[ Szindbád vacsorák]

 
 

[A 7. Szindbád vacsora programja]
[A 7. Szindbád vacsora képekben]
[Juhász Péter: Stílusgyakorlat Krúdy szellemében]

 
   
 

Szindbád 7. vacsorája

 
 

Madaras Annamária:
Egy kis gasztronómia, avagy nem felejtünk el enni...

Nem tudtam Szindbád 7. vacsorájáig - amit 2004. október 29-én költöttem el a várpalotai "Két Bagoly "Fogadóban a palotai Krúdy-asztaltársasággal -, hogy bizony én is szeretem a rácpontyot! Ismerek és rendre fogyasztok is különféle halételeket, de a rácponty eddig valahogy kimaradt a halélvezetekből.

Most a Szindbád-Krúdy-vacsora menüjét összeállító városi könyvtári munkatársak, ám kiváltképp a kivitelező Két Bagoly Fogadó kitűnő konyhájának jóvoltából tudom, hogy szeretem a rácpontyot… is! Már sejtem, nekem is lesznek estjeim, mint a "Rózsacsokorhoz" címzett Pest-belvárosi vendéglő "pénteki vendég" Péntek urának voltak úgy kilencszázhúsz táján: szóval lesznek estjeim, amikor is a rácpontyra gondolok!

Ám nem csak a rácpontyra! Arra a Két Bagoly- bélire! Hanem a bensőséges hangulatot megőrző, látványosan felújított étteremre. A kedvesen mosolygó Zsuzsa asszonyra, szép emlékű Krúdy-fogadósnék XXI. századi méltó utódjára. Az összes ínyenc fogásra: a szardellakrémmel töltött alma-előételre, az ínycsiklandó halászlére, a tepertős túrós csuszára, vaníliás kiflire .Az ágyas pálinkára, amit csak röpke kóstolással élvezhettem a magamra mért autózási kötelezettség miatt. A habzó, csillogó sörre, rubintfényű rozéra, amelyeket szintúgy csak áhítottam! Mindenki más dicsérő rigmusok közepette adta át magát az élvezetüknek. No és természetesen a fogásokat elővarázsolókra. A fővarázsló szakácsmesterre és segítőire, a mindig éppen jókor jóval érkező pincérekre. Az irodalmi körítést a "vágás sörök" mellé s a fogások közé szervírozó ismerős ifjakra, Ivettre és Péterre, valamint a Vox Krúdyliána "hangászati" közreműködésére.

Az októberi Krúdy-ünnep, a születésnap táján már sok éve hagyományosan Krúdy-írásokat lapozgatok. Az idén is így volt. A belső késztetést erősítette a Prospektus Nyomda kiadásában, dr. Praznovszky Mihály válogatásában ugyancsak erre az alkalomra kiadott Krúdy-kiskönyvtár kötetecske. Immár a tizenharmadik! A halvacsorára készülődve fellapoztam Az emlékek szakácskönyvét is. Krúdy Zsuzsa, az író lánya válogatta az írásokat s a recepteket is. Azt kérdi az író 1921-es dátummal, hogy "Az étvágyak múltak el, vagy az eledelek? A jó főzőasszonyok hagyták el a konyhát, vagy a vendég rekedt meg valami messzi állomáson? Akárhogy van ez a dolog: Magyarországon elfelejtettek enni az emberek. … Lemondtunk a gyomor örömeiről a mindennapi életküzdelemben." 

A "csipszeszacskók" áradatában, vagy a "Mekik" ilyen-olyan "big"-es menüinek bőséges reklámkínálatát nézve azt gondolom, talán ma igaza van, az írónak. De ha a Krúdy-család szakácskönyvének receptjeit ízesen, illatosan élvezem kellemes környezetben, ismerős, kedves asztaltársak és -társaságok körében, akkor reménykedem, nem felejtünk el enni.

Illesse hát köszönet az ötvenedik születésnapjára készülődő Krúdy Gyula Városi Könyvtár dolgozóit, akik megszervezték eme kitűnő gasztronómiai kiruccanást, "a gyomor örömeit a mindennapi életküzdelemben"! Illesse elismerés a Két Bagoly Fogadót azért, mert segített egy testet-lelket, gyomrot-szívet simogató hagyomány kialakításában, fenntartásában. Végül köszönet dr.Praznovszky Mihálynak, aki ceremóniamesterként elindította a Szindbád-vacsorák sorát, s aki hiányzott mindnyájunknak ezen a hetediken!

Madaras Annamária

 

Képek a vacsoráról

 

Szindbád 7. vacsorájának vendégei    Juhász Péter és Kósa Ivett közreműködők

"Vox Krúdyliána" (Vox Castellana Kamarakórus)     Szajp Istvánné könyvtárigazgató köszönti a vendégeket

 
 
 

Juhász Péter:
Stílusgyakorlat Krúdy szellemében

Olyasféle vendéglő volt ez, amilyet csak szénszagú, görbe falvak utcácskáira képzelhetni; egy hely, amelynek küszöbén az éhező vándort is inkább korgó gyomra, semmint kifinomult ízlése küldi át.

