Rólunk írták...

Napló

2004. február 10.

 Szindbád "szerény" vacsorái
Krúdy-est juhtúrós sztrapacskával, karmenádlival, kadarkával és alkalmi dalárdával

Hatodik alkalommal hirdette meg az elmúlt péntekre Szindbád vacsoráját a Két Bagoly Fogadóba a Krúdy Gyula Városi Könyvtár.

Szindbád 6. vacsorája a várpalotai Két Bagoly Fogadóban

Az irodalom és a gasztronómia ínyenceinek esztendőnként, farsangban való találkozója már társadalmi eseménynek számít a kisvárosban.

A Krúdy család hiteles receptkönyvéből összeállított ételsor elé idén is Praznovszky Mihály irodalomtörténész, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója mondott bevezetőt, részletezve, hogy Krúdy-Szindbádhoz képest a 21. század embere szinte már elfelejtett enni. Praznovszky az író történelmi regényeiből hozott példákat, miszerint az Anjou királyok már reggelire töltött vadkant fogasztottak, ebédre harcsát tálaltak nekik, vacsorára vörösborban fonnyasztott, olasz gesztenyével töltött nyírfajdok és fürjek kerültek az asztalra.

Egy 21. századi Szindbád-vacsora ehhez viszonyítva valóban szinte "diétás menü" - Praznovszky szerint Krúdy furcsán nézett volna a tabáni kiskocsmában, ha "csak" ezt tálalják elé. Indult pedig trakta ágyaspálinkával (hölgyeknek és uraknak más-más ágyból), majd juhtúrós sztrapacskát szolgáltak fel előételként ropogósra pirított kolozsvári szalonnával. (Megjegyzendő: többen már ekkor jóllaktak.) Úgy Krúdy módra, lúdgégetésztával és zsenge zöldborsóval érkezett a tyúkhúsleves, hozzá külön tálon hús és zöldség, bőségesen. Tabáni borjútokányt tálaltak kelesztett burgonyafánkkal, szép színű kadarkát töltve hozzá a poharakba. Még a hatodik vacsorán sem volt könnyű tartani Krúdy "tempóját", de hozták már a karmenádlit, az egyben sült bőrös karajszeletet, knédlivel és pezsgős párolt káposztával, mellé elegáns Porter sört. Desszertnek meggyes rétest kínáltak.

A Krúdy könyvtárban a menüsort kifőzik, amit a fogadó szakácsai megfőznek - tette ezt az idén is a köz megelégedésére három fiatal, tehetséges séf, Kara Péter, Schevinger Norbert és Varga Gyula. A fogások között, amíg az irodalomkedvelő közönség pihegetett, már hatodik esztendeje Kósa Ivett és Juhász Péter olvasta az éppen aktuális Krúdy-idézeteket. Kedves meglepetésként érkezett, nagy sikert aratott a bordalokat éneklő alkalmi Krúdy-dalárda Borbás Károly, Borbás Tamás, Borbás Zoltán és Vikol István közreműködésével. A közakaratnak megfelelve a folytatásra már nem kell egy évet várni, idén ősszel sorra kerül, mégpedig Krúdy és a hal tematikával.

(áj)

Napló, 2004. (LX. évf.) 34. sz. 8. p.

[ A lap tetejére ]