Krúdy Gyula nyomán - Helytörténeti séta Várpalotán

A Krúdy-hét alkalmából a város Krúdyhoz kapcsolható helyszíneit látogatták végig a belvárosi túra résztvevői.

Rendhagyó helytörténeti sétát szervezett a hétfőn kora este a Krúdy Gyula Városi Könyvtár. A nagy író nevét viselő intézmény kezdeményezésére a város Krúdyhoz kapcsolható helyszíneit látogatták végig a belvárosi túra résztvevői.

–- Az idei év Krúdy Gyula születésének a 135., míg halálának a 80. évfordulója, ezért úgy gondoltuk, hogy rendezvénysorozattal tisztelgünk a magyar irodalom Várpalotához is erősen kötődő nagy alakja előtt. Kollégáimmal pályázati forrásból tematikus Krúdy-hetet szerveztünk, amelynek nyitánya szombaton az immár hagyománynak is bátran nevezhető Szindbád vacsora volt az egyik helyi étteremben, míg ma a Krúdyhoz köthető várpalotai helyszíneket jártuk be az érdeklődőkkel –- mondta el kérdésünkre Budai László, a programsorozatot szervező Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője.

Ami a rendhagyó séta útvonalát illeti, a Jókai utcában található református templom udvarán volt az első megállóhely, annak szomszédságában állt ugyanis az egykori Radics-ház, ahol Szíj Rezső várpalotai helytörténész szerint Krúdy Gyula édesapja született. Ezt követően a Thury-vár mögött állt meg a fiatalokat és idősebbeket egyaránt tömörítő irodalomtörténész csapat. Nem véletlen a helyszín, itt állt ugyanis egykoron Krúdy nagyanyjának, Radics Máriának a háza, ám az épületet a hatvanas években folyt városrendezés keretében lebontották. – Radics Mária a palotai kapocs Krúdy Gyulához. Gyakran járt hozzá az író, aki saját bevallása szerint is a nagyanyjától tanulta a rá jellemző, különleges meseszövést –- jegyezte meg a városi könyvtár vezetője.

A vár előtt is megállt a csapat, ugyanis egy Krúdy-legenda szerint itt is lakott a család, noha később helytörténeti kutatók ezt nem erősítették meg. A séta a Jó Szerencsét Művelődési Központ oldalában folytatódott, ahol a résztvevők koszorút helyeztek el Borbás Tibor Munkácsy-díjas szobrászművész Krúdy emlékére című bronz szobránál. A program a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban szerény vendéglátással zárult, ahol a műveket az egész program alatt felolvasó Volekné Temesi Zsuzsanna további Krúdy-alkotásokat osztott meg az érdeklődőkkel.

A Krúdy-hét pénteken délután az íróhoz kapcsolódó helytörténeti kiállítással és Kelemen Zoltán irodalomtörténész előadásával zárul.

Szabó Péter Dániel

Napló, 2013. október 14.

(Forrás: krdudylib)

please do NOT follow this link