Rólunk írták...

Várpalotai Újság

2004. január 23.

A könyvtári tevékenységet is "el kell adni"
Megújuló vezetés, megújuló szolgáltatások a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban

Idestova ötvenéves - majdnem a várossal egyidős - az intézmény, azonban ma, a huszonegyedik században, az internetkorszakban, kicsit más súllyal vannak jelen mindennapjainkban a könyvek. A könyvtárak feladatköre is jóval bővebb, mint akár tíz évvel ezelőtt volt.

Szajp Istvánnét novemberben nevezték ki az intézmény élére. Elsősorban azokról a változásokról beszélgettünk vele, amelyek egy ideje már zajlanak a könyvtárnál.

- Évek óta készülnek az állományuk számítógépre vitelére. Milyen újdonságokat várnak a rendszertől?

- A legnagyobb segítséget mind az olvasók, mind a könyvtárosok számára az azonnali információadás jelenti. Azaz, hogy létezik-e a keresett dokumentum, bent van-e az érdeklődéskor; s ha nem, mikor juttatják vissza - ezek az olvasókat foglalkoztató kérdések. A rendszer alkalmas előjegyzések felvételére is - némi térítési díj ellenében. Az itt dolgozó kollégáknak elsősorban az olvasók naprakész nyilvántartásában segít a rendszer: kinél milyen könyv van kint, mikor jár le a kölcsönzési idő és mikor jön el a felszólítás időpontja. Az olvasók jó, ha tudják, hogy maguk is kereshetnek információkat dokumentumainkról, gyerekek és felnőttek egy-egy gépen, s ha kell, szakember is segíti őket. Tájékozódni lehet ezenkívül még az országos állományról is. Minden olyan intézménynél, ahol használják a rendszert - például az Országos Széchényi Könyvtárban vagy a megyei könyvtárban - interneten keresztül rögtön megkérhetők a keresett könyvek, amelyeket igény esetén azonnal postáznak is.

- A nemrég történt létszámcsökkentés mennyiben okoz nehézséget?

A két feldolgozói státus megszűnt, a munkát azonban el kell látni. Egyelőre az adminisztráció is párhuzamos - kézi és számítógépes -, ami megnövekedett terhet ró munkatársaimra. Mindenkinek el kell tudni látnia valamennyi munkakört, ráadásul sokszor a "technika ördöge" sem alszik.

- A nehezebb körülmények ellenére terveznek-e további újításokat?

- Valódi információs központ szeretnénk lenni. Egyik kitűzött célom a külső-belső tér megszépítése, hangulatosabbá tétele. Látható az ablakokon az új dekoráció, elkezdtük a testvérvárosi polcunk berendezését. Folyamatban van a székek felújítása, eddig harminc darab megerősítésére kaptunk fedezetet az alapítványunktól. Nyitunk a civil szervezetek felé, az új szabályzat havi két óra ingyenes internethasználatot biztosít számukra. A tízéves Könyvtárpártoló Alapítvány az állománygyarapítás és technikai fejlesztés terén segített. A jövőben is számítunk a támogatásokra, mivel saját anyagi lehetőségeink korlátozottak.

- Az igazgatói státus betöltésére kiírt korábbi két eredménytelen pályázat után a tulajdonos önkormányzat egy harmadikat írt ki. Ön miért csak ezt a legutóbbit pályázta meg?

- Eleinte nem gondoltam rá, aztán amikor másodszor sem jelentkezett alkalmas pályázó, eldöntöttem, hogy megpróbálom. Tizennyolc évig voltam a péti könyvtár dolgozója, később vezetője, ami szép időszaka életemnek. Ugyanakkor kihívást jelentett számomra '87-ben a városi tanács közművelődési előadói munkaköre. Azt az akkori irodavezető, Madaras Annamária megkeresésére vállaltam. Az egykori városkörnyéki kulturális élettel való foglalkozás idővel összefonódott a civil szervezetekkel való kapcsolattartással. Később ez utóbbi került előtérbe. Népművelő-könyvtár szakos végzettséggel inkább az eredeti hivatásom áll hozzám közelebb. Visszatérve a pályázatra: harmadszorra egyedüli jelentkezőként nyertem el, kaptam megbízást.

- Hogyan növelhetők véleménye szerint a bevételek? Foglalkozott-e már ezzel a kérdéssel?
- Kollégáim szakmai szemmel alakítják saját és közös ötleteinket. Elsősorban ezekre hagyatkozom. A jelenlegi létünk fenntartásához tágítani kell az anyagi forrásainkat. Minden szóba jövő pályázatot meg kívánunk ragadni. Internetszolgáltatásunk díját már csökkentettük a nagyobb bevétel lehetősége céljából, hisz jócskán van konkurencia. Menedzselni kell az intézményt, s a lehető legszélesebb propagandával "eladni" a könyvtári tevékenységet. Hisszük és tudjuk, hogy ebben az információközpontú világban is nagy szükség van a könyvtárra, ezt igazolják a rendszeresen idejáró olvasóink.

Kovács

Várpalotai Újság, 2004. (VIII. évf.) 1. sz. 4. p.

[ A lap tetejére ]