DJP Pont

A várpalotai Digitális Jólét Program Pont főbb adatai

DJP-pontunk ID-száma: 4587

A Digitális Jólét Programról

A Digitális Jólét Program (DJP) végrehajtásával összefüggő egyes feladatokról szóló 127/2017. (VI. 8.) Kormányrendelet, valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségről szóló 268/2010. (XII.3.) Kormányrendelet módosítása alapján a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. (Neumann NKft.) látja el a digitális készségek fejlesztésével összefüggő programok koordinációját az iskolarendszeren kívüli képzések vonatkozásában.

Mivel az eMagyarország Program a jövőben a Digitális Jólét Program (DJP) részeként folytatja tevékenységét, a DJP Hálózat (a korábbi eMagyarország Hálózat), a DJP Pontok (a korábbi eMagyarország Pontok) és a DJP Mentorok (a korábbi eTanácsadók) szakmai tevékenységét szintén a Neumann NKft. keretén belül működő Digitális Jólét Koordinációs Központ (DJKK) koordinálja. A Neumann NKft. konzorciumi partnerként részt vesz az "Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a Digitális Jólét Program kiterjesztésének elősegítése" című (GINOP 3.3.2.-16) kiemelt projekt végrehajtásában.

A DJP keretében kiemelten kezelt Digitális Jólét Program Hálózat (DJP Hálózat) elsődleges feladata annak biztosítása, hogy a megfelelő digitális kompetenciák hiánya miatt lehetőleg egyetlen polgár, kisvállalkozás vagy közigazgatási tisztviselő se szoruljon ki a digitális ökoszisztémából.

A DJP Hálózat további célja az, hogy a Digitális Jólét Program Ponttal (DJP Pont) rendelkező településeken élők a helyi Digitális Jólét Program Mentor (DJP Mentor) segítségével minél egyszerűbben, és minél gyorsabban ismerjék fel a digitális világhoz való csatlakozás előnyeit (munkaerőpiaci versenyképesség erősítése, esélyegyenlőség növelése, életminőségük javítása stb.).

 

DJP Pontunk szolgáltatásai 

Könyvtárunk tagja a DJP Pontok hálózatának.
Szolgáltatásaink: internethasználat, számítógép-használat (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentáció-készítés), mentés külső adathordozóra, CD-DVD írás, nyomtatás, szkennelés, fénymásolás, faxolás, laminálás, NAVA-pont, könyvtári szolgáltatások, könyvtárközi kölcsönzés, irodalomkutatás, rendezvények, gyermekprogramok, számítógép- és internethasználati tanfolyam (külön meghirdetés esetén), egyéni segítségnyújtás a DJP Pont használóinak.

Nyitvatartási idő

A szolgáltatásokat a könyvtár teljes nyitvatartási idejében igénybe lehet venni.

Hétfő: zárva
Keddtől - péntekig: 8-18 óráig
Szombaton: 8-13 óráig
(Június 15-től szeptember 1-ig a szombati nyitvatartás szünetel.)
http://krudylib.hu/oldal/altalanos-informaciok#Nyitvatartas 

Elérhetőségek

THURY-VÁR Nonprofit Kft. – Krúdy Gyula Városi Könyvtár
8100 Várpalota, Szent István út 28.
Tel.: (88) 592-060
Fax: (88) 592-061
E-mail:

Weboldal: http://krudylib.hu/oldal/emagyarorszag-pont 

Digitális Jólét Program (röviden DJP) mentor munkatársaink

Budai László (

) (ID: 3584) (Veszprém megye DJP megyei mentora)
Éltető Erzsébet (


György Judit (

) (ID: 3585)
Kucsera-Bregócs Viktória (

)
Munkácsi Lejla (

)
Rőhri Beatrix (

) (ID 3587)
Varga Zsoltné (

) (ID 3589)

Térítési díjak

A DJP-Pont szolgáltatási díjait lásd a Könyvtárhasználati szabályzat I. számú mellékletében itt.

