[Irattár] [Projektismertető] [Projektnyitó]

[Kistéségi helyismereti vetélkedő] [Olvasólámpa +]
[TextLib tanfolyam] [Internet tanfolyam]
[Barangolás az információ világában - könyvtárhasználati verseny]

[Olvasólámpa pályázat]

Pályázat - TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0008

Új Magyarország Fejlesztési Terv logója
 
Projektismertető
 
Projektismertető letöltése (PDF) >>>
 

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár által vezetett konzorcium sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében meghirdetett TÁMOP-3.2.4-08/1 „Tudásdepó-Expressz” A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében - Könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését szolgáló fejlesztés című felhívásra.

Jelen konstrukció, a „Tudásdepó Expressz” átfogó célja, hogy a könyvtári rendszer jobb hatásfokkal szolgálja a minőségi oktatást, a formális oktatáson kívüli képzést és tanulást, a könyvtári szolgáltatásokkal megvalósítandó olvasási és digitális kompetenciák fejlesztését. Kiemelt cél a hozzáférés területi különbségeinek a csökkentése.

A projekt címe:
Várpalota könyvtári és információs feladatainak tudásgazdálkodásra és élethosszig tartó tanulásra összpontosító, holisztikus szemléletű átalakítása a Krúdy Gyula Városi Könyvtár koordinálásában (TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0008)

A projekt összköltsége: 25 372 115,- Ft

Kedvezményezettek (a konzorcium tagjai):
Szindbád Kulturális és Szolgáltató Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság - Krúdy Gyula Városi Könyvtár (főkedvezményezett) (24 114 740,- Ft)
Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár (kedvezményezett) (995 925,- Ft)
Térségi Népjóléti Gondozási Központ (kedvezményezett) (261 450,- Ft)

A megvalósítás időtartama: 2010. június 1. - 2012. február 28.

Közreműködő szervezet: Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága (OKMT) (Cím: 1055 Budapest, Bihari János u. 5., Levélcím: 1374 Budapest, Pf. 564., Tel.: 1/301-3200, 1/301-3220)

A projekt leírása:
A projektben megvalósítandó tevékenységek:

bullet

Honlapfejlesztés: a projekt közös honlapjának kialakítása (kulturális és közhasznú tartalmak, helyismereti információk) (3 nyelvű, vakbarát)

bullet

TextLib integrált könyvtári rendszer és moduljainak beszerzése a konzorcium tagjai, ill. a partner iskolai könyvtárak számára a dokumentumok egységes nyilvántartására és lekeresésére, online könyvtári szolgáltatások nyújtására az interneten keresztül

bullet

Digitalizálás, digitális dokumentumok közzététele az interneten (helyismereti gyűjtemény anyagai)

bullet

OlvasólámpaPlusz pályázat (olvasást népszerűsítő pályázat a tinédzser korosztálynak)

bullet

Háromgenerációs helytörténeti vetélkedő: a kistérségben élő általános iskolás gyermekek és vállalkozó kedvű családok számára (szülők és nagyszülők bevonásával)

bullet

Könyvtárhasználati verseny 5-6. osztályosoknak (Bán Aladár Általános Iskola és Tagiskolái szervezésében)

bullet

Internethasználati verseny az idős korosztálynak

bullet

Barangolás az információhordozók világában (a digitális és információkeresési készségeket fejlesztő térségi vetélkedő 7-8. osztályos tanulóknak) (Rákóczi Telepi Tagiskola szervezésében)

Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárral (mint konzorciumi taggal) közösen megvalósítandó tevékenységek:

bullet

A gyermek szeme a jövő tükre (kisgyermekbarát és kismamabarát részleg kialakítása; gyermekbútorok, foglalkoztató és fejlesztő programok, könyvek, játékok beszerzése; a Baba-mama klubban havonta tartandó foglalkozások (könyvtárhasználatot népszerűsítő zenés, felolvasós programok stb.)

bullet

Hátrányos helyzetű felnőttek részére számítógép-kezelői tanfolyam az élethosszig tartó tanulás jegyében (munkanélküliek, kismamák) (Térségi Népjóléti Gondozási Központ Családsegítő Szolgálattal együttműködve)

bullet

A könyvtár digitalizált helytörténeti anyagainak közzététele a projekt honlapján (a honlapon interaktív feladatokkal, játékokkal igyekszünk felkelteni a gyermekek és felnőttek érdeklődését a helytörténet iránt)

