[Szolgáltatások]

EBSCO adatbázisok

Elektronikus folyóiratcikkek ezrei a könyvtárakban

EBSCO Information Services  

Mindenkinek, aki tanul, dolgozik, kutat vagy tájékozódni szeretne! Elektronikus hozzáférés sok ezer szakfolyóirathoz és napilaphoz a legjelentősebb nemzetközi kiadóktól!

 

Belépés az EBSCO adatbázisba (a könyvtár gépeiről) >>>
Belépés otthoni eléréssel + mobil felület >>>


Beiratkozott olvasóink számára igény szerint ingyenes otthoni elérést biztosítunk az EBSCO adatbázisaihoz. A szolgáltatás személyi számítógépes és mobil eszközökre kifejlesztett keresőfelülettel is használható.

További információ és jelentkezés:
Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár
8100 Várpalota, Szent István út 28.
konyvtar @ krudylib.hu
(88) 592-060

Az EBSCO adatbázisok használata a Krúdy Gyula Városi Könyvtár számítógépeiről ingyenes, azonban az internet használatáért és a nyomtatásért a szokásos térítési díjat kell fizetni.

Információ az adatbázisokról

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és az EBSCO Publishing között létrejött országos felhasználási szerződés következtében az ország minden nyilvános könyvtárában, valamint a felsőoktatási és a non-profit szakkönyvtárakban elérhetők az alábbi EBSCO adatbázisok az interneten keresztül, amelyek sok ezer szakfolyóirathoz nyújtanak hozzáférést a társadalom- és természettudományok, gazdaságtudomány, orvostudomány, egészségügy, pedagógia témakörökben.

Társadalom- és természettudományok, gazdaságtudomány

Academic Search Complete (ASC)

Kifejezetten tudományos intézmények számára készült, legértékesebb és legátfogóbb, tudományos igényű, multidiszciplinális teljes szövegű adatbázis. Különösen nagyszámú szakértői bírálattal készült (angolul: peer-reviewed) folyóiratot tartalmaz, sok esetben olyan forrásokból, amelyek más adatbázisokban nem találhatók meg. Ez a folyóiratcikk-gyűjtemény a legkülönfélébb tudományterületeket fedi le: humán és társadalomtudományok, oktatás, informatika, fizika, kémia, biológia, műszaki tudományok, orvostudomány stb.

• Az adatbázis 5300 teljes szövegű periodikumot tartalmaz, 4400 lektorált (peer-reviewed) folyóiratot;
• a teljes szövegeken kívül mintegy 9300 folyóirat és összesen 10900 kiadvány, köztük monográfiák, beszámolók és konferencia-előadások indexelését és referátumait foglalja magában;
• a cikkek sok esetben szerzői referátumokat és a szerzők által megadott kulcsszavakat tartalmaznak, valamint tartalmazhatják a szerző e-mail címét és munkahelyének megjelölését;
• sok rekord esetében elérhető a cikkben előforduló hivatkozások listája is (Cited References), amelyek tovább kereshetők;
• az adatbázis PDF tartalma 1865-ig nyúlik vissza, a teljes szövegű címek többségével (kereshető) PDF formátumban.

Business Source Premier (BSP)

Ez az adatbázis elsősorban üzleti profilú oktatási intézmények és szakkönyvtárak részére készült. A világ vezető teljes szöveget nyújtó adatbázisának számít a menedzsment, a gazdaságtudományok, a pénzügy, a könyvelés, a nemzetközi vállalkozás és a marketing területén.
A BSP olyan vezető üzleti folyóiratokat tartalmaz, mint a Harvard Business Review, Administrative Science Quarterly, Academy of Management Journal, Academy of Management Review, Industrial & Labor Relations Review, California Management Review, Journal of Management Studies, Journal of Marketing, Journal of Marketing Research (JMR), Journal of Marketing Management, Journal of International Marketing, Journal of Advertising, Journal of Personal Selling & Sales Management. A BSP-ben megtalálhatók az Economist Intelligence Unit (EIU), a Global Insight, az ICON Group és a CountryWatch gazdasági országjelentései is. Az adatbázisban több, mint 10 000 nagyvállalat üzleti profilja kereshető.

