[NETre készen - internet tanfolyam]

 

 

"NETre készen"

 

20 órás internet tanfolyam
a Szindbád Kht.-Krúdy Gyula Városi Könyvtárban

 

 

Alapfogalmak

 

Összeállította: Budai László
Utolsó módosítás: 2008.12.18.

 
A számítógép összetett rendszer, amelyben a gépi berendezések és programok szoros összefüggésben állnak egymással.
Két fő alkotórésze: a hardver és a szoftver.

A hardver (angolul: hardware) alatt a számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. Tulajdonképpen a számítógép fizikai megjelenésének elnevezése.

A számítógép hardver alkotóelemei:

A processzor a számítógép „agya”, azon egysége, mely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli.

Memória (részletesen nem kell tudni, akit érdekel, megnézheti a Wikipédiában: http://hu.wikipedia.org

A periféria olyan számítógépes hardver, amivel a számítógép képességeit bővíthetjük.

Bemeneti egységek

A billentyűzet az írógép mintájára kialakított számítógépes beviteli eszköz. A billentyűzet az írott szöveg bevitelére szolgál, valamint befolyásolható vele a számítógép működése.

Számítógép billentyűzete

Kék: alfanumerikus mező.
Zöld: kurzormozgató billentyűk
Narancs: funkcióbillentyűk
Sötétkék: számjegyes/numerikus blokk

Az egér kis, kézhezálló tárgy egy vagy több gombbal, amelynek mozgatása többnyire a monitor képernyőjén megjelenő kurzor helyzetét befolyásolja. Az egér gombjainak használatát kattintásnak nevezik. Az egér a billentyűzet mellett az egyik legfontosabb beviteli eszköz.

A szkenner (más néven lapolvasó) a számítógép olyan perifériája, mely szövegek, képek digitalizálására, számítógépbe való bevitelére szolgál. Azt teszi lehetővé, hogy – általában papírdokumentumokból – ábrákat, szöveges dokumentumokat képként a számítógép által kezelhető formában (digitalizálva) a számítógépbe vigyük.

Kimeneti egységek

A képernyő (monitor) manapság a számítógép legfontosabb kimeneti egysége (perifériája), amely a számítógépbe táplált adatokat illetve az utasításokat megjeleníti a televíziókhoz. hasonló módon. (A monitort egy kábel köti össze a videoadapterrel (videokártya), amely utasításai alapján jeleníti meg a kívánt képet.)

A nyomtató (vagy angolul printer) olyan hardver, kimeneti periféria, mely arra használható, hogy a digitális adatokat megjelenítse nem elektronikus formában, általában papíron.

Szoftverek

A szoftver (software) a számítógép nem megfogható, utasításokban, programokban, operációs rendszerben, eszközmeghajtókban és egyéb utasítás-csomagokban megjelenő „lágy” része. A szoftver működteti a számítógép fizikailag megfogható részét azaz a hardvert.

Alapvetően kétféle szoftver létezik:

Rendszerszoftver vagy operációs rendszer: a számítógépeknek azt az alapprogramját nevezzük így, amely közvetlenül kezeli a hardvert, és egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak (például szövegszerkesztők, játékok stb.). Operációs rendszer nélkül a számítógép életképtelen, és a felhasználói programok használhatatlanok.

Felhasználói program: olyan szoftver, amely lehetővé teszi a számítástechnikai tudással nem rendelkező alkalmazó számára, hogy a számítógépet és ennek perifériáit konkrét feladatai megoldására eredményesen használhassa: pl. levelet írjon, adatokat tároljon rendezett módon, ábrákat, rajzokat készítsen stb. (Kőrösné Mikis Márta meghatározása alapján)

Néhány alapvető típusa:
szövegszerkesztők, (WordPad, Microsoft Word, OpenOffice Writer, stb.)
táblázatkezelők, (Microsoft Excel, OpenOffice Calc, stb.)
adatbázis-kezelők, (Microsoft Access, OpenOffice Base, stb.)
rajzprogramok, (Microsoft Paint, Adobe Photoshop, Paint Pro Shop, stb.)
levelezőprogramok (Microsoft Outlook Express, Mozilla ThunderBird, stb.)
böngészőprogramok (Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome, stb.)

