Koppány - Somogy hercege... ahogyan az utókor látja

Könyvbemutatón találkoztak a szerzők a várpalotai közönséggel

2013. március 20-án Várpalotára is elérkezett a Koppány történelmi szerepét és korát vizsgáló érdekes kötet.  A 2012 októberében megjelent könyv 18. könyvbemutatójára érkeztek a szerzők és az érdeklődő közönség a Krúdy Gyula Városi Könyvtárba, ahol Maurer Teodóra és Onody Gyula mutatták be a "Koppány - Somogy hercege" című kötetüket.

A szerzők összegyűjtötték a Koppánnyal kapcsolatos írásokat a Képes Krónikától a nezdehegyi Szkíta Golgotáig. Regényrészletekkel, mondákkal idézik fel nemcsak Koppány, hanem István király emlékét is. Olvashatunk többek között a Sóly melletti csatáról, amely Koppány megölésével ért véget. A sok közölt vers közül néhányat német fordításban és rovásírásos formában is közölnek. A kötet számba veszi a herceg emlékét őrző műalkotásokat, felsorolja a róla elnevezett létesítményeket. Külön fejezetet szentelnek történészek, levéltárosok, régészek s nyelvészek Koppányról és koráról vallott nézeteinek közlésére. Felsorolják a Somogy hercegével összekapcsolható Árpád-kori településeket, amelyekről rövid ismertetést is kapunk.

A közönség köréből sok pozitív visszajelzést kaptunk személyesen és a Facebookon arról, hogy gondolatébresztőnek tartották a szerzőkkel való találkozást és a kötet témáját: "A tegnapi könyvbemutató után kavarogtak bennem az érzések. Ma már kicsit letisztulva próbálom fogalmazni gondolataim. István és Koppány ellentéte sokszor ismétlődött történelmünk folyamán, és támadt magyar magyar ellen, ahogy Kölcsey írta "Hányszor támadt tenfiad, Szép hazám kebledre..." A történelem tanító mester és arra int, egy hazánk van és a " Haza minden előtt" - írta egy résztvevő a Facebookon.

(Forrás: krudylib)

please do NOT follow this link