A piros képű főszakács kedvenc vendégeinek étvágyát kövér, zsíros falak óvták, melyeket aranyló sáfrány, méregvörös paprika, sőt, helyenként a friss zeller harsány zöldje színezett, s amelyek kanyargó pacalcsíkok, remegő velőrózsák és a legnemesebb tölgyfából készült százéves, címeres boroshordók illatát árasztották - csak szem s orr kellett hozzá. Afféle hitvány, cingár népek szemgolyója pusztán hófehérre meszelt falakat látott, s orrcimpáját is legfeljebb az ügyetlenül levegőbe hintett őröltbors töltötte meg, melytől nyomban prüszkölni kezdett.

A sarokban deresedő szakállú, szép kövér magyar ember - a Főtanácsos úr - üldögélt.

A főúrtól mindig a legjobb helyet kapta, pedig hálátlan vendég hírében állott. Azt beszélték róla, hogy - bár úri körökben kedvenc helyeként emlegeti a fogadót - jó ha évente egyszer, esetleg kétszer erre veti a sors. Ilyen alkalmakkor azonban nem bánt fukarul sem szóval, sem tettel: a fogadósnak ajándékkal kedveskedett, s szép beszéddel tett kedvére a vendégeknek akiket, e rendkívüli napon nemcsak kifinomult ízlésük küldött át a küszöbön, de bizony korgó gyomruk is.

- Mi kerül ma a tányéromra? - érdeklődött a Főtanácsos a pincértől - Ha ugyan kerül egyáltalán valami... - tette hozzá mindjárt foghegyről, s hogy a mondottaknak nyomatékot adjon, míves karórájára pillantott.

- Rácponty, nagyságos uram, rácponty. - felelt a pincér alázattal, s ugyanakkor őszinte elragadtatással, mint azok a régi emberek, akik étel nevét csak úgy tudják kiejteni a szájukon, mintha a beszélt fogás éppen fogaik közt ficánkolna.

- Nocsak jöjjön hát, jöjjön! Ha az utolsó falat csúszna le a torkomon, biz' isten az is késő volna. - mondotta a vendég ellentmondást nem engedve.

Szép példája volt ez annak, hogy bár a rendes emberek fajtája kiveszni kezd lassan a világból, hord még derék embert a hátán a föld, aki, ha éhes, nem ismer ellentmondást, ám ha néhány falattal csillapíthatja étvágyát, nyomban megenyhül.

Tudnunk illik azonban, hogy kedélyünk játékszer, kopott fabábu csupán, melyet legirgalmatlanabb zsarnokunk és leghűségesebb szeretőnk: a hasunk táncoltat. Mogorva s kíméletlen embert farag hálátlan gazdájából, ha az érdemein alul bánik véle, s aki ugyanezért akár rózsaorcájú menyecskéjét is hátrahagyja, csakhogy szájpadlása s egy hónapos retek üde rózsaszínjének zajos randevúját élvezhesse, s aki ezekben a percekben - igaz szerelme tanúsásául - az asszonyka bánat-könnyeire egy kanálka frissen reszelt torma fölé hullajtott könnycseppel válaszol; hímzett kendőjének egyik sarkával kedvese arcocskáját, másikával pedig önnön szája szélét törölgeti. Valamire való has bizony nem hagyja emberét elkanászodni.

No de hová is lett a régi világ! A mai fogadóban sovány bérszónokok szívják el a derék vendégek elől a forró húsleves és a friss, falusi tojástól sárgálló tészta illatát, rossz szó nélkül nézik, hogyan csordulnak végig a legkiválóbb levesek aranyló cseppjei megannyi bajuszon, hogy tűnnek el a konyha legkitűnőbb falatjai a város legkiválóbb ajkai közt, miként fakaszt dalra számos notabilitást e csudálatos hely titkos varázsitala, az ágyaspálinka.

- S mindezt csaknem hét éve! - kiáltott fel a Főtanácsos, jóságos tekintetét az ifjú bérszónokra vetette, s úgy kérdezte őt: - Hát nem borzasztó?

A legény - akinek rövid életében először volt bátorsága a főtanácsost keresztnevén szólíthatni - meghajtotta fejét s így szólt:

- Nem, Mihály uram, nem is szörnyű, nem is borzasztó, mert én ide haza járok, mert én itt itthon vagyok, s mert ugyanezért ha üres is a bendőm éhes én itt soha nem vagyok.

(Palócföld, 2005. 2. sz. 300-301. p.)

 
 

[ A lap tetejére ]