• Az adatbázis 7792 folyóirat és egyéb kiadvány teljes szövegét tartalmazza;
• a lektorált teljes szövegű folyóiratok száma 1127;
• az általános üzleti napilapok és folyóiratok száma 1421;
• a monográfiák száma 144;
• 1160 folyóirat cikkeinek esetében a hivatkozások is elérhetők és tovább kereshetők;
• a BSP tartalmazza a Regional Business News adatbázist is, amely átfogó, teljes szövegű válogatást nyújt 75 amerikai városi és regionális üzleti napilapból és folyóiratból.

GreenFILE

A GreenFILE kutatásokkal alátámasztott információval szolgál, amely lefedi az ember környezetre gyakorolt hatásának minden vonatkozását. A gyűjtemény tudományos, igazgatási és közérdeklődésre számot tartó anyagokat foglal magában, és többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörében kereshetők benne anyagok. Az adatbázis több mint 384 000 rekord indexelését és referátumait tartalmazza, valamint szabad hozzáférést biztosít több mint 4700 rekord teljes szövegéhez.

Regional Business News

Az Egyesült Államok területén megjelenő 80 világvárosi és vidéki regionális üzleti lap naponta frissített adatbázisa teljes szöveggel. (Pl. Arizona Business, Business North Carolina, Crain's New York Business, Des Moines Business Record, Enterprise Salt Lake City, Fort Worth Business Press, Orange County Business Journal, Westchester County Business Journal stb.)

Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)

Az adatbázisban többek között a könyvtárosság, az osztályozás, a katalogizálás, a bibliometria, az online információ-visszakeresés és az információkezeléssel kapcsolatos témakörök találhatók meg. A gyűjtemény terjedelme az 1960-as évek közepéig nyúlik vissza.

Orvostudomány, egészségügy

ÚJ! Ingyenes H1N1 portál megbízható, tudományos vizsgálatokkal igazolt információkkal: http://www.ebscohost.com/flu/. Az EBSCO Publishing orvostudományi szerkesztői olyan adatbázisok segítségével készítik és frissítik folyamatosan az oldalt, mint a DynaMed vagy a Nursing Reference Center. A betegek számára készített információs csomagokat 17 nyelvre fordították le.

Health Soruce: Nursing/Academic Edition

Ez a tudományos adatbázis több mint 550 teljes szövegű folyóiratot tartalmaz az orvostudomány különböző területeiről. A beteggondozás és az ehhez kapcsolódó témakörök különösen hangsúlyosan szerepelnek. Teljes szöveggel találhatók meg olyan folyóiratok, mint a Creative Nursing, Issues in Comprehensive Pediatric Nursing, Issues in Mental Health Nursing, Journal of Advanced Nursing, Journal of Child & Adolescent Psychiatric Nursing, Journal of Clinical Nursing, Journal of Community Health Nursing, Journal of Nursing Management, Journal of the Society of Pediatric Nurses, Nurse Practitioner, Nursing, Nursing Diagnosis, Nursing Ethics, Nursing Forum, Nursing Inquiry, Nursing Management, Patient Care for the Nurse Practitioner. Ez az adatbázis a Clinical Pharmacology adatbázist is magában foglalja.

• 839 folyóirat cikkeinek referátumai és indexe;
• 564 teljes szövegű folyóirat;
• 444 lektorált teljes szövegű folyóirat.