Várpalotán adták át az első Digitális Jólét Program Pontot – online sajtóhírek (válogatva)

"Ez a várpalotai könyvtár elismerése is egyben. Az intézmény ugyanis kiválóan működik, munkájukat pedig jövőre modern helyszínen, egy pályázat keretében megépülő új könyvtári épületben folytathatják majd – tette hozzá a polgármester, aki szerint a kormánnyal való együttműködést, jó kapcsolatot erősíti ez a fejlesztés is." Veol.hu ; varpalotaihircentrum.hu 

"A mintegy 21 ezer helyi és közel kétszer annyi járási lakost érintő, több mint 2 millió forint értékű várpalotai beruházás az első lépés a közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztésében. A mintegy 1500 megújuló pontra az év végéig folyamatosan szállítják ki az eszközöket, így legkésőbb 2018 végére a digitális ismeretek elsajátítása és hasznosítása minden magyar ember számára országszerte ingyenesen elérhetővé válik” – mondta Kara Ákos..." orientpress.hu

"Kara Ákos azt mondta, hogy az év végéig megvalósuló programban digitális eszközöket adnak át, növelik az internet sávszélességét, a wifit is kiépítik, korábbi tudástárak újulnak meg és szakértő segítséget nyújtó mentorokat képeznek." origo.hu

"Az ország 1500 pontján várhatók a digitalizációt célzó hasonló fejlesztések, összesen 5 milliárd forint értékben – mondta várpalotai sajtótájékoztatóján Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára." index.hu

"Az államtitkár kifejtette: több digitális fejlesztési programot indítottak, amelyek összefüggnek egymással. Közülük az egyik legjelentősebb a szupergyors internetprogram, amelynek köszönhetően Veszprém megyében 54 ezer 141 helyen válik lehetővé a gyors internethez való csatlakozás." vehir.hu

"Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott, hogy az unióban is példaértékű a megvalósuló program, mely a polgárok életét jelentős mértékben meghatározza és átalakítja." lokal.hu

Televíziós tudósítások (válogatva)

"A digitalizáció egy olyan folyamat, amely a világban élő valamennyi ember életét alapvetően meghatározza és sok tekintetben átalakítja – mondta el hétfőn Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban, mely mostantól az országban elsőként Digitális jólét programpontként is működik."  Várpalotai Hírcentrum (Facebook), Várpalotai Hírcentrum (YouTube)

Fehérvári tévé (FMC)

Kara Ákos az M1 Ma este című műsorának 2018. 02. 05-ei adásában 

"Deutsch Tamás beszélt arról is, hogy Magyarországon a világ öt legjobb mobilinternet-hálózatának egyike működik." "Közlése szerint nem lesz olyan ország az unióban, amely ezt a programot teljesíteni fogja 2018 végéig, hiszen minimumként a 30 megabit per szekundum sávszélesség elérését célozták meg, de ennek többszöröse is jellemző lesz majd." Híradó.hu

DJP mentorok hálózata

A közép-dunántúli DJP-Pontok térképen (2018. máj. 10. állapot)

Megyei és regionális mentorok hálózata térképen

Veszprém megyei DJP mentortalálkozó (2018. 04. 16.)

Beszámoló

2018. április 16-án a várpalotai Thury-vár ódon falai között megtartottuk Veszprém Megye DJP-Mentor találkozóját. Fél tíztől 10 óráig pogácsa, üdítő, kávé fogadta a DJP Hálózat népét, és rövid regisztráció után mindenki elfoglalhatta helyét az egykori törökverő hősünkről, Thury Györgyről elnevezett teremben.

Campanari-Talabér Márta polgármester asszony sajnálatos módon megbetegedett, így Zugor Balázs alpolgármester tolmácsolta üdvözlő szavait, és köszöntötte a jelenlévő mintegy félszáz mentort. 
A találkozó felszólalói közül először Dr. Fromann Richárd (szociológus, a DJKK vezetője beszélt a Digitális Jólét Program Hálózat szervezetéről, küldetéséről. 
Princz Attila, a DJKK Hálózat vezetője a Hálózat konkrét felépítéséről beszélt, valamint az idősügyi program legfontosabb tudnivalóit ismertette. 
Ezt követően Tóthné File Edina, Közép-dunántúl regionális vezetője mutatkozott be, és köszöntötte a résztvevőket. Diasorán megjelentek azok a legfontosabb tudnivalók, amelyeket aztán a találkozó második felében kvíz formájában kérdeztünk ki a résztvevőktől. 
Göllei József (aki régiónk, benne Veszprém megye KIFÜ-koordinátora) az eszköztelepítés jelenlegi állásáról beszélt, majd rátért a közeljövőben várható fejlesztési fejleményekről, amelyeket a DJP-helyek hevesen helyeseltek, őőő felgyorsításra javasoltak. 
Majd Budai László, a DJP Hálózat megyei vezetője mutatkozott be, és a szervezeti kultúra-benyomásairól, majd a Hálózat Veszprém megyei szekciójának jelenlegi állapotát igyekezett bemutatni, valamint annak lehetőségeit, hogy miképpen kommunikálhatunk egymással. Például úgy, hogy a "DJP Mentorok klubja" Facebook-csoport tagjaivá válunk. Kiemelte, a megye mentorai számára a "Veszprém megyei DJP Mentorok szabadcsapata (és djp pont fenntartók)" barokkos címet viselő FB-csoport is erősen ajánlott. (Már csak azért is, mivel Vezérünk fontos mutatószámnak tekinti a csoportba jelentkező mentorok számát, és hát ki akar visszamenni a balettbe ugrálni!?) Ezt követően a jelenlévő megyei mentorok kezdték meg bemutatkozásukat, és az előzetesen elküldött fotóik kivetítésével szemléltették DJP Pontjuk, településük értékeit, büszkeségeit. 
 