Számítógépes adatnyilvántartás:

Fájl (vagy adatállomány): valamely számítógépes program számára elérhető és általában valamiféle tartós tárolásra szolgáló rendezett információhalmaz. Egy adatállomány v. fájl tartós abban az értelemben, hogy elérhető marad a számítógépes programok számára azután is, hogy az éppen futó program véget ért.
Formája: egy fájlnév majd egy pont, utána egy legtöbbször három karakteres kiterjesztés, ami meghatározza, hogy mely program számára íródott a fájl. Pl. file.doc , kép.jpg, honlap.htm

Mappa (angolul folder): A mappa – másképpen könyvtárnak is szokták nevezni – az informatikában a fájlrendszeren belüli entitás, ami fájlokat és almappákat tartalmazhat. A könyvtárak vagy mappák fastruktúrát alkotnak (A gyökérkönyvtárnál feljebb nem léphetünk, és onnét mehetünk le a mappák almappáinak az almappáiig, ameddig csak szeretnénk.)

Windows operációs rendszerről

A Microsoft Windows a Microsoft Corporation által bevezetett operációs rendszer, grafikus felhasználói felület, amelynek egyik lényeges újítása volt, hogy egyszerre több programot képes futtatni (multitasking). A „Windows” szó és logó a Microsoft cég védjegye.

A Windows operációs rendszerek szabványos felületet nyújtanak, mely legördülő menükre, ablakokra és egy mutatóeszközre, például egérre alapszik.

Microsoft Windows 1.0 nyitófelülete

Érdekesség: az 1985-ös Microsoft Windows 1.0 nyitófelülete, asztala
(http://www.dataservcorp.com/windows1.htm)

Az asztal az a fő képernyőfelület, amely a számítógép bekapcsolása és a Windows operációs rendszer elindítása után látható, amelynek mintázata és háttérszíne gépenként változó lehet.
Ahogy egy általános íróasztal lapja, ez is a munkavégzés felületeként szolgál. Programok vagy mappák megnyitásakor az elemek az asztalon jelennek meg. Az asztalon további elemek, például fájlok vagy hivatkozások helyezhetők el, amelyek tetszés szerint rendezhetők. Az asztal szélesebben értelmezve magában foglalhatja a tálcát is.

A tálca a képernyő alján található. Arra szolgál, hogy fogadja a korábban az asztalra kerülő ikonokat, illetve hogy a futó alkalmazásokat megjelenítse, és lehetőséget adjon az alkalmazások közötti váltásra. Hagyományosan bal oldalon a Start gomb látható, mellette az eszköztárak és a futó programok gombjai. Jobb oldalt pedig az óra és egyes háttérben futó folyamatok ikonjai találhatók.

Az ikon a számítástechnikában egy kis képet jelent, amely egy fájlt, könyvtárat, alkalmazást vagy eszközt jelképez egy operációs rendszerben.

Az Internet angol eredetű szóból ered (internetwork), magyarul: ’hálózatok hálózata’. Az egész világot körülölelő számítógép-hálózat, hatalmas rendszer, amely számítógép-hálózatokat fog össze. Az internet a számítógépek összekötéséből jött létre, hogy az egymástól teljesen különböző hálózatok egymással átlátszó módon tudjanak elektronikus leveleket cserélni, állományokat továbbítani. A globális hálózatot helyi hálózatok, intranetek, különböző távolsági hálózatok alkotják. Mindeközben az adatok a legkülönfélébb fizikai közegekben utazhatnak telefonvonalak, különböző hálózati kábelek vagy kommunikációs műholdak segítségével. Röviden: az internet nem fizikai hálózat, hanem annak módja, ahogy az egymástól különböző hálózatokat összekötik, hogy egymással kommunikálni tudjanak.

A világháló (angol eredetiben World Wide Web, WWW vagy röviden Web) az interneten működő, egymással úgynevezett hiperhivatkozással (hiperlinkkel) összekötött dokumentumok rendszere. A rendszert böngésző program (pl. Internet Explorer) segítségével lehet elérni. Ez a program képes megjeleníteni az egyes dokumentumokat, „weblapokat”. A felhasználó a lapokon található hiperhivatkozások segítségével további lapokat kérhet le, amelyeken újabb hiperhivatkozások lehetnek. A rendszer „háló”-jellegét is ez adja; a dokumentumok a háló csomópontjai, míg a hiperlinkek a háló szálai, amelyeken keresztül egy vagy több lépésben tetszőleges csomóponthoz eljuthatunk.

