Téged is vár a Krúdy Gyula Városi Könyvtár gyermekkönyvtára

Linkajánló    
     
Gyermekkönyvtár
Szolgáltatások
Hírek
Pályázat
Babázó
Tök jó könyvek
Ti rajzoltátok
Kívánságkosár
 
ProgramokÚjdonságok

Hírek, események

Oktatási anyag az Európai Unióról

Az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája az Európai Parlamenttel és az Európai Unióval foglalkozó magyar nyelvű oktatási anyagot készített, amely elsősorban a 11-16 év közötti iskolás gyerekek és fiatalok számára szól. Mind online, mind letölthető formában elérhető a www.epoktato.hu címen.

Fogadj örökbe egy könyvet!
Ha van kedvenc könyved, akár örökbe is fogadhatod!
Ha készítesz hozzá könyvjelzőt, az alábbi kép kerül a könyvbe a neveddel:



Természetesen az általad készített könyvjelzők is belekerülnek
az örökbe fogadott könyvbe.
Készíthetsz őrjegyet is, amivel a könyvek helyét jelölöd meg a polcon.
A hozzávalókat a könyvtár biztosítja (színes karton, ceruza, filc).

"Hegyek, völgyek, csillagok között"

Könyvtárunk európai uniós közkönyvtári pályázatának keretében 2009. november 11-én "Hegyek, völgyek, csillagok között" címmel mesejátszót rendeztünk alsó tagozatos gyermekeknek az Európai Unió sokszínű kultúrájának bemutatására. Vendégünk volt Gulyás László mesemondó, vándormuzsikus, valamint Koleszár Márta, a kecskeméti Katona József Könyvtár munkatársa. A foglalkozásra meghívtuk a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola 2. osztályos tanulóit, akik az európai népek meséinek "vándorútján" keresztül bebarangolták az Európai Uniót, s játékos formában szereztek ismereteket annak kulturális sokféleségéről és hagyományainak közös gyökereiről.

Európai uniós mesejátszó     Európai uniós mesejátszó     Európai uniós mesejátszó     Európai uniós mesejátszó


 

150 éve született Benedek Elek

A Veszprém Megyei Gyermekkönyvtáros Műhely 2009. szeptember 30-án közös játékos meséléssel emlékezett meg Benedek Elek születésének 150. évfordulójáról.

Ezen a napon Ajka, Balatonfüred, Devecser, Pápa, Sümeg, Tapolca, Veszprém gyermekkönyvtárosaival közös programot szerveztünk. Minden helyszínen Az elrabolt királykisasszony című mese állt a középpontban, melyet egységesen a japán Kamishibai technikájával mutattunk be.

A könyvtárunkban tartott mesedélelőttre a Várkerti Általános Iskola és Szakiskola Inota Tagiskolája 2. osztályos tanulóit hívtuk meg. A mese elmondása után a történet dramatizálásával folytattuk a programot. A könyvtári térben egyszerű, jelzésszerű díszletekkel kialakítottam a mese helyszíneit (királyi udvar, rengeteg erdő, vár ), kiosztottuk a szerepeket (minden gyerek kapott szerepet), felöltötték a jelmezeket, megbeszéltük az egyes szereplők főbb jellemvonásait, a fontos szituációkat, majd kezdődött a játék. Helyszínről-helyszínre vonulva eljátszották a mese jeleneteit, az aktuális szereplők játszottak, a többiek körbeállva nézték őket. A játék végén tapssal jutalmaztuk meg magunkat. Hangulatos, jókedvű délelőttöt töltöttünk el a gyerekek és a két kísérő pedagógus társaságában.

György Judit gyermekkönyvtáros


Mesedélelőtt résztvevői     Mesedélelőtt résztvevői     Mesedélelőtt résztvevői      Mesedélelőtt résztvevői

Az ősi napközis táborosok látogatása a gyermekkönyvtárban

2009. július 10-én a gyerekkönyvtár vendégei voltak az ősi napközis táborosok. A kétórás foglalkozás keretében mindenre jutott idő: a komoly könyvtárismertetőtől a játékos alkalmazásig. A gyerekkönyvtár „térképével” felfegyverkezve "kincskeresést" - könyvtárhasználati feladatokat - hajtottak végre a gyerekek. Sőt maradt idejük az egyéni böngészésre, társasozásra, rajzolásra is. A jó hangulatú délelőtt végén a 21 gyerekből sokan könyvtártagok lettek.

Ősi napközis táboros gyerekek     Ősi napközis táboros gyerekek     Ősi napközis táboros gyerekek     Ősi napközis táboros gyerekek

A gyerekek rajzainak megtekintéséhez kattints ide! >>>