A Térségi Népjóléti Gondozási Központtal (mint konzorciumi taggal) közösen megvalósítandó tevékenységek:

bullet

Várpalota, Dankó u. 14. sz. alatti Garzonház klubszobájában könyvtári szolgáltatás kialakítása (a pályázat keretében bútorelemek, számítógépes szoftver, internet kapcsolat és integrált könyvtári rendszer kerül bevezetésre). (Együttműködünk a Bartos Sándor Óvoda Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolával a hátrányos helyzetű gyermekek speciális könyvtári állománnyal való ellátására.)

bullet

A funkcionális analfabétizmus mérséklése képzéssel a hátrányos helyzetű lakosság körében (Oktatási tréning felnőtteknek: számítógép- és internethasználat, álláskeresési technikák) (a Térségi Népjóléti Gondozási Központ Családsegítő Szolgálat ügyfélköréből)

bullet

Olvasásfejlesztés (Hátrányos helyzetű, funkcionális analfabétáknak szóló program) (a Térségi Népjóléti Gondozási Központ Családsegítő Szolgálat ügyfélköréből)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap (ESZA) társfinanszírozásával valósul meg.

Európai Unió logója

Bővebb információ:
Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár
8100 Várpalota, Szent István út 28.
Tel.: (88) 592-060, fax: (88) 592-061
Honlap: www.krudylib.hu, e-mail: konyvtar @ krudylib.hu

 
Projektnyitó rendezvény
 

2010. augusztus 25-én délután a Royal Brass Band vidám rézfúvós muzsikája hívta a könyvtárunk előtti füves térre a meghívott vendégeket és az érdeklődő városlakókat, akik ünnepélyes projektnyitónak lehettek részesei, ahol a közvélemény számára bemutattuk projektünket.

 
 

A megjelenteket Talabér Márta országgyűlési képviselő és dr. Szabó Pál Csaba, a Szindbád Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte, utána Budai László könyvtárvezető (projektmenedzser) ismertette a projekt részleteit. Beszédében elmondta: a Krúdy Gyula Városi Könyvtár 25 millió forintos támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Programban, a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárral és a Térségi Népjóléti Gondozási Központtal együttműködésben. Pályázati programunk célja, hogy összefogva ezen intézményekkel és a helyi általános iskolákkal, hozzájáruljunk az olvasási és digitális kompetenciák fejlesztéséhez, az oktatást szolgáló helyismereti informácók interneten való közzétételéhez, elősegítsük a különböző korosztályok, hátrányos helyzetű rétegek felzárkóztatását az élethosszig tartó tanulás jegyében.

Sajtóhír a rendezvényről:
Napló Online : Startol a térségi Tudásdepó

 
Projektnyitó programja
 
Időpont: 2010. augusztus 25. (szerda) 17.00 óra

Helyszín:
Szindbád Nonprofit Kft. - Krúdy Gyula Városi Könyvtár
(Várpalota, Szent István út 28.)
épülete előtti füves terület

16.45 - sajtótájékoztató a média képviselőinek,
17.00 - köszöntő beszédet mond Talabér Márta,
a kistérség országgyűlési képviselője
17.10 - köszöntő beszédet mond Dr. Szabó Pál Csaba ügyvezető igazgató,
17.20 - projekt részleteit, hatásait ismerteti Budai László könyvtárvezető, projektmenedzser,
17.35 - Royal Brass Band műsora,
18.05 - állófogadás és kötetlen beszélgetés a könyvtár előadótermében
(Csak meghívóval rendelkező vendégek számára!)

 
Nyitórendezvény meghívója (belső oldal) (JPG) >>>
Nyitórendezvény meghívója (borító) (JPG) >>>
 

Kistérségi helyismereti vetélkedő

Várpalota Kistérség

A Szindbád Nonprofit Kft. - Krúdy Gyula Városi Könyvtár
kistérségi helyismereti vetélkedőt tartott
Várpalota, Berhida, Pétfürdő, Ősi, Öskü, Tés, Jásd települések
vállalkozó kedvű lakosai, családjai számára
a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0008 pályázat keretében.

