Peter
Mayle: Egy év Provence-ban
Ha eltöltesz egy hétvégét Párizsban
vagy egy évet Provence-ban, rájössz, miért álmodozik a fél világ Cyrano
utcáinak bekóborlásáról, vagy egy Manet stílusban, a "zöldben" elköltött
piknikről...
Az ifjú angol házaspár, Peter és neje
búcsút int Angliának. Tanyát vásárolnak Dél-Franciaországban, áthozatják
a csatornán két kutyájukat, és gyökeret eresztenek Provence-ban.
Elkezdenek franciául tanulni, ám a helyiek tájszólásával bizony
meggyűlik a bajuk. Hamar kiderül, hogy az itt élők a hagyományaikhoz
ragaszkodó, sokat évődő, de keményen dolgozó derék emberek, akik fél
lábbal a múlt században élnek, mégis hamisítatlanul korunk gyermekei. Az
ételek iránti érdeklődésük pedig egyenesen a megszállottsággal határos.
A jó kenyérért, ha kell, öt faluval is arrébb zarándokolnak, alaposan
meggondolják azt is, hol vegyenek bort, a húsokról, sajtokról, tenger
gyümölcseiről már nem is beszélve. A házaspárnak nincs ideje unatkozni,
hiszen a ház felújítását követi a kert beültetése, s közben még a
vidéket is fel kell fedezniük.
Az érzékletes leírások nyomán szinte
megelevenednek előttünk a pompás provence-i lakomák, a szánkban érezzük
az ínycsiklandó szarvasgomba ízét és a nemes borok zamatát. Felbukkannak
a jellegzetes helyi alakok, az idegeneknek tán furcsának ható
szokásaikkal. A mulatságos történetek és páratlan gasztronómiai élmények
olvasása közben észrevétlenül is szakértőivé válunk a legendás
Provence-nak, s olyan értékes információkhoz jutunk, melyek semmiféle
útikönyvben nem szerepelnek.