Lezajlottak az Országos Könyvtári Napok

2012. október 1-7.

Az Országos Könyvtári Napok hetének - amely az "Idős korban is aktívan, találkozzunk a könyvtárban” mottó köré szerveződött - fő célkitűzése volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, milyen alapvető szerepe van a könyvtáraknak a tartalmas időskorra való felkészülésben, azonban programjaink ugyanígy szóltak más használói rétegeknek is, a fiatal és az aktív korosztálynak egyaránt. Örömmel mondhatjuk, hogy minden napra esett olyan rendezvény Várpalotán, amely ráirányította a figyelmet könyvtárunk - s az országos kampány résztvevőjeként az egész könyvtári rendszer - nyújtotta informálódási lehetőségekre, valamint betekintést nyújtott gyűjteményünk értékeibe, és tartalmas kikapcsolódást szerzett az érdeklődő közönségnek.

A III. Könyvtárútnak (amely a könyvtárak és az olvasás népszerűsítését elősegíteni hivatott "kulturális zarándoklat”) főszervezője és kiinduló állomása a Krúdy Gyula Városi Könyvtár volt, ahonnan 2012. október 1-jén indultunk el zarándok csapatunkkal a következő állomásra, a berhidai Kultúrház és Könyvtárba. A Könyvtárút alapfilozófiájához igazodva gyalogtúrát szerveztünk, melynek lebonyolításához készséges partnerre találtunk a Városi Természetbarát Szövetség vezetése és tagsága körében. A berhidai könyvtár megtekintése után vendéglátóink helytörténeti séta keretében mutatták be számunkra az Árpád-kori Szent Kereszt templomot, Beke Zsolt h. esperes kalauzolásával.

2012. október 2-án délelőtt rendhagyó osztályfőnöki órát szerveztünk középiskolás diákoknak "Aki nincs a Facebookon, nem is létezik?” címmel. A programban Klausz Melindának, a Pannon Egyetem GTK marketingvezetőjének előadását hallgattuk meg "A Facebook virtuális közösség - mint a lehetőségek és kapcsolatok hálója - Használd okosan!” címmel. A rendhagyó osztályfőnöki órára a Thuri György Gimnázium és a Faller Jenő Szakképző Iskola tanulóit hívtuk meg.

2012. október 2-án délután "Palotai emberek arcképcsarnoka (Gyarapítsuk együtt a családi fotóalbumból!)” című programunkon archív fotók vetítésével és múltidéző beszélgetés keretében mutattuk be a lakosság által a helyismereti gyűjteményünkbe felajánlott régi fényképeket. Felhívásunkra egyre több érdekes archív fotó kerül elő a családi albumokból, s juttatják el digitális megőrzésre a városi könyvtárba. Ezek a fényképek pótolhatatlan értéket képviselnek mindazok számára, akik szeretnének bepillantást nyerni az itt élő emberek hétköznapi és ünnepi pillanataiba, s szeretnék felidézni a mára már csak az emlékekben élő arcokat, mosolyokat, a város hajdani arculatát és történéseit. A vetítésen a fotókat felajánló magánszemélyek személyes visszaemlékezései révén "elevenedtek meg” a képeken szereplő események. A kimondottan családias hangulatú rendezvény lebonyolításában civil partnerünk volt a Várpalotai Városszépítő és Védő Egyesület.

2012. október 3-án "Idősebbek is elkezdhetik” mottóval egy egyszerű játék és sport, a pétanque nyílt bemutatójára és közös játékra invitáltuk az érdeklődőket, melynek célközönségeként kiemelten az idősebb korosztályra számítottunk. A bemutatót a Veszprémi Honvéd Sportegyesület Pétanque Szakosztályának tagjai tartották, akik ezzel az eseménnyel új tagokat is szerettek volna megnyerni ehhez a sportághoz való csatlakozásra.

2012. október 4-én "Vers a falon” címmel könyvbemutatót és irodalmi estet tartottunk Baranyai Máté várpalotai származású fiatal költő verseiből a Pannon Várszínház színészeinek közreműködésével. A rendezvény során nemcsak a hivatásos színészek, hanem a közönség köréből jelentkező verskedvelő emberek is megszólaltatták a műveket egymás örömére és szórakoztatására. A programot a TIT Várpalotai Szervezetével és a Várpalotai "Írisz” Nőegyesülettel közösen szerveztük.

2012. október 5-én "A szeretet, szerelem és a Szeretet Kora, avagy belső újjászületésünk lehetőségei” címmel Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens, a Stratégiakutató Intézet igazgatója tartott különleges szellemi élményt nyújtó előadást, amely napjaink filozófiai szintézisének, a metafilozófiának szemléletmódján (a tudományok, a világvallások és a művészetek tapasztalatainak összegzésén) alapuló, ugyanakkor mélyen emocionális megközelítéssel, a politikai konzervativizmus felelősségvállalásával foglalkozott társadalmi és személyes emberi létezésünk jelenlegi válsághelyzeteivel és a megújulás lehetőségeivel. (A rendezvény szervezésében civil partnerünk volt a TIT Várpalotai Szervezete.)

2012. október 7-én látogatást tettünk Szombathelyre, a Berzsenyi Dániel Könyvtárba a III. Könyvtárút zárórendezvényére, ahová a várpalotai (ill. veszprémi) könyvtárosokon kívül olvasóink is elkísértek bennünket. A Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtárban Pallósiné dr. Toldi Márta igazgatónő fogadott bennünket, és könyvtári séta keretében áttekintést adott az intézmény szakmai tevékenységéről, örömeiről és gondjairól. A kötetlen beszélgetést és vendéglátást követően dr. Barátné Molnár Mónika könyvritkaságok segítségével helyi művelődéstörténeti kalandozásra invitálta a vendégeket.

Az Országos Könyvtári Napok hetében a gyermekolvasóink számára "Kincskereső” játékot szervezünk: a gyerekkönyvtár térképe segítségével különböző könyvtárhasználattal kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk, könyveket keresni, majd a „lelőhelyekről” összegyűjteni a „kincset”, egy kirakó darabjait. A programra szervezett formában három csoport jelentkezett Várpalota általános iskoláiból, ezenkívül egyénileg is bekapcsolódtak gyerekek az izgalmas könyvtárismereti és olvasásnépszerűsítő búvárkodásba.

(Forrás: krudylib)

please do NOT follow this link