2010. október 9-én az Országos Családi Könyvtári Napok zárórendezvényeként került sor a Háromgenerációs helyismereti vetélkedő megrendezésére. A vetélkedőre három négyfős csapat jelentkezett. Az előzetesen megadott szakirodalom alapján készülhettek fel a megmérettetésre. A feladatokat úgy állítottuk össze, hogy a kistérség településeivel kapcsolatos kérdések hasonló arányban szerepeljenek. A feladatsorban szerepelt totó, keresztrejtvény, kifejtésre váró kérdések, műemlékek felismerése. A vetélkedő jó hangulatban telt, a végeredmény pedig a következő:

I. helyezett:
Iszit csapat: Montli Lászlóné (dédnagymama), Ihászné Kiss Virág (az unoka), Ihász Kristóf Martin, Ihász Márk Máté (dédunokák)

II. helyezett
Várpalotai Ifisek Csapata: Pappné Csővári Zsófia, Gerák Andrea, Szegedi Erika, Szukics Anna

III. helyezett
Tündérmorzsák: Szabó Fanni , Badics Roxána, Haszonics Fruzsina, Skobrák Regina

A résztvevők értékes ajándékcsomaggal térhettek haza.

 
Olvasólámpa + (Olvasópályázat fiataloknak)
 

Olvasólámpa +A Szindbád Nonprofit Kft. - Krúdy Gyula Városi Könyvtár Olvasólámpa + címmel olvasópályázatot hirdetett a 14-20 éves korosztály számára a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0008 pályázat keretében. A könyvek kiválasztásának csupán az volt a szempontja, hogy ebből a korosztályból mindenki találhasson magának kedvére való olvasmányt.

A pályázat 2010. novembertől 2011. május 31-ig tartott. Arra kértük a résztvevőket, hogy válasszanak ki egy vagy több művet a blogon található ajánlott könyvek listájáról, majd az elolvasott könyvekről írják meg a véleményüket a blogba, vagy küldjék el e-mailben (gyorgy.judit@iif.hu), ill. adják le személyesen a könyvtárban.

A pályázat sikerét jelzi, hogy számos olvasói visszajelzést, őszinte megnyilatkozást tettek közzé a játékba bekapcsolódó fiatalok, sőt saját kedvenc olvasmányaikat is ajánlották a többieknek.

A pályázat zárásaként minden résztvevőt meghívunk egy író-olvasó találkozóra, a legaktívabb résztvevők pedig ajándékot is kapnak.

Az "Olvasólámpa +" című olvasópályázat blogja:
http://olvasolampa-plusz.blogspot.com

2011.06.14.

 
TextLib tanfolyam
 

TextLib integrált könyvtári program honlapjaTanfolyamot szerveztünk a TextLib integrált könyvtári program általános használatáról és a katalogizálás (adatbázis-építés) munkafolyamatairól a konzorciumban részt vevő iskolák könyvtárosainak, ill. a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár könyvtárosának 2011. január 25-től 28-ig (keddtől péntekig) 9-16 óráig a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban (Várpalota, Szent István út 28.) a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0008 pályázathoz kapcsolódóan.

 
Könyvtárhasználati verseny
 

"Barangolás az információ világában"

Könyvtárhasználati verseny
Várpalota és kistérsége 7-8. osztályos korú diákjainak
 a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0008 pályázat keretében

Jelentkezési lap >>>

A verseny meghirdetője: Bán Aladár Általános Iskola Rákóczi Telepi Tagiskolája, Várpalota

7-8. osztályos korosztályból 3 fős csapatok jelentkezését várjuk, hogy együtt barangoljunk az információ világában, érdekes feladatokat megoldva.

A verseny 3 levelezős fordulóból és az „élő” döntőből áll. A döntőbe az első legjobban szerepelő 8 csapat jut be.

 döntő helyszíne: 8100 Várpalota, Bartók Béla utca 6.
A vetélkedő döntőjének 1-3.helyezett csapatai értékes jutalomban részesülnek.

A versenyre nevezési díj nincs.

Jelentkezési határidő: 2011. február 7.
Az első feladatlap visszaküldési határideje: 2011.február 25.
A második feladatlap visszaküldési határideje: 2011. március 20.
A harmadik feladatlap visszaküldési határideje: 2011. április 15.
A döntő időpontja: 2011. május 4.

A versenyre jelentkezni lehet Brunner Edinánál a 06 88/472-781 számon, illetve a könyvtár email címén: konyvtar @ hotmail.hu, valamint levélben a 8100 Várpalota, Bartók Béla utca 6. címen.

A borítékra, kérjük, írják rá: Barangolás az információ világában

Kérdéseikre szívesen válaszolunk a fenti elérhetőségeken.

2011.01.26.

Beszámoló a "Barangolás az információ világában"
című könyvtárhasználati versenyről

2011. május 4-én lezajlott a "Barangolás az információ világában" című kistérségi könyvtárhasználati verseny döntője. A verseny meghirdetője a Bán Aladár Általános Iskola Rákóczi Telepi Tagiskolája volt, konzorciumi kapcsolatban a Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtárral, a TÁMOP 3.2.4-08 pályázat keretében.

