Somogyi Ferenc: A magyar emberitőke-állomány állapota - könyvbemutató

Az előadás 2012. március 5-én hétfőn 17.00-kor kezdődik a Városi Könyvtár előadótermében. Szeretettel várunk mindenkit, aki tágabb összefüggéseiben akarja látni Magyarország legújabb-kori történelmét, gazdasági helyzetét!

A közgazdaságtanban léteznek olyan elméletek, amelyek szerint a gazdaság fellendülése és hanyatlása ciklikusságot mutat, legismertebb elmélet erre az orosz Kondratyev elmélete.

Az emberi tőke ciklikusságára szintén sok közgazdaságtani elméletet alkottak, hogy ezek között milyen összefüggések léteznek, hogyan hatnak egymásra, ez is egy érdekes kutatási terület.

Dr. Somogyi Ferenc könyvtárunkban bemutatandó könyve a magyar emberi tőke ciklusait vizsgálja, Magyarország társadalmi-gazdasági környezetét, együttállásait a XX. század folyamán, illetve nem kerülhető meg az a kérdés sem, hogy a „hosszú XX. század” politikai kataklizmáinak (Trianon, 1956, stb.), politikai változásainak hatása mit okozott a magyar emberi tőke állapotában a XIX. század végétől egészen napjainkig.

A könyv érvkészlete leginkább egy tétel igazolását szolgálja: az emberitőke-beruházások és az emberitőke-állományok ciklusideje kb. 100 év. Mindezt abból a platóni nézőpontból teszi, mely szerint igazságos állam csak akkor létezhet, ha minden egyes polgár csak azt a munkamegosztási helyet foglalhatja el, amelyre „természete születésénél fogva a legalkalmasabb”.

(Forrás: krudylib)

please do NOT follow this link