(Fontos következtetésünk: nemcsak munkaköri elvárás miatt szükséges a megyei vezetőnek meglátogatnia az egyes DJP Pontokat, hanem azért is, mert a beszámolók és a fotók alapján teljesen nyilvánvaló: Veszprém megye az elmúlt egy-két évtizedben olyan gyönyörű szép hellyé vált, amit kötelező megismernie mindenkinek.) 
Mivel ebéd előtt világosan látszott, hogy már lehetetlen volna az összes bemutatkozást végighallgatni, úgy döntöttünk, hogy a többiekét ebéd utánra halasztjuk, és inkább áttérünk az előzetesen feltett, illetve a helyszínen felmerült kérdések megválaszolására. 
Fromann Richárd, Princz Attila és Göllei József a legfurfangosabb problémákra is csípőből felelt. (Ebéd előtti hevenyészett, ám reprezentatív közvélemény-kutatásunk alapján kijelenthető, kétségek senkiben nem maradtak, bár a válaszok sikert osztatlanul nem arattak. Például a háromhavonta kötendő részmunkaidős mentorszerződés tudomásra hozatalával csak a tudomásul vételt tudtuk eredményként elkönyvelni, illetve az anyagi okok belátása is bekövetkezett.) A kérdésekre választ adó, problémamegoldásos blokkot követően a vár lovagtermében háromfogásos ebéddel láttuk vendégül a találkozó kiéhezett résztvevőit. 
Ebéd után folytatódott a DJP Pontok és mentoraik bemutatkozása, majd a Kahoot program segítségével kvízjátékot játszottunk. A játék kérdései a legfontosabb DJP-s tudnivalókból került összeállításra. A kvíz nyertese a "Krudy" álnéven játszó György Judit és Rőhri Beatrix páros volt.
A találkozó zárásaként megnéztük a "Palota várának története" című animációs kisfilmet. 

Elégedettségi kérdőív eredménye a résztvevőktől.

Az esemény sajtóvisszhangja

Napló (online változat): Több helyszínen várják a digitális világ iránt érdeklődőket
Várpalotai Hírek, 2018. április 20. (VI. évf. 15. sz.) p. 6-7.(online változat): Segítő kezet nyújtanának mindenkinek a mentorok

Hírcentrum, városi televízió (FB, mozgókép): Megyei találkozót tartottak a Digitális Jólét Program mentorai
Várpalotai Hírcentrum hírportálon: https://varpalotaihircentrum.hu/digitalis-jolet-program-segito-kezet-nyu...
Hírmozaik műsorban (FB, mozgókép): https://www.facebook.com/hircentrumtv.hu/videos/1787854531278052/

Pétfürdői Krónika, 2018. májkus 11. (XVI. évf. 15. sz.) p. 4. (online változat): DJP – Digitális Jólét Program

Ingyenes internetes "képzések" a DJP Pontunkon

60 és 65 év közöttiek számára

Ingyenes foglalkozássorozat indul a "digitalizáció az aktív idősekért" keretében Várpalotán! Korhatár: 50-65 év. Tervezett indulás: 2018. június 11. Helyszín: Krúdy Gyula Városi Könyvtár. Jelentkezni a könyvtárban személyesen, vagy az alábbi elérhetőségeken lehet: +3688 592-060, e-mail:

65 év felettiek számára

Ingyenes foglalkozássorozat indul a "digitalizáció az aktív idősekért" keretében Várpalotán! Alsó korhatár: 65 év. Tervezett indulás: 2018. november. Helyszín: Krúdy Gyula Városi Könyvtár. Jelentkezni a könyvtárban személyesen, vagy az alábbi elérhetőségeken lehet: +3688 592-060, e-mail:

 

 

(Utolsó módosítás: 2018. május 25.)