A 7-8. osztályos tanulók részvételével megtartott vetélkedő három írásbeli fordulóján és az izgalmas döntőben az interneten elérhető információk felkutatásáról és az online könyvtári katalógusokban való tájékozódásról adtak számot a jelentkező csapatok. A Brunner Edina könyvtárostanár által készített feladatok teljes mértékben igazodtak az interneten "felnövő" mai kamaszok érdeklődéséhez és élményvilágához.

Ám nemcsak "felelniük" kellett a gyerekeknek a verseny szervezői előtt, hanem a döntőn egy érdekes előadással is gazdagodtak: Dombi Norbert informatikus szakember mesélt nekik az információs szupersztráda napról-napra változó és dinamikusan gyarapodó tartalmairól, a keresőszoftverek hatékony felhasználásáról ezen tartalmak kiaknázására, valamint az internetes biztonságról.

A négyfordulós verseny győztese a Bán Aladár Általános Iskola Eltévedtünk csapata lett, a második helyet az ősi Szoftverák szerezték meg, a harmadik helyzést pedig a pétfürdői Zsenik érdemelték ki.

A könyvtárhasználati verseny döntőjéről készült fényképeket megtekintheti itt:

1. forduló feladatlapja >>>
2. forduló feladatlapja >>>
3. forduló feladatlapja >>>
Döntő (4. forduló) feladatlapja >>>

2011.05.16.

 
Internethasználati tanfolyam
 

InternetA Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár ingyenes számítógép- és internethasználati tanfolyamot szervezett 50 fő részére - elsősorban az idősebb korosztály számára - a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0008 pályázat keretében az alábbi időpontokban:

2011. február 28-tól március 4-ig (9.00 órától 12.30 óráig) (10 fő)
2011. február 28-tól március 4-ig (14.00 órától 17.30 óráig) (10 fő)
2011. március 7-től március 11-ig (9.00 órától 12.30 óráig) (10 fő)
2011. március 7-től március 11-ig (14.00 órától 17.30 óráig) (10 fő)
2011. március 21-től március 25-ig (9.00 órától 12.30 óráig) (10 fő)

Az idősebb korosztályok bevonásának célja a generációk közötti digitális szakadék áthidalása. A képzés a számítógépes elektronikus kommunikáció alapjainak elsajátítására adott módot a harmadik életkorban lévők számára. Az idősek így leküzdhették a számítógép és az internet használatának főbb akadályait, a tapasztalat, az ismeretek és a motiváció hiányát. A tanfolyamon az érvényes könyvtári tagsággal rendelkező jelentkezők vehettek részt.

A tanfolyam lezárásaként 2011. május 3-án értékelő összejövetelt tartottunk és fogadáson láttuk vendégül a tanfolyamot elvégzett hallgatókat, akik elégedettségi kérdőív kitöltésével, valamint kötetlen beszélgetés formájában fejtették ki véleményüket az általuk megszerzett tudásról és annak hasznosíthatóságáról a saját életükben.

Fényképek az internethasználati tanfolyamról és az értékelő összejövetelről, fogadásról:

2011.05.16.

Segédanyagok a tanfolyam résztvevői számára

Jegyzet 1. (Kattints rá, Nagyi!) >>>
Készítette: Szabóné Vékony Andrea
Jogtulajdonos és kiadó: Budapesti Művelődési Központ

Jegyzet 2. (Kulcs az internethez) >>>
Készítette: Kovácsné Lezancsek Olga és Farkas Ferenc
Jogtulajdonos és kiadó: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Lőrinci Nagykönyvtár

Rövidített hallgatói vázlat
Készítette: Nagy Attila (Dunakeszi)
Kattints rá nagyi! Dunakeszin

Alapfogalmak >>>

Alapfogalmak (ugrópontok a Wikipédia szócikkeihez) >>>

Linkgyűjtemények:

Linkgyűjtemény I. (Iránytű az internet világába) >>>
Linkgyűjtemény II. (Hasznos címek az interneten) >>>

E-tananyag (Kormányzati Portál szolgáltatásai) >>>

Információforrások az interneten >>>
(összeállította: Szmrekovszkyné Farkas Éva)

2011.02.28.

 
2011. évi Olvasólámpa pályázat
 

Olvasólámpa pályázat logójaA Szindbád Nonprofit Kft. - Krúdy Gyula Városi Könyvtár 2011. június 14-től 2011. december 3-ig olvasópályázatot hirdet általános iskolás gyerekeknek Olvasólámpa címmel a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0008 pályázat keretében. >>>

2011.06.14.