A Weboldal (honlap, hálószem, angolul /web/site) a világhálón található dokumentum, fájl. Elérését egy internetes címmel adhatjuk meg, általában a következő formában:
http://www.weboldalcime.hu/ vagy röviden is beírhatjuk www.weboldalcime.hu, konkrét példa: www.startlap.hu.

A Hiperhivatkozás (angolul hyperlink), más néven link, élő kapocs, kapcsolódási pont a világháló (vagy bármely más hiperszöveges rendszer) elemeit, objektumait összekötő eszköz. A szöveges linkeket a többi szövegrésztől valamiképpen megkülönböztetik, általában aláhúzottak, és más színűek. Ha ide kattintunk, akkor az egérmutató megváltozik és felfelé mutató ujj jelenik meg.

Böngészőnek vagy Webböngészőnek (angolul browser) nevezzük azon programokat, melyekkel az interneten található tartalmakat - legtöbbször weblapokat - lehet megtekinteni, illetve az Interneten át elérhető szolgáltatásokat használni. (Pl. Internet Explorer)

Az Internet Explorer rövidítve IE vagy MSIE a legelterjedtebb böngészőprogram. A Microsoft Windows operációs rendszerek részét képezi.

A Mozilla Firefox (hivatalos rövidítéssel Fx, vagy gyakran FF) egy ingyenes böngészőprogram, amit a Mozilla Alapítvány fejleszt. A Fx a második legtöbbet használt böngésző az Internet Explorer után, Magyarországon néhány hete piacvezető lett.

A keresőmotor (vagy egyszerűen csak kereső) olyan program vagy alkalmazás, amely bizonyos feltételeknek (többnyire egy szónak vagy kifejezésnek) megfelelő információkat keres valamilyen számítógépes környezetben. Az interneten való kereséshez a legnépszerűbb kereső program a Google terméke (http://google.hu).

A Google jelenleg az egyik legnépszerűbb kereső, aminek részben az az oka, hogy a találatok nagyon gyakran vannak olyan sorrendben, ahogy a keresést végző személy elvárja. (A web egyik legnépszerűbb ilyen jellegű szolgáltatásaként legalább 200 millió keresési kérés érkezik be hozzá és társlapjaihoz naponta.) A weblapok tartalmában végzett kereséseken túl lehetőség van többek közt képek, hírek, fórumtémák és árucikkek keresésére is és a HTML oldalakon kívül még 13 különböző fájltípus tartalmában is keres (egyszerű szöveges fájlok, PDF, Word dokumentumok, Excel táblázatok stb.).

Origo keresőmotorjának, az OK-nak az elérhetősége:
http://www.ok.hu

A Startlap.hu és a Lap.hu lapcsalád a Sanoma Budapest Zrt. legsikeresebb weboldalcsaládja, amely lapcsalád egyúttal a leglátogatottabb magyar oldalak közé tartozik. A kiadó a Startlap.hu-n valamint a hozzátartozó több mint 4.000 Lap.hu oldalán témák szerint gyűjti össze a Világhálón megtalálható információkat. Úgy működik, mint a könyvtárakban a katalógusszekrény, ezért az ilyen oldalcsaládokat webkatalógusnak is szokták nevezni.
http://www.startlap.hu

Az E-mail (villámposta, elektronikus posta ill. levél) az angol electronic mail kifejezésből származik, ami „elektronikus levél”-ként fordítható le. A neve utal az írás, illetve továbbítás módjára, amely teljes egészében elektronikus úton megy végbe. A hagyományos levéltovábbítást úgynevezett csigaposta (angolul: snail mail) néven emlegetik internetes körökben. A mai e-mail rendszerek szinte kivétel nélkül az internetet használják közvetítőnek, és ezáltal az e-mail az internet használatának egyik legkedveltebb formája lett.
Formailag a következőképpen néz ki: valami@szolgaltatoneve.hu , pl.: gipszjakab@freemail.hu

A Levélszemét (angolul Spam): kéretlen, rosszindulatú, ill. téves levelek. A levélszemét az e-mail használhatóságát, hatékonyságát jelentősen csökkenti, mivel az e-mail-küldés költségei igen alacsonyak, és a „szemetelők” napi több száz millió e-mailt küldenek szét naponta. A több száz aktív „szemetelő” miatt az átlagfelhasználó napi tíz, vagy akár száz ilyen levelet is kaphat az elektronikus postaládájába.