Health Soruce: Consumer Edition

A Health Source fogyasztói kiadása a világ leggazdagabb, a betegek számára készült egészségügyi információforrása, amely olyan területeket fed le, mint az AIDS, a rák, a cukorbetegség, a kábítószer-függőség és az alkoholizmus, időskori betegségek, fitness, egészséges táplálkozás, nő- és gyermekegészségügy. Közel 300 egészségügyi folyóirat található benne, mint pl. az American Fitness, Better Nutrition, Fit Pregnancy, Harvard Health Letter, HealthFacts, Men’s Health, Muscle & Fitness, Prevention, Vegetarian Times, Women’s Health Weekly. Az adatbázisban található még:

• Több mint 140 egészségügyi referenszmű, köztük a People’s Medical Society könyvei;
• közel 1000 egészségügyi ismertető kiadvány kereshető teljes szövege;
• több mint 4500, a Clinical Reference Systems című kiadványból származó tanulmány;
• a Stedman’s Medical Dictionary.

MEDLINE

Az adatbázis tulajdonosa az amerikai National Library of Medicine, amely szakmailag irányadó orvosi információt szolgáltat az orvostudomány, a beteggondozás, a fogászat, az állatorvostan, az egészséggondozási rendszer, a pre-klinikai tudományok területéről. A MeSH (Medical Subject Headings - orvosi tárgyszórendszer) segítségével több, mint 4800 kurrens bio-orvosi folyóirat referátumait lehet keresni. Bibliográfiai adatok találhatók a következő forrásokból: Index Medicus, International Nursing Index, Index to Dental Literature, PREMEDLINE®, AIDSLINE®, BIOETHICSLINE®, and HealthSTAR. Néhány példa a MEDLINE által lefedett kiadványok közül: Accident and Emergency Nursing, Addiction, Administration and Policy in Mental Health, Behavior Modification, Behavioral Medicine, Cancer Detection and Prevention, Journal of Abnormal Child Psychology, Journal of Advanced Nursing, Maternal and Child Health Journal stb. Az Academic Search Premier használói 1773, a MEDLINE-ban indexelt folyóirat esetében a teljes szövegű cikkhez nyernek hozzáférést kapcsolódás révén.

Pedagógia

ERIC

Az ERIC (the Educational Resource Information Center) egy amerikai országos pedagógiai információs rendszer, amely több mint 2200 kivonat hivatkozásokkal bővített teljes szövegét, valamint közel 1000 oktatással kapcsolatos folyóirat referátumait és bibliográfiai adatait tartalmazza. Az adatbázisban Az Academic Search Premier használói 804, az ERIC-ben indexelt folyóirat teljes szövegű cikkéhez kapnak hozzáférést.

Általános témájú folyóiratok, napilapok

MasterFILE Premier

Ez a teljes szövegű adatbázis kifejezetten közkönyvtárak számára készült, és általános jellegű, valamint üzleti, egészségügyi, oktatási és tudományos folyóiratokat tartalmaz. A Masterfile Premierben olyan kulcsfontosságú folyóiratok 1975-ig visszamenő pdf formátumú cikkei találhatók, mint az American Libraries, Foreign Affairs, History Today, Judaism, Library Journal, National Review, Saturday Evening Post, Science News.

• Több mint 2000 folyóirat cikkei teljes szöveggel;
• képgyűjtemény 107 135 fényképpel, térképpel és zászlóval;
• 84 074 életrajz;
• 86135 primér dokumentum;
• 433 referenszmű teljes szöveggel.

Newspaper Source Plus

A Newspaper Source Plus 149 amerikai és nemzetközi hírlap teljes szövegű változatát kínálja, és több mint 410 amerikai hírlap teljes szövegéhez biztosít korlátozott hozzáférést. Az adatbázis televíziós és rádiós híranyagok átiratainak teljes szövegét is tartalmazza.

Használja az EBSCO adatbázisokat a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban!
A szolgáltatásról és a használatról a könyvtár munkatársai adnak bővebb tájékoztatást.

Oktatási és Kulturális Minisztérium

Az EBSCO adatbázisok elérhetők
a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban
2003. július óta.

Utolsó módosítás: 2010.02.17.

 
   
 

[ A lap tetejére ]