőgépet.

Várkonyi Zoltán / A kőszívű ember fiai [DVD] / [2006]

 

A heroikus-romantikus film a három Baradlay fiú alakjában szembeállítja a halál árán is győzedelmeskedő igazságot és tisztességet a kifizetődő gyávasággal, kiegyezéssel és karrierizmussal.

A császárhű Baradlay Kázmér halála után a fiúk, apjuk végakarata ellenére az erős akaratú, forradalmár lelkületű Baradlayné biztatására, 1848 ügye mellé állnak. A leggyengébbnek tűnő, fényes pálya előtt álló Jenő az életét is feláldozza bátyjaiért.

  A vitéz szabólegény [Videofelv.]. Hófehér és Rózsapiros / 1993?  

A muzsika hangja (2 DVD)

Wise, Robert / A muzsika hangja [DVD] / 2001

 

A kedves, fiatal, vidám természetű Maria apácának készül, de hamarosan rádöbben, hogy a zárda zord világa nem neki való. Úgy határoz, hogy életszeretetét és emberségét inkább a nagyvilágban kamatoztatja, ezért elszegődik nevelőnőnek egy hétgyerekes özvegyemberhez. És ettől a naptól kezdve új élet kezdődik a Von Trapp gyerekek számára, akiket eddig apjuk hajlíthatatlan szigora sújtott.

A filmet, mely a mai napig a világ egyik legnépszerűbb musicalje, megjelenése évében a legjobb filmnek járó Oscar-díjjal jutalmazták.

Zidi, Claude / Éretlenek a tengerparton [DVD] / 1982

 

Bebel és barátai a nyaralást tervezik. Bebel a Seychelle-szigetekre készül gyönyörű amerikai barátnőjével, ám a lány az utazás előtt kiteszi a szűrét. Claudine-t ikertestvére, Helene túrja ki az álomutazásból, és így nem csoda, hogy a két csalódott fiatal egymásra talál. Amikor egy félreértés és ármánykodás rövid időre elválasztja őket, Bebel mozgósítja barátait, és mindent elkövet, hogy visszaszerezze a lányt. Buli bulit követ, átverések és félreértések teszik igazán vidámmá ezt a nyarat.

Zsurzs Éva / Abigél [DVD] / [2006]

 

Szabó Magda 1943-44-ben egy vidéki leányintézetben játszódó izgalmas ifjúsági regényéből, az Abigél-ből készült tévéfilm-sorozat a magyar televíziózás történetének egyik legsikeresebb darabja, ma már igazi klasszikus.

Zsurzs Éva / Beszterce ostroma [DVD] / [2006]

 

Pongrácz István gróf háborúsdit játszik Forget őrnaggyal. A háború szünetében bált rendeznek, de ehhez várúrnő kell. A gróf megveszi Estellát a cirkusztól, majd börtönbe csukatja ifj. Beheczyt, akit Estella megszöktet és együtt Besztercebányára menekülnek. A gróf levelet ír a városnak, hogy adják vissza Estellát vagy lerombolja azt. A nemleges válasz hallatán megindítja hadait...

Zsurzs Éva / Csongor és Tünde [DVD] / [2006]

 

A Vörösmarty Mihály műve alapján készült filmben a boldogságkeresés szimbolikus történetét követhetjük nyomon. Csongor (Safranek Károly), az ifjú hős és Tünde (Zsurzs Kati) igaz szerelmének mindenki számára ismerős története elevenedik meg előttünk.

Csongor hosszú ideig keresi-kutatja a foldre szállt tündér otthonát, Tündérhont, hogy ráleljen szíve választottjára. Ám útját állandó veszély és csábítás kíséri, mivel a gonosz boszorkány, Mirigy (Gobbi Hilda) mindent megtesz, hogy a szerelmesek boldogságát tönkretegye. Csongor a keresés közben számtalan különös emberrel és lénnyel találkozik, köztük Kalmárral, a Tudóssal, a Fejedelemmel vagy a három ördögfival, akiket hősünk fondorlatos módon saját oldalára állít. Ám a legnagyobb veszélyt a Mirigy által irányított ördögi csábító, Ledér (Pálos Zsuzsa) jelenti Csongor számára, hiszen mindent megtesz, hogy az ifjú felhagyjon boldogsága, szerelme keresésével.

 